BHT1 I FTV: Nejednak tretman vodećih stranaka

PLUS SEDMICE

BHT1
Prilog o napuštanju Oružanih snaga. Vijest o kojoj se suviše malo zna.
FTV
Hrabra odluka urednice Amre Zaklan u petak: priređen je posljednji pozdrav voljenom narodnom pjevaču Sinanu Sakiću. Potez je hrabar ako se zna sa kolikim se potcjenjivanjem u našoj javnosti gleda na fenomene popularne kulture. Bio je to zaslužen TV nekrolog umjetniku koji je, po mnogima, opjevao ljude sa socijalne margine nepatvorenom uvjerljivošću kakva je danas nezamisliva.

MINUS SEDMICE

BHT1
Nejednak tretman kandidata vodećih stranaka koji su obznanili svoje kandidature.
FTV
Propuštena je prilika da se napravi potpun i nepristrasan prilog o Izvještaju Evropske komisije o BiH, a u svjetlu rasprava u Parlamentu.

BHT1 I FTV: Nejednak tretman vodećih stranaka

Kampanja je počela. Za početak, SNSD je dobio neuporedivo manje vremena i prostora od SDA, SDP-a i HDZ-a 1990

 

BHT1: Ujedinjena ljevica i druge nejasnoće

29. maj – 4. juni 2018.

NEJEDNAK TRETMAN: SNSD je u utorak objavio ko su njihovi kandidati za predstojeće izbore na dvije njima najznačajnije funkcije: predsjednik/ca Republike i član/ica Predsjedništva. Urednik Seid Masnica taj dan otvara presudom Ustavnog suda o konstitutivnosti Srba u FBiH. Čini se da je jedna neatraktivna vijest dobila prednost ispred vruće političke kombinatorike predizbornog karaktera. Pored toga, SNSD-ovi kandidati ni izbliza nisu imali tretman kao što su imali kandidati SDA i SDP-a. Kada su proglasili svoju kandidaturu, Šefik Džaferović i Denis Bećirović dobili su svojih pet minuta ili specijalni mini intervju. Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović su tek prenijete izjave, uz nekoliko kadrova. Ako je razlog ovom neravnopravnom tretmanu to što su možda SNSD-ovi kandidati nepristupačni ili nevoljni da govore pred kamerama državne televizije, to se trebalo spomenuti.

OPET BEZ IGRE BROJKAMA: Urednica Samira Krehić otvara u srijedu bitnu temu: masovno napuštanje Oružanih snaga zbog loših uslova. Prilog je uključio sagovornike iz odgovornih institucija, ali opet se stidljivo tražila odgovornost. Ako su trendovi već zabrinjavajući, jer govori se o stotinama pripadnika koji su svojevoljno otišli, novinarska znatiželja morala je ići do same ministrice odbrane. Zatim, saznajemo od konsultovanog analitičara koliki je vojni budžet i tu se potom ponovno propušta napraviti igra brojkama. Naprimjer, pregled budžetskih izdvajanja za posljednjih nekoliko godina i poređenje s izdvajanjima u susjednim zemljama.

IZDVOJENO:

U ovoj sedmici izdvajamo prigovor semantičke naravi koji korespondira s mišljenjem da je jezik koji koriste mediji neprecizan, da se teško mijenjaju jednom stečene loše navike, kao i da vrlo često u želji da se stvar pojednostavi ona izgubi svaki smisao. Pa i kada se to čini u najboljoj namjeri, kao kada se nešto želi gledateljima učiniti jednostavnijim za razumijevanje. Tako se napori nekoliko političkih stranaka u FBiH da zajednički djeluju uporno krste kao pokušaji ujedinjenja ljevice. Isto je bilo i ove srijede kada se razmatrao predizborni dogovor DF-a i GS-a. Dakle, mediji, uključujući i javne RTV servise, s lakoćom prihvataju interpretacije i proglase političkih stranaka ili predstavnika  vlasti (i dalje aktuelni primjeri primjene termina reformski procesi pod uticajem entitetskih vlada i Savjeta ministara). I to bez kritičkih refleksija ili zamjerki. GS, Naša stranka, pa i DF, po svim svojim simboličkih crtama, pošto se kod nas druge razlike teško mogu pronaći u zvaničnim proklamacijama stranaka, prije se mogu svrstati u stranke centra. No, kod nas sve vrijeme figurira isključiva i dosljedna priča o propalim nastojanjima ujedinjenja ljevice. Izgleda po onoj ako nije crno, bijelo je.

OCJENA: 5

 

FTV: Bez profesionalne hrabrosti u obradi političkih tema

29. maj – 4. juni 2018.

NEJEDNAK TRETMAN 2: Otprilike minut i po je urednica Edina Šečerović posvetila kandidaturi Milorada Dodika i Željke Cvijanović. I to je vijest u redoslijedu objava bila tek treća. Ovdje vrijedi sve što je već navedeno za BHT1. Stiče se utisak da vodeće političke stranke nisu tretirane na isti način u predizborno doba.

NEGATIVAN IZVJEŠTAJ? Dan poslije, u pripremi urednice Amre Zaklan u najavnoj špici se izdvaja kako je Denis Zvizdić poručio da Izvještaj Evropske komisije o BiH nije negativan. Dobra stvar je što je odmah navedeno da je opozicija kritikovala njegovu procjenu. Ali skupštinski prilog koji se bavio interpretacijama opozicije i vlasti Izvještaja koji prati napredak naše zemlje u raznim oblastima bio je prilika i da novinari i urednica prikažu širi kontekst. Odnosno, da pokušaju predočiti publici je li sporni Izvještaj zaista negativan kako tvrde opozicionari. Razočaravajuće je kako se javni mediji povlače kada trebaju iznijeti svoj sud. Valjda je moguća i nezavisna interpretacija onoga što je pripremila Evropska komisija. Od pomoći mogu biti odjeci van naše zemlje.

IZDVOJENO:

Urednica Amra Zaklan izdvaja u ponedjeljak priču o pokretu “Pravda za Davida Dragičevića”. Ali tu se obrela greška. U prilogu se sve vrijeme potencira kako slučaj potresa Republiku Srpsku koja je suočena s masovnim protestima. Okupljanja građana su bila širom zemlje i očito je da ona ne poznaju entitetske i druge granice.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Ranijih sedmica smo pratili objave SDP-a i SDA o njihovim kandidatima za člana Predsjedništva. Bile su to udarne vijesti na BHT1 i FTV-u, sve s javljanjem reportera i specijalnim razgovorima s predloženim kandidatima. Ove sedmice je HDZ 1990 predstavio svoju kandidatkinju. Pristup je bio veoma sličan. No, kada je SNSD, najjača politička stranka u Republici Srpskoj koja predvodi vladajuću koaliciju, objavila ko su njihovi pretendenti, nastao je tajac. Da li nam se to već sada smiješi nejedanak tretman političkih stranaka i izbornih kandidata? FTV je za predstavljanje Dijane Zelenike kao kandidatkinje HDZ-a 1990 odvojio bezmalo deset minuta, a nezavisnim socijaldemokratama je pripalo skoro deset puta manje. Šta je bio razlog što SNSD nije imao isti tretman kao SDP, SDA i HDZ 1990? Ako postoji neki problem u komunikaciji javnih RTV servisa sa SNSD-om, jer je njihov predsjednik poznat po napadima na novinare, onda to treba spomenuti. Svi drugi izgovori su neprihvatljivi. Neko bi rekao, nema izborne kampanje bez očito favorizovanih. Onda sada možemo reći da je kampanja i zvanično počela na malim ekranima.

About The Author