RTRS I BNTV: Hoće li ikada reći ko i zašto razara Ukrajinu?

RTRS je vijesti iz ratom zahvaćenih područja gurnuo u drugi dio dnevnika i koristi uglavnom ruske izvore. Slično je i na BNTV-u, mada su kod njih ratu i dalje posvećene udarne minute

RTRS I BNTV: Hoće li ikada reći ko i zašto razara Ukrajinu?
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

RTRS: Dodikovi glasnogovornici

  1. – 20. mart 2022.

ŠVEDSKI STO: Najveći i najglasniji zagovornik Dejtonskog sporazuma, Milorad Dodik, isti taj „Dejton“ i Ustav BiH u pravilu posmatra kao švedski sto. I sa njega bira šta mu se sviđa. Pa tako, dok zaziva poštovanje Ustava BiH, Bošnjaci više nisu Bošnjaci, nego muslimani koji „šire muslimanski nacionalizam“.

Namjera nipodaštavanja jednog – bošnjačkog – naroda dio je Dodikove političke strategije koju ostvaruje uz svesrdnu podršku RTRS-a. Kako je javni servis RS-a ništa drugo doli glasnogovornik lidera SNSD-a, nikada se ne propituje ono što on govori ili čini.

„Pozornica“ za nove napade Dodika i Dragana Čovića na probosanske stranke bilo je obraćanje pred europarlamentarcima u Bruxellesu, uz tezu o „opasnosti po bosanske Srbe i Hrvate od širenja muslimanskog nacionalizma u BiH“. Jesu li Dodik i Čović tu tvrdnju i obrazložili, gledatelji nisu imali priliku čuti (Dnevnik 2, 15. mart).

Izdvojit ćemo iz istog Dnevnika i izvještaj sa Dodikove „konferencije za novinare“ nakon obraćanja u Evropskom parlamentu. Konferenciju za novinare smo stavili pod navodnike jer se zapravo radilo o davanju izjave samo novinarima RTRS-a i vlasti RS-a također lojalne Alternativne televizije.

U najavi odlaska bh. političara u Bruxelles zanimljiva je i teza plasirana gledateljima da se „ne očekuje obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića jer on nije predstavnik Hrvata“.

PARALELNA STVARNOST: Žive li novinari/ke i uredništvo RTRS-a u nekoj paralelnoj stvarnosti i imaju li tako visoka primanja pa ih ekonomska kriza ne dotiče, ili ih je „misija“ služenja vlasti toliko otuđila od građana i realnog života? Pitanja su to koja se neminovno otvaraju nakon izvještaja o odbijanju delegata SNSD-a da u Domu naroda Parlamenta BiH glasaju za ukidanje akciza za gorivo i uvođenje diferenciranih stopa PDV-a. Branka Kusmuk se iz petnih žila upirala da gledateljima „pojasni i odbrani“ razloge za takav postupak. Sve uz tvrdnju da su predložene izmjene obilovale „nezakonitostima i nedorečenostima“, a opozicija je iste predložila kao dio „predizbornog politikanstva“.

EUFOR U BiH: Pokazat će vama Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a kada se bude glasalo o produžetku mandata EUFOR-a u BiH. Ovo je u najkraćem poruka koja se mogla iščitati iz izvještaja Gvozdena Šarca o povećanom broju pripadnika EUFOR-a u BiH. Jer, prema pomenutim izvještajima, oni siju uznemirenost među građanima RS-a i njihovo prisustvo na ulicama je nepotrebno.

I najpovršnijem poznavaocu nadležnosti i načina odlučivanja u BiH jasno je da su institucije države, a ne entiteta nadležne za oblast indirektnog oporezivanja i akciza. I da šta god, i to u formi zaključaka koji nemaju obavezujući karakter, usvoji Narodna skupština Republike Srpske, nije relevantno. No, realno nespremna da se u izbornoj godini odrekne dijela prihoda od PDV-a i akciza, vlast RS-a traži manevarski prostor kako da što manje bude finansijski oštećena. Otuda i spektakularne najave o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, dječju hranu.

PRIJETNJE PREŠUĆENE: Za sve su krivi bošnjački lobisti i njima lojalni mediji. U najkraćem, tako Dodik vidi odnos Evropske unije prema političkoj krizi u BiH. “Šefik Džaferović i Željko Komšić histerišu prema Rusiji“, jer dešavanja u Ukrajini ne mogu biti pritisak da RS odustane od vraćanja nadležnosti, poručuje Dodik. I ambasador Rusije neće, jer on to neće dozvoliti, biti proglašen personom non grata. I neće, jer je BiH država u kojoj svako, izgleda, može da „pokazuje mišiće“. Otuda Rusiji lojalan Milorad Dodik ne vidi ništa neobično i nediplomatski u tome što jedan ambasador prijeti tuđoj državi. Kao što ništa neobično u tome ne vidi ni uredništvo Dnevnika. Jer, prijetnje Igora Kalabuhova upućene BiH i Hrvatskoj su prešućene. Ali to je RTRS.

