BHT1 ignorira opoziciju, a FTV se obračunava s političkim Zagrebom

Ne baš sjajna sedmica na obje televizije. BHT1 ponovo narušava političku ravnotežu zaobilazeći opoziciju u prilogu o Parlamentu. FTV opet agitira, upuštajući se u prozivke hrvatskog vrha, što ne dolikuju javnom servisu

BHT1 ignorira opoziciju, a FTV se obračunava s političkim Zagrebom

BHT1: Gdje je nestala opozicija?

  1. – 21. februar 2022.

BEZ OPOZICIJE U PRILOGU O (NE)RADU PARLAMENTA: Urednica Blažica Krišto u utorak započinje Dnevnik 2 viješću da više od dvadeset zakona čeka na usvajanje u Parlamentu BiH zbog političke krize i zastoja. U prilogu se spominju neki od spornih zakona, a daje se izjava Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Niko iz opozicije nije dobio priliku da se oglasi o neefikasnosti u radu zakonodavnog organa. Nešto kasnije u istom danu obrađuje se vijest o povećanom obimu izvoza i uvoza. Publici se slavodobitno saopštava porast spoljnotrgovinske razmjene, ali se ne daje širi kontekst, niti se objašnjava ova ekonomska vijest. U prilogu se opet daje izjava Staše Košarca. Doduše, ovdje očekivano, jer je tema u nadležnosti njegovog resora. Ipak, informativni urednici trebaju voditi računa da pojedini političari kroz povećanu zastupljenost ne naruše političku ravnotežu. Poseban obzir je neophodan u izbornoj godini.

ZABRANA PUŠENJA – PITANJE JAVNOG ZDRAVLJA: Urednik Milan Đurović uvrstio je u Dnevnik 2 prilog o zakonu koji će predvidjeti potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. U prilogu se daje mišljenje SDP-ovog delegata koji će djelovati amandmanima i koji nije za potpunu zabranu pušenja, kao i ugostitelja koji smatraju da je zakon udar na njihove prihode. Dati su i stavovi mladih koji smatraju da je to dobar način da se smanji udio pušača u populaciji, dok profesor sa Ekonomskog fakulteta ne očekuje veće ekonomske posljedice. No, šta je izostalo? Izostalo je mišljenje zdravstvenih stručnjaka. Pušenje i njegove štetne posljedice po zdravlje u prvom redu su i javnozdravstveno pitanje. Kakva su iskustva drugih zemalja? Zašto je imperativ protjerati duvanski dim iz zatvorenih prostorija? Kakvi su efekti primjene zakona u društvima koja već gaje nultu toleranciju na pušenje?

PREMIJER FORTO BEZ KOMENTARA O SIGURNOSTI: Urednik Đurović donosi prilog o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu. Novinarka Larisa Omerčić pitala se da li je ugrožena sigurnost u glavnom gradu. Povod su bile posljednje vijesti iz crne hronike, ubistva, obračuni i sve češća stradanja od ruke nesavjesnih vozača. U prilogu saznajemo da kantonalni premijer Edin Forto odbija komentarisati sigurnosnu situaciju, dok stručnjaci smatraju da treba raditi na saobraćajnoj kulturi. Dobro izabrana tema koja zaslužuje pažnju i u narednim sedmicama.

OBMANA ILI PRIJETNJA? BHT1 se bavio tvrdnjama ruskih vlasti da se iz BiH navodno regrutuju dobrovoljci za rat u Ukrajini (Milan Đurović). Prilog počiva na uvjerenju onih sigurnosnih stručnjaka koji smatraju da su ruski obavještajni podaci pouzdani, i da ovdašnje vlasti trebaju odreagovati. Istina, u prilogu se kaže da prema podacima Ministarstva sigurnosti, nijedan naš državljanin se trenutno ne nalazi u Ukrajini kao borac na nekoj od strana. Neki drugi mediji, poput portala Klix, odmah su sve proglasili obmanom iz kuhinje Sergeja Lavrova. Šta god da je posrijedi, BHT1 je trebao donijeti višestran prilog koji ne počiva samo na stavu dva stručnjaka koji dijele mišljenje.

OCJENA: 3

FTV: Politička agitacija u Dnevniku 2

  1. – 21. februar 2022.

JE LI NAPAD SUVIŠE JAKA RIJEČ? Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je da će sve učiniti da ne dođe do izbora u BiH ako ne bude dogovora. Onda je izručio salvu uvreda na račun naše države, nazivajući je nefunkcionalnom i da kao takva nikada neće postati članica NATO-a. Premijer Andrej Plenković bio je dosta umjereniji, pa je rekao da je moguća odgoda izbora, ali da šansu treba dati pregovorima. Milanovićev ulični rječnik i odsustvo skrupula opet nisu razlog da urednici u pripremi vijesti zaoštravaju tenzije između Hrvatske i BiH. Urednica Merima Adembegović otvorila je prilog najavom u kojoj se kaže da su „visoki hrvatski zvaničnici opet u napadu na koga drugoga nego na Bosnu i Hercegovinu“. Zadaća novinara nije da pojačavaju tenzije ili da politički agituju protiv (zamišljenih) državnih neprijatelja. Uostalom, razlika između Milanovića i Plenkovića je evidentna, i nepošteno je stavljati ih u isti koš.

GDJE SU NESTALI DOPISNICI? Evropski parlamentarci glasali su za sankcije Miloradu Dodiku, a FTV daje Dodikovu i reakciju Šefika Džaferovića (Dejana Regoje). No, šta znači ovo glasanje? Koji su sljedeći koraci? Šta se može očekivati? Jesu li svi u Bruxellesu istog mišljenja? Javnim televizijama su pod hitno potrebni inostrani dopisnici, barem u najvećim političkim centrima, pa da vijesti koje stižu otamo pratimo očima izvjestilaca, a ne kroz reakcije ovdašnjih političara.

ZABRANA PUŠENJA: Tematizirajući zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, FTV (Merima Adembegović) donosi i mišljenje zdravstvenih stručnjaka koji su za potpunu zabranu. Javna televizija je predstavila ovu temu i kao vrhunsko zdravstveno pitanje, što ono u svojoj suštini i jeste. Ranije se stvarao dojam da je javnost polarizirana oko zabrane pušenja, ali na javnom mediju je da objasni namjere predlagača zakona i zdravstvenu argumentaciju zagovornika zabrane.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Ne baš sjajna sedmica na obje televizije. Na BHT1 je opet narušena politička ravnoteža jer su opozicioni prvaci zaobiđeni u prilogu o neefikasnom radu Parlamenta. HRT u dnevnim vijestima u pet gotovo svaki dan kada daje izjavu premijera Plenkovića odmah iza njega prenosi šta je rekao lider SDP-a. Nekada potonji dobije priliku i da se prvi oglasi. Kod nas se često zaboravlja da od zastupljenosti opozicije u medijima direktno zavisi karakter političkog ambijenta i da li ga možemo smatrati demokratskim. FTV ponovo pada u vatru političke agitacije, pa umjesto da sa profesionalne distance izvještava o novim gafovima hrvatskog šefa države, upušta se u prozivke zvaničnog Zagreba, koje ne dolikuju javnom medijskom servisu.

Plus sedmice

BHT1

Nije ga bilo.

FTV

Nije ga bilo.

 

Minus sedmice

BHT1

Kada se obrađuju političke teme, kao što je rad Parlamenta, onda se tu mora naći mjesto i za opoziciju.

FTV

FTV je opet skliznuo u političku agitaciju i neprimjeren ton. Ovoga puta izvještavajući o gafovima hrvatskog predsjednika.

About The Author