BHT1 I FTV: Nova federalna vlada na krilima bonskih ovlasti

Burna politička sedmica obilježena nametanjem bonskih ovlasti visokog predstavnika te, posljedično, formiranjem nove Vlade Federacije BiH uz puno neslaganja opozicije

BHT1 I FTV: Nova federalna vlada na krilima bonskih ovlasti

 

BHT1: Nermin umjesto Fadila

  1. april – 2. maj 2023.

KO JE ZA, A KO PROTIV: Nakon četiri i po godine tehničkog mandata vlade Fadila Novalića, Federacija BiH dobila je novu izvršnu vlast, izvještava uživo reporterka Adisa Herco, koja u prilogu donosi detalje ekspozea premijera Nermina Nikšića, šta je u fokusu, koji su prioriteti i planovi novoimenovane vlade. Zastupnici DF-a i SDA nisu željeli prisustvovati glasanju, negodujući i zbog njenog sastava, ali i odluka Christiana Schmidta koje su dovele do imenovanja izvršne vlasti. Zastupnik Salko Zildžić iz SDA, čiju izjavu emituje BHT1, novu je parlamentarnu većinu uporedio sa stočnom pijacom. Sveukupna atmosfera neslaganja i puno reakcija, uz demonstracije ispred zgrade u kojoj se održavala sjednica Zastupničkog doma, sve je zabilježeno kamerama, s tim što u prilogu nije postavljeno pitanje da li se radi o slobodnoj volji okupljenih ili su izmanipulisani iz određenih političkih centara moći.

REAKCIJE I KOMPETENCIJE: BHT1 ispravno prati priču izniklu iz bonskih ovlasti visokog predstavnika Christiana Schmidta, o tome ko su ministri u Vladi FBiH, kakve su njihove kompetencije te šta od njih očekuju građani. Šesnaest je novih ministara u foteljama, a novinarka Rubina Čengić, kao sugovornica u prilogu, kaže kako ima puno imena koja ne ulijevaju povjerenje u smislu kompetencija, ali izdvaja i nekoliko pozitivnih primjera, poput Jasne Duraković na čelu Ministarstva obrazovanja i Nasihe Pozder kao ministrice okoliša i turizma. Mišljenja građana su podijeljena, od nade da će biti bolje do potpunog nepovjerenja.

PRVOMAJSKA SIMBOLIKA: Prvi maj je nekad bio simbol borbe za radnička prava, ali i njihova poštivanja. Radnici su danas na marginama, a oni koji bi trebalo da se bore za njihova prava debelo su pretplaćeni za ono što zapravo ne rade. BHT1 pravi prilog o značaju ovog praznika, o simbolici koja se izgubila, o tome šta on danas predstavlja te koliko danas (ne) postoje prava radnika. „Radnici su u ovoj državi praktički robovi“, izjava je koju vrijedi prenijeti. Od propitivanja minimalnih primanja, s kojima ne mogu živjeti, a skoro ni preživljavati, do paralele sa degutantno velikim platama političara, prilog obiluje primjerima nedostataka radničkih prava u svim segmentima radno-pravnih odnosa.

Ocjena: 6

 

FTV: Nova odluka visokog predstavnika

  1. april – 2. maj 2023.

BONSKE OVLASTI: Christian Schmidt nametnuo rješenja za formiranje nove Vlade Federacije BiH. Reporterka Mima Golubić uživo donosi priču o tome šta su daljnji potezi domaćih vlasti. Obrazlaže šta podrazumijevaju nove odluke visokog predstavnika, koliko prostora je ostavljeno političkim akterima za samostalno djelovanje te objašnjava i kako je Schmidt nametnuo izmjene kojim se zakonski kažnjava bilo kakav vid političke korupcije tokom izbornog procesa. FTV donosi detaljan prilog o tome kako je Schmidt nametnuo i mehanizme zaštite kako bi spriječio buduće zastoje u formiranju vlasti. U kombinaciji javljanja uživo, priloga te izjava Christiana Schmidta, u Dnevniku 2 gledatelji dobijaju jasnu sliku o tome šta se desilo i šta će uslijediti. Na reakcije nije trebalo dugo čekati. Razočaran je bio potpredsjednik FBiH Refik Lendo: „Licemjerna i bezobrazna i krajnje ponižavajuća odluka, posebno za Bošnjake, po diktatu Čovića.“ NIP smatra da se radi o dugoročnom i održivom alatu te trajnim rješenjima kojima građanski princip znatno ojačava u odnosu na etnički. Iz Naše stranke saopštavaju kako poštuju odluke iz OHR-a, ističući kako takva rješenja dolaze kad „pokažemo nesposobnost da sami odlučujemo o sebi“. Prilog od skoro 12 minuta kojim je otvoren Dnevnik 2 donio je sve relevantne informacije o novonastaloj situaciji u FBiH.

