BHT1 I FTV: Politička ravnoteža i pozitivni uticaj inflacije na ekonomsko novinarstvo

Obje televizije sve više pažnje posvećuju ekonomskim pričama, a na to je vjerovatno uticala inflacija. Gledaoce zanima kakve su šanse za ekonomski oporavak, zašto cijene rastu i koliko će još rasti

BHT1 I FTV: Politička ravnoteža i pozitivni uticaj inflacije na ekonomsko novinarstvo

 

BHT1: Povratak opozicije ili druge strane

  1. – 21. mart 2022.

SVI ZASTUPLJENI: U ranijim analizama često smo znali isticati da u političkim prilozima ili skupštinskim izvještajima nedostaje opozicija i da je na taj način narušena politička ravnoteža. Glas opozicije se mora čuti o svim bitnim političkim pitanjima, a posebno o onima koji polariziraju ili intrigiraju javnosti. BHT1 je izvještavajući o zaključcima koje je usvojila Narodna skupština RS o ukidanju akciza i diferenciranoj stopi PDV-a vodio računa da se čuje i mišljenje opozicionih političara. Na jedno objašnjenje iz vlasti dolazila su čak i po dva odgovora iz opozicije (urednici Milan Durović i Azira Hrustemović). Kurs ekonomske politike kojom će se odgovoriti na porast inflacije vruća je politička tema, a javna televizija je to prepoznala izdvajajući solidnu minutažu i vodeći računa da se čuju suprotstavljene strane.

ZAŠTO SU BROJKE BITNE? Ivana Trbić donosi odličnu priču iz Semberije i Majevice, te se pita šta (ni)je u redu s nama kada ne ograničavamo izvoz žitarica iako ih nema dovoljno. Novinarka je predočila brojke, razgovarala je s više aktera, a uspjela je propitati i stav vlasti. Iz resornog državnog ministarstva, doduše, nisu htjeli dati izjavu, ali to je spomenuto u prilogu. Ekonomske teme i priče više nije moguće izbjeći, kako je to često bivalo ranije, a raduje kada se pričom pozabavi posvećena novinarka koja zna zašto su brojke i podaci bitni. Jer to je najlakši i najuvjerljiviji način da se ispriča priča.

VISOKA POSJETA: Posjeta Josepa Borrella, visokog EU zvaničnika, ispraćena je rezimiranjem njegovih izjava, glavnih poruka, ali i osvrtima naših zvaničnika koji su razgovarali s visokim gostom (Anel Nurković). Neki od njih su se osvrnuli na sadržinu razgovora i na to da li je moguć ubrzani put u EU, ali od javne televizije očekujemo da posjetu visokog ranga oboji sa više informacija o kontekstu, značaju posjete, trenutku u kojem se dešava itd. Nedostaje nam i pogled iz Bruxellesa, šta kaže njihova štampa o evropskoj perspektivi BiH i mogućem proširenju EU. Da li je znakovito što se Borrell prvo obratio iz vojne baze? FTV je bio mnogo bolji i direktniji u sažimanju poruka, pa je sve zaključio naslovom u kojem se kaže da poslije susreta, kao i prije njega, i dalje svako svoju politiku vodi.

OCJENA: 7

 

 

FTV: Kako je inflacija stavila ekonomiju u fokus?

  1. – 21. mart 2022.

ZNAČAJNA MINUTAŽA: Urednica Maida Muhović posvetila je mnogo veću pažnju posjeti evropskog šefa diplomatije, koja je dobila više od dvanaest minuta. S potpunim pravom. Analizirane su sve poruke, pažljivo je ispraćen svaki korak posjete, a dati su i zaključci šta posjeta znači za BiH u trenutku kada bjesni rat u Ukrajini. FTV je prepoznao značaj vijesti, a minutažom su ispoštovali gosta i njegov značaj.

OPORAVAK LASTE: Urednica Merima Adembegović u vikend-izdanju donosi priču o oporavku čapljanske fabrike Lasta, u kojoj se opet proizvodi keks. Kroz razgovor sa privrednikom koji je fabriku podigao na noge saznajemo kakva su njegova očekivanja, ali i koliko globalne krize i poremećaji utiču na domaću privredu. U eri loših vijesti bilo je pravo osvježenje slušati o Lasti koja ponovo leti. Slično kao i BHT1, i FTV sve češće donosi ekonomske vijesti i priče. Inflacija i ekonomsko usporavanje natjerali su urednike i novinare da se više bave privredom, privrednicima, novcem, životnim standardom. Ili svime onim što smo ovdje više puta isticali da nedostaje. Dobro je da su ekonomske teme ponovo u eteru, a bilo bi svakako bolje da se povratak dogodio bez krize i inflacije koja nas je sve natjerala da se bavimo stvarima od kojih zavisi kvalitet života.

LAĐA KAO JAVNI PREVOZ: Enesa Hrustanović je novinarka koja zna napraviti reportažu, a ranije smo se uvjerili kako je umješna i u izvještavanju s lica mjesta. Ovoga puta ona nam priča priču o mještanima bihaćkog naselja koji čamcem prelaze na drugu obale Une da bi otišli u grad. Oni sanjaju o pješačkom mostu, ali za gradske vlasti to je odviše skup projekat. Javna televizija je javnosti približila neobične nevolje građana u najvećem gradu Unsko-sanskog kantona, i još je to učinila na atraktivan i pamtljiv način. Novinarka se čak i provozala sa hrabrom mladom mještankom koja lađom putuje u svim vremenskim prilikama.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Više nego dobra sedmica na obje televizije. BHT1 je prateći političke teme prenosio stavove kako vlasti, tako i opozicije, vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti obje strane. Ovdje smo nekoliko puta upozorili na politički disbalans, pa se nadamo da smo doprinijeli uspostavljanju ravnoteže u izvještavanju. Obje televizije sve više pažnje posvećuju ekonomskim pričama, a na to je vjerovatno, mnogo više od naših kritika, uticala inflacija. Gledaoce sve više zanima kakve su šanse za ekonomski oporavak, zašto cijene rastu i koliko će još rasti. Urednici i novinari se trude pokriti ekonomske teme, pa smo tako čuli o stanju na tržišu žitarica, kao i o oporavku čapljinske Laste. Novinari sve češće i sve hrabrije koriste brojke da objasne (ekonomske) vijesti. A kako drugačije objasniti da nemamo dovoljno žitarica ni za domaće potrebe dok ih istovremeno izvozimo. Brojke su sadržaj koji smo ranije lupom tražili u Dnevniku 2. Mogli bismo se našaliti pa govoriti o pozitivnom uticaju inflacije na (ekonomsko) novinarstvo.

Plus sedmice

BHT1

Vlast i opozicija ravnomjerno zastupljeni u političkim prilozima i skupštinskim izvještajima.

FTV

Zanimljiva reportaža Enese Hrustanović o neobičnim podvizima građana Bihaća koji lađom prelaze na drugu obalu Une.

 

Minus sedmice

BHT1

Visoke posjete EU zvaničnika treba obogatiti s više informacija, analiza i podataka. Ne treba sve baš svesti na to šta je ko od aktera susreta rekao.

FTV

Nije ga bilo.

About The Author