BHT1 I FTV: Zašto javne televizije nisu odmah prepoznale aferu „Kiseonik“?

S pričom o aferi dobro se kasnilo, a BHT1 dodatno se obrukao izvještavanjem o Generalnoj skupštini UN-a

BHT1 I FTV: Zašto javne televizije nisu odmah prepoznale aferu „Kiseonik“?
Foto: BNTV

BHT1: Milanović im važniji od Komšića

  1. – 27. septembar 2021.

SKROMNO O KOMŠIĆEVOM NASTUPU U UN-u, BOGATIJE O REAKCIJAMA: Tokom protekle sedmice na BHT1 su dominirale političke teme, počev od obraćanja Željka Komšića Generalnoj skupštini UN-a, pa do prijetnji Milorada Dodika da će Republika Srpska kroz šest mjeseci proglasiti nezavisnost. Prilog o nastupu predsjedavajućeg Predsjedništva stao je u dvije minute i obrađen je dosta skromno. Skoro istu pažnju je dobilo obraćanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji tvrdi da je i predsjednik svih Hrvata u BiH. Dok urednica Azira Hrustemović nije pobrojala sve teme kojih se dotakao Komšić, na FTV-u su bili iscrpni u sažimanju Milanovićevog nastupa, pa su spomenuli da je govorio o negativnom uticaju susjeda, visokom predstavniku, izbornim pravima, glorifikaciji ratnih zločinaca, itd. BHT1 je bio opširniji u donošenju reakcija na izlaganje predsjednika DF-a, pa smo u više navrata čuli da su Dodik i Milanović osporavali mu legitimitet i pravo na predstavljanje BiH.

GDJE JE TO BIO I ŠTA JE PORUČIO DODIK? Gostovanje Milorada Dodika u Budimpešti na skupu koji se naziva „Demografski samit“, i koji je organizovao mađarski premijer Viktor Orban, izazvao je oštre reakcije u dijelu javnosti. On se našao u društvu dokazanih desnih populista koji se predstavljaju kao branioci tradicionalnih vrijednosti, te je u nastojanju da se dodvori učesnicima izrekao nekoliko zapaljivih antimigrantskih i homofobnih izjava. No, za BHT1 samit je prozaični spoljnopolitički događaj na kojem je član Predsjedništva održao, kako nam javljaju, više sastanaka. Vijest koju urednik Milan Đurović izdvaja je tek ona da je Dodik poručio da nikada nećemo postati članica Evropske unije. FTV (Dejana Regoje) pak javlja da je Dodik poručio da EU prazni prostor Balkana i da je zabrinut za svoju djecu i unuke, ali da nije govorio o djeci prosječnih građana zemlje iz koje dolazi i koju predstavlja. Federalna je generalno posvetila više pažnje skupu u Mađarskoj, nazivajući ga okupljanjem desničara. BHT1 se nije bavio kontekstom, niti je donio reakcije onih koje je zabrinulo Dodikovo društvo, ali su se zato iscrpno bavili legitimitetom Željka Komšića pred UN-om.

AFERA „KISEONIK“: Dok su političke teme u kojima nagađamo ko je i šta rekao udarne teme, korupcionaške afere se teže probijaju u prvi plan na BHT1. Gradonačelnik Banjaluke je još u petak objavio da je podnio krivičnu prijavu zbog sumnji da zdravstvenim ustanovama kiseonik nabavlja firma koja se bavi prometom industrijskog kiseonika. Da sve bude još sumnjivije, sporni kiseonik nabavlja firma čiji je vlasnik bivši ministar policije Stanislav Čađo. U prvom danu izbijanja afere (petak), koju mnogi nazivaju najvećom aferom ikada u nas, urednica Adisa Dedić Kološ je isporučuje u sedamnaestoj minuti. U udarnu špicu vijest dolazi tek drugi dan, ali se ne daju sve reakcije, niti se priča širi na pitanje (političke) odgovornosti. Poređenja radi, mediji iz susjednih zemalja su imali sadržajniju obradu vijesti donoseći veći broj reakcija i informacija koje objašnjavaju kontekst vijesti.