BRZE ZAMJENE PARTNERA: Politički akteri koji već mjesecima pokušavaju formirati izvršnu vlast u FBiH su i prije nametnutih rješenja Christiana Schmidta reagovali na zastoje: NES i Stranka za BiH su izostavljeni iz računice, a u igru su ušli novi ministri. U javni prostor su iz Osmorke lansirane izjave kako je teško tekao proces imenovanja, odnosno koliko su zastupnici bili pod pritiscima i kakvim su sve nemoralnim ponudama odoljeli – da bi na kraju digli glas za novu vladu. Istovremeno je nedostajala i priča o tome šta su oni koji jesu ušli u novu vlast isposlovali za sebe i svoje stranke.

I BI VLADA: Višemjesečna saga okončana. Federacija dobila novu vladu, a predvodi je Nermin Nikšić. Fokus djelovanja: ekonomske mjere. Sjednica obilježena pauzama, optužbama i odlascima, ali i protestima ispred zgrade Parlamenta FBiH gdje su su okupile neformalne grupe građana negodujući zbog posljednjeg nametanja bonskih ovlasti. Manipulacija ili demokratija, pitaju se u Dnevniku 2, u kojem tematski i temeljno pristupaju novom razvoju situacije te donose sve relevantne reakcije, uključujući i onu da su se zastupnici DF-a i SDA priključili demonstrantima.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Dan nakon imenovanja FTV donosi detaljan prilog o tome ko su novi ministri i ministrice, prezentirane su nam kratke ili duže biografije, ali i kritike na račun Schmidtovih odluka koje pogoduju određenim političkim strujama. FTV osvjetljava bonske ovlasti sa više strana, konsultujući i unutrašnje i vanjske vodeće poznavatelje balkanskih prilika.

Dešavanja u FBiH su u drugi plan bacila situaciju u RS-u o borbi za imovinu, a protiv odluka Ustavnog suda BiH po kojima imovina ostaje pitanje u državnoj, a ne entitetskoj nadležnosti, ali BHT1 ipak prati sva dešavanja u ovom entitetu. Prvomajski praznici su donijeli i priloge o pravima radnika, zbog kojih je i utemeljen ovaj praznik, obrađene su teme koje ukazuju na nedostojanstven položaj radnika u BiH, te je napravljena paralela sa radničkim i pravima koja uživaju političari. Oba servisa su dobro ispratila simboliku i suštinu Prvog maja.

Plus sedmice

BHT1 

Žene žrtve nasilja i psihosocijalna podrška – priča iz Tuzle koja donosi ilustrativne podatke o tome kako nevladina organizacija „Vive žene“ već 29 godina pruža podršku ženama žrtvama ratnog i porodičnog nasilja. U protekle tri godine provodi se i program materijalnog osnaživanja. Kako teče građenje novog života, šta treba ovim ženama, kakvu vrstu podrške primaju, a šta im nedostaje, kako stanu na svoje noge i osamostale se, kolika je potreba ovakvih i sličnih projekata pomoći, sve ovo se prikazuje u korisnom i odlično postavljenom prilogu.

 

FTV

Odlična tema o pravu na transplantaciju. Gasi li se Udruženje transplantiranih osoba? Zašto ne radimo transplantacije ako je dijaliza skuplja? Teški položaj pacijenata koji godinama čekaju na transplantaciju ilustriran je pričama koje potcrtavaju sve nedorečenosti postojeće zakonske regulative. Detaljno se objašnjava cijeli proces koji vodi do transplantacije, kakva sve proceduralna opterećenja ima pacijent, kakve su ingerencije kliničkih centara, na kojim pitanjima treba poraditi kako bi se ova oblast bolje uredila. Više od 500 pacijenata u dijaliznim centrima čeka priliku za novi život.

Minus sedmice

BHT1

I ranije se dešavalo da se u programima informativnih emisija javnih servisa emituju izjave Zorana Milanovića, čije je djelovanje u javnom prostoru često bilo uvredljivo i ponižavajuće po BiH. Međutim, to i dalje ne smeta da BHT1 objavljuje njegove izjave. Ovaj put se hrvatski predsjednik referisao na posljednje posezanje visokog predstavnika za bonskim ovlastima te kazao kako ovakve odluke mogu postati opasne po hrvatski narod u BiH. Zašto se uopšte prenose reakcije koje nikakve veze ni konteksta nemaju sa čelnikom susjedne države, nismo uspjeli dokučiti.

FTV

Nametnutim rješenjima okončana je blokada procesa imenovanja nove federalne vlade (opet o novoj vladi?!). FTV je vrlo profesionalno poredala nove izmjene i kako sada izgleda sastav buduće federalne vlade, ali ostaje dojam da je trebalo napraviti pregled svih imena koja su se pojavljivala proteklih mjeseci u javnom prostoru, kakve sve opcije je Osmorka imala u vidu za buduće ministre, o kakvim je potencijalnim kadrovima bilo riječi i koliko su ovi koji su izabrani danas pitanje kompromisa, a ne kompetencija.

 

 

About The Author