BH novinari uputili javni protest MUP-u TK zbog odnosa prema novinarima RTV Slon

Imperativa za dobrobit građana i njihovo pravo na informaciju ne može biti uz ograničavanje i sputavanje medijskih prava i sloboda

BH novinari uputili javni protest MUP-u TK zbog odnosa prema novinarima RTV Slon

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputio je javni protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Upravi policije TK zbog nezakonitog sprečavanja reporterske ekipe RTV Slon iz Tuzle u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka koje su izvršili pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

Policajci su zaustavili ekipu RTV Slon i privremeno im oduzeli mobitel i izbrisali sve snimke događaja o kojem su izvještavali, iako je reporterska ekipa RTV Slon imala validne press akreditacije i dozvolu za kretanje tokom policijskog sata.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili takvo ponašanje pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, koje predstavlja grubi atak na medijske i novinarske slobode.

S druge strane, pozdravili su reakciju Kriznog štaba TK, direktora Uprave policije TK i načelnika PU Centar koji su poduzeli potrebne aktivnosti kako bi sankcionirali neprimjerene postupke pripadnika policije.

– U vanrednoj situaciji, kada svakodnevno izvještavaju s terena o svim aktuelnim događajima u vezi sa pandemijom Covida-19, pri tome riskirajući vlastite živote kako bi javnosti donijeli pravovremene i provjerene informacije, ovakvo ponašanje prema medijskim profesionalcima pojedinaca koji bi trebali podjednako štititi sve građane, pa tako i novinare, nedopustivo je i potpuno neutemeljeno – navodi se u saopćenju.

Zatražili su od nadležnih u MUP-u Tuzlanskog kantona da hitno istraže taj slučaj i sankcioniraju pripadnike policije koji su nezakonito spriječili ekipu RTV Slon u obavljanju radnog zadatka.

Saradnja predstavnika kantonalnih, entitetskih i državnih institucija s novinarima i ostalim medijskim profesionalcima, uz obostrano uvažavanje i poštivanje svih profesionalnih i zakonskih normi, posebno je važna u vremenu kada osnovni imperativ za sve treba biti dobrobit građana i njihovo pravo na informaciju, a toga ne može biti uz ograničavanje i sputavanje medijskih prava i sloboda.

About The Author