BHT1 I FTV: Zašto je BHT1 cenzurisao Dragana Čovića i HNS?

Urednička odluka da se prešuti radikalizacija HNS-a, koji se obračunava s međunarodnim presudama, pravljenje je fasade bez pokrića ekstremnoj politici. BHT1 se otud ispostavlja perfidniji od RTRS-a

BHT1 I FTV: Zašto je BHT1 cenzurisao Dragana Čovića i HNS?
Foto: DW/V. Soldo

BHT1: Kako reagirati na cenzurisanu informaciju?

22. – 28. januar 2019.

KONTROVERZNI IZBOR KOJI TO IPAK NIJE: Sedmica je počela u ne baš najboljem pokriću vijesti koja nije dočekana s oduševljenjem u dobrom dijelu javnosti. Gordana Tadić izabrana je za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH. Njen dosadašnji rad pratile su mnogobrojne kritike, ali o tome nismo mogli saznati u prilogu (urednici Seid Masnica i Milan Đurović). Izostanak kritike na račun Tadićeve trebao je valjda nadomjestiti razgovor s advokatom Vladom Adamovićem. No, intervju s njim je završio u generalnim ocjenama, pa i u prebrojavanju Bošnjaka u Tužilaštvu. Ostala je praznina koju ništa nije popunilo, iako mnogi smatraju da je izbor dojučerašnje vršiteljice dužnosti, najblaže kazano, kontroverzan. Umjesto prikaza kontroverzi, medijsko pokriće je izgledalo kao da se bira prva tužiteljica u učmalosti razvijene demokratije, a ne u BiH.

PREPOZNATA POLITIČKA KALKULACIJA: Urednici Željana Mehmedika i Dejan Petrović ispratili su vijest o novom političkom sukobu na relaciji SDA – SNSD, plus ostale političke partije iz Republike Srpske, bez da su zauzeli stranu. Svi su dobili pravo izričaja o najavi podnošenja apelacije Ustavnom sudu zbog imena Republika Srpska, a vijest je suptilno stavljena u dominantnu interpretaciju da je posrijedi politička kalkulacija. Konsultovani su stručnjaci koji su isticali da apelacija nema pravno utemeljenje.

IZDVOJENO:

Svi drugi propusti su se nekako i mogli oprostiti, ali gaf sedmice koji je teško objasniti zbio se u subotu (urednici Milan Đurović i Anel Nurković). Izvještavajući o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS), reporterka je u javljanju prećutala vijest koja se najviše prenosila – izjavu da sabor odbacuje kvalifikacije Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu. Da stvar bude još grotesknija, spomenute su reakcije političkih stranaka koje su osudile taj dio deklaracije (SDP-a i DF-a), ali je njihova reakcija predstavljena kao reakcija na tačku „zaštita digniteta domovinskog rata“. Ukratko, niti u jednoj rečenici nije se spomenulo ono što je osudio dobar dio javnosti koji ne pristaje na istorijski revizionizam odbacivanjem presuda ratnim zločincima. BHT1 se očito stavio u službu sabornosti HNS-a, koristivši isključivo njihov novogovor, pažljivo birajući politički zamamne riječi kao što su dignitet i domovinski rat. No, čak ni sama Deklaracija koju su cenzurisali na BHT1 ne krije da saboraši odbacuju haške presude. To će biti jasno svakome ko je pročita u cijelosti.

OCJENA: 1

FTV: Mnogo bolji od BHT1

22. – 28. januar 2019.

SLOBODNIJE, ALI SUZDRŽANO: Priprema priloga o izboru Gordane Tadić bila je nešto slobodnija na FTV-u. Urednica Antonija Avram natuknula je da su za novu glavnu tužiteljicu mediji glavni krivci, a moglo se čuti šta o njoj misle njeni protukandidati. Opet, gledatelj koji čita portale i koji zalazi u druge medije ne može ne primijetiti da su mnogo oštre kritike i ovdje prećutane.

APELACIJA BEZ PRAVNOG UPORIŠTA: Zašto se baš sada SDA odlučuje na apelaciju o imenu Republika Srpska? I urednica Edina Šečerović je obojila vijest tumačenjem da se radi o namjernom podizanju političkih tenzija. Data su i mišljenja stručnjaka koji smatraju da apelacija nema pravno uporište. Obje televizije su iznenađujuće zrelo ispratile vijest, pa se čini da neke političke podvale više ne mogu proći čak ni kod nas.

IZDVOJENO:

Za razliku od BHT1, Federalna nije prećutala zaključke iz Deklaracije HNS-a. Prva i glavna vijest je bila da je sabor odbacio kvalifikacije Haškog tribunala. Onda su opširno pročitana saopštenja stranaka koje su osudile zaključke, ali se nije cenzurisao povod za njihovu reakciju. Urednica Jadranka Milošević je izdvojila i izjave Dragana Čovića u dijelu u kojem on objašnjava da su za njih neprihvatljive presude u kojima se spominju zapovjedna odgovornost i udruženi zločinački pothvat. FTV je stvar odradila profesionalno i bez uljepšavanja, te si nisu dopustili da daju reakcije na spornu političku tvrdnju prećutkivanjem sadržaja iz te tvrdnje.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Politička igrarija između SDA i SNSD-a oko imena Republika Srpska nije dobila ukrase kakve su vjerovatno priželjkivali njeni tvorci. Javne televizije su bile suzdržane, nisu podizale tenzije, već su najavu stavile u njen pravni kontekst implicirajući da je cijela stvar sporna i da nema utemeljenje. Nažalost, tu vrstu trezvenosti nismo mogli pronaći u prilogu o izboru nove glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. U prilozima o njenom izboru upadljivo su nedostajale oštre kritike na račun njenog rada, ali i cijelog Tužilaštva, iako se one mogu pronaći svakom omanjom pretragom.

Ipak, gaf sedmice desio se u subotu kada je BHT1 pustio reakcije na političku tvrdnju koja je uzburkala javnost uz cenzurisanje spornih ili najbitnijih dijelova iz te iste tvrdnje. U eri lažnih vijesti i propagandnih ratova zaista više nije lako ni zaprepastiti gledatelje, ali ko je pratio sadržaje u drugim medijima mogao se naći u čudu. Urednička odluka da se prećuti svojevrsna radikalizacija političkih stranaka okupljenih oko HNS-a, koje se u svojim proglasima obračunavaju sa međunarodnim presudama, nije ništa drugo do pravljenje fasade politici koja za to očito više i ne mari. U tekstu Deklaracije koja je prećutana jasno stoji da HNS odbacuje kvalifikacije Haškog tribunala. BHT1 se otud ispostavlja perfidniji od RTRS-a, jer u propagandnom ratu koji su oni poveli, stvar koja se radikalizovala se pokušava učiniti politički korektnom i regularnom, pa se sve oštre reakcije koje su se na nju nadovezale čine besmislenijim.

About The Author

PLUS SEDMICE

BHT1
Reporteri su se vrijedno javljali iz mjesta koji su bili pogođeni elementarnom nepogodom.
FTV
Politički prilozi su bili izbalansirani i neutralni, kao u slučaju HNS-ove Deklaracije.

MINUS SEDMICE

BHT1
Urednička odluka da se cenzurira uvid u Deklaraciju HNS-a i da se trivijalizuju oštre reakcije svih koji su osudili odbacivanje haških presuda.
FTV
Vijest da je uhapšena direktorica bihaćkog Doma zdravlja zbog nezakonitih zapošljavanja bila je nepravedno skrajnuta.