OCJENA: 2

 

 

FTV: Afera koja je zahtijevala bržu reakciju

  1. – 27. septembar 2021.

RAST IZVOZA: Urednica Maida Muhović u špici javlja da bilježimo rast izvoza za preko 30%, a u prilogu saznajemo da je to zabilježeni rast u odnosu na prošlu godinu, koja je bila obilježena pandemijskim restrikcijama i dramatičnim padom ekonomskih aktivnosti. Vijest jeste objašnjena u prilogu, ali treba biti pažljiv u obradi i prezentaciji ekonomskih parametara. Šta znači porast izvoza za našu ekonomiju? Kako stojimo sa drugim parametrima? Koliko treba rasti BDP da bismo smatrali da smo na putu ekonomskog oporavka? Sve su to pitanja koja zahtijevaju medijsku pažnju.

O AFERI TEK KADA DODIK SPOMENE SARAJEVO: Federalna televizija, slično kao i BHT1, vrlo skromno je ispratila optužbe Draška Stanivukovića da bolnicama kiseonik isporučuje firma koja nema sve potrebne dozvole, i koja se bavi prometom industrijskog kiseonika. Vijest jedva da se našla u Dnevniku 2 u danu izbijanja afere. Preokret nastaje u subotu, kada urednica Merima Adembegović u naslov stavlja da može i tehnički gas ako je onaj pravi iz Sarajeva. U prilogu se u prvi plan stavljaju izjave i priznanja Milorada Dodika da dobavljač nije imao sve potrebne dozvole, a da je to zbog nekakvih čudnih propisa regulatora i kako bi posao dobila firma iz Sarajeva. Nameće se pitanje da li bi FTV svesrdno pratio aferu da Dodik nije spomenuo izgovor sa firmom iz Sarajeva, koji se odmah isticao u prvi plan, posebno ako se ima u vidu početna nezainteresovanost za temu.

PRVE ANALIZE: Izbori u Njemačkoj danima su bili vijest dana, a urednica Maida Muhović donosi i prve analize izbornih rezultata. U središtu pažnje je pitanje da li je na pomolu nova koalicija predvođena socijaldemokratama, i kako će se to odraziti na našu regiju? Na mahove se činilo da urednici bolje znaju obraditi njemačke političke prilike od domaćih.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Javne televizije nisu odmah prepoznale aferu „Kiseonik“, koja je tek u svom trećem i četvrtom danu dobila punu pažnju u Dnevniku 2. S druge strane, društvene mreže su gorile od objava, reakcija i prozivki. Još od trenutka kada je svoje prve sumnje obznanio javnosti gradonačelnik Banjaluke. To i nije čudno, jer interesovanje javnosti je ogromno zbog straha da se pacijentima daje industrijski, a ne medicinski kiseonik. Ili da se daje kiseonik koji nije dobio sve potrebne dozvole regulatora. Čudno je to što urednici odmah nisu vijesti posvetili udarnu pažnju, jer optužbe koje je iznio Draško Stanivuković od početka su dovoljno ozbiljne. Razvoj događaja u narednim danima samo je potvrdio da nešto debelo nije u redu u priči o nabavci kiseonika.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Alem Dedić donosi još jednu zanimljivu reportažu. Ovoga puta o minimalnoj penziji i da li je s njom moguće preživjeti mjesec.

FTV

Urednica Dejana Regoje ispitivački se postavila prema vijesti da će Vlada FBiH povećati minimalac na preko 700 KM. Da li je to moguće ili se radi o praznom obećanju?

 

Minus sedmice

BHT1

Afera „Kiseonik“ je zahtijevala veću pažnju i veći pritisak na političke aktere da se o njoj oglase. BHT1 se čak nije ni trudio da obuhvati sve dostupne reakcije.

FTV

Afera „Kiseonik“ nije odmah dobila udarni tretman.

 

About The Author