PONOVO NEPROFESIONALIZAM: Šta sadrži prijava organizacije Transparency International BiH protiv Milorada Dodika zbog sukoba interesa, gledatelji nisu saznali. Ali su zato informisani o Dodikovoj reakciji. Koja umjesto argumenata, u već uobičajenom maniru, sadrži samo vrijeđanja. „Tamo Cenićkina kćerka sjedi, koja je to namjestila. Sve je to politikanstvo, ja nemam pojma na što igraju“, Dodikov je odgovor.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Prednost ruskim izvorima

  1. – 20. mart 2022.

UDARNE MINUTE: Za razliku od RTRS-a, ruska agresija na Ukrajinu, uz pažljivo izbjegavanje da se tako nazove, i u nedjelji iza nas bila je na BNTV-u u udarnim minutama Dnevnika. Osim pozivanja uglavnom na zvanične stavove Rusije, ono što je posebno upadljivo bilo je izbjegavanje ozbiljnog osvrta na izbjegličku krizu, ali i na granatiranje mariupoljskog pozorišta u koje su se sklonili civili.

EKONOMSKE POSLJEDICE: Posebno su obrađene ekonomske posljedice rata u Ukrajini na BiH. Inflacija, rast cijena nafte, naftnih derivata i osnovnih životnih namirnica te pitanje proljetne sjetve neke su od ključnih tema na koje su novinari Dnevnika ukazali gledateljima.

U vezi s navedenim, izdvajamo izvještaj o odbijanju delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH da se smanje stope PDV-a i ukinu akcize na gorivo. Bez bilo kakvih novinarskih intervencija, kroz „argumente“ Dušanke Majkić i Nikole Špirića kojima obrazlažu zbog čega nisu podržali odluke prethodno usvojene u Predstavničkom domu državnog parlamenta, precizno je pokazano kako se predstavnici vladajućih struktura iz RS-a odnose prema građanima i njihovim potrebama.

Iz Dnevnika 14. marta bilježimo priču o, kako je naglašeno, „oštrom padu kursa eura i utjecaju na konvertibilnu marku“. Sugovornici u ovom izvještaju, ekonomski analitičari, iznijeli su tvrdnje da „Evropskoj uniji prijeti valutni slom, te da građani svoju štednju trebaju prebaciti u kinesku valutu ili novac ulagati u zlato i nekretnine“. Ozbiljna upozorenja, a što se preporuka kako sačuvati novac tiče, njih mogu uzeti u obzir tek male kaste bogatih ljudi u BiH.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a nastavlja kršiti sve norme profesionalnog izvještavanja, biti portparol vlasti RS-a, odnosno Milorada Dodika, a sada i Rusije. Mi stoga, mada uzaludno, ponovo pozivamo Regulatornu agenciju za komunikacije da počne raditi svoj posao i analizira izvještavanje Javnog RTV servisa RS-a.

Kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, i na izvještavanje BNTV-a imamo ozbiljne zamjerke. Iako u nešto manjoj mjeri, glavnina informacija koje se gledateljima prenose bazirana je na ruskim izvorima i vrlo su selektivne kada su u pitanju civilne žrtve i izbjeglice.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaj s posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj su na prijedlog SNSD-a i Vlade RS usvojeni zaključci o uvođenju nulte stope PDV-a na životne namirnice, osim mesa, i ukidanju akciza na naftne derivate na mjesec dana. Kroz emitovane diskusije poslanika opozicije, gledateljima je dat uvid u činjenicu da Narodna skupština nema nadležnost nad pitanjem indirektnih poreza i akciza i da je riječ o pukom politikanstvu vlasti koja kupuje vrijeme kako bi što više novca ubrala za entitetski budžet.

Minus sedmice

RTRS

Za RTRS, odanost Rusiji nema granice. Gvozden Šarac stoga agresiju na Ukrajinu naziva „takozvanom“. O civilnim žrtvama, granatiranju stambenih blokova u ukrajinskim gradovima i pozorišta u Mariupolju koje je bilo vidno označeno kao sklonište za djecu te o ljudima koji su prisiljeni napustiti svoje domove, ni riječi. Vijesti iz Ukrajine plasiraju se u drugom dijelu Dnevnika i gotovo su klasičan informativni bilten Kremlja i Oružanih snaga Rusije.

BNTV

Nastavak neprofesionalnog izvještavanja o ruskoj agresiji na Ukrajinu, pogotovo po pitanju neselektivnog uništavanja civilnih ciljeva te veličine izbjegličke krize.

About The Author