BHT1 I FTV: Može li politička kriza bez presedana stati u tri minute?

BHT1 izgleda solidnije nego prethodnih sedmica i ne dešavaju se više propusti kakvih je bilo previše prethodnih mjeseci. FTV, s druge strane, mnogo pripremljenija, dramatičnija i jasnija kada obrađuje aktuelna dešavanja

BHT1 I FTV: Može li politička kriza bez presedana stati u tri minute?

BHT1: Neke teme zaslužuju veću minutažu

  1. – 25. oktobar 2021.

PUT OD USPUTNE DO UDARNE VIJESTI: Prije dvije sedmice, zahtjev grupe evroparlamentaraca da se uvedu ekonomske sankcije Republici Srpskoj jedva da je bio (usputno) spomenut u javljanju reportera povodom druge teme. Priča sada dobija na ubrzanju, pa se o njoj raspravljalo na sjednici Evropskog parlamenta na kojoj su zastupnici iz različitih političkih opcija zazivali hitnu upotrebu bonskih ovlašćenja i intervenciju visokog predstavnika protiv Milorada Dodika. Urednik Dejan Petrović je sada prepoznao bitnost vijesti, pa ju je u četvrtak stavio na sam početak Dnevnika 2. Očito da su urodile plodom kritike da se vijesti o mogućim (ekonomskim) sankcijama EU prema Republici Srpskoj ne mogu zaobići, ili je tema dospjela u žižu, pa je čak ni uspavani BHT1 ne može previdjeti. Ostaje žal što javna televizija gledateljima nije pobliže objasnila briselske političke prilike. Kakva je atmosfera u središtu evropskih političkih zbivanja? Ko zagovara sankcije, a ko je suzdržan? Koji scenario je izgledniji? Sve te informacije nisu moguće bez stalnog dopisnika, a javna televizija već neko vrijeme nema javljanja sa lica mjesta iz Bruxellesa.

KADA TRI MINUTE NISU DOVOLJNE: Poslovično uspavani BHT1 se jeste malo razdrmao, pa su politički prilozi konačno bili razigraniji i atraktivniji. Urednik Anel Nurković se u petak pita je li vježba MUP-a RS na Jahorini taktičko-pokazna vježba, kako je krsti Dragana Lukač, ili provokacija i sigurnosna prijetnja? Više analitičara iz različitih uglova procjenjuje aktuelnu krizu, a svi su saglasni da se vodeći političari dogovore još jedino kada treba podijeliti kredit. Ipak, u srijedu, urednik Nurković spornom usvajanju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj posvećuje svega tri minute. Bez većih preispitivanja. Poređenja radi, FTV je istoj vijesti dao više od devet minuta i obradio je dramatičnim naslovima, jer usvajanjem zakona, koji predviđa osnivanje agencije koja već postoji na državnom nivou, ulazi se u nimalo bezazlen politički avanturizam kojem se još ne vidi kraj.

DODIK I HNS ISTO O SMJENI GLAVNE TUŽITELJICE: Ako je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima dobio tek tri minute, smjena Gordane Tadić, koja je sada i konačna, dobila je status udarne vijesti isti dan. Dati su stavovi odbrane, objašnjene su i okolnosti pod kojima je donijeta odluka, a od političkih reakcija prenijeta su saopštenja Hrvatskog narodnog sabora i Dodika, koji u isti glas optužuju bošnjački politički vrh da preuzimaju kontrolu nad pravosuđem. Ako smo već dobili dvije iste političke reakcije, red je bio prikazati i drugačija mišljenja.

OCJENA: 4

 

FTV: Usamljeni Milorad Dodik

  1. – 25. oktobar 2021.

DRAMATIČNO I POSVEĆENO: Urednica Merima Ademović je izglasavanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj ispratila dramatičnim naslovima: „Državni udar sa odgodom“ i „Probni balon Milorada Dodika“. U prilozima, i javljanju sa lica mjesta, FTV detaljno i svestrano obrađuje vijest u nešto više od devet minuta donoseći mišljenja opozicije i visokog predstavnika koji smatraju da politička većina okupljena oko SNSD-a ugrožava mir i političku stabilnost.

GDJE JE NESTALA ODBRANA U SLUČAJU “TADIĆ“? Isti dan je smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, a FTV odmah donosi biografiju novog vršioca dužnosti Milenka Kajganića. Prenose se i političke reakcije na smjenu Gordane Tadić, kao i mišljenje Halila Lagumdžije, predsjednika VSTS-a,  ali ne i stavovi njene odbrane, koja smatra da je ona žrtva političkih obračuna.

ZANIMLJIVIJI PRIKAZ IZJAVA: Urednica Maida Muhović u četvrtak prenosi izjave evroparlamentaraca koji zazivaju sankcije Dodiku i obračun sa njegovom politikom, ali za razliku od BHT1, FTV donosi mnogo zanimljiviji izbor iz izjava. Čuli smo i strahove evropskih političara da Dodikovim potezima diriguje ruski predsjednik i da bi Vladimir Putin mogao izaći iz prijetnji secesijom kao politički pobjednik. Federalna televizija takođe nema dopisnika iz Bruxellesa koji bi nam dočarao atmosferu i kuloarske tajne iz političkog središta EU.

JE LI DODIK OSTAO SAM U NAJNOVIJIM AVANTURAMA? FTV ostavlja utisak politički slobodnijeg, lucidnijeg i atraktivnijeg medija od BHT1. Dejana Regoje, njuhom dobrog urednika i poznavaoca prilika, preispituje da li lider SNSD-a ima među svojim do juče vjernim sljedbenicima podršku za najnovije političke poteze. Ili su se Nebojša Radmanović, Dušanka Majkić i slični s razlogom povukli u debelu i znakovitu anonimnost? Aleksandra Pandurević iz SDS-a mišljenja je da njihova ćutnja nije slučajna, a slično misle i neki bivši esenesdeovci.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Politička kriza i napetosti kojima se ne vidi kraj u prvom su planu na obje televizije. BHT1 izgleda solidnije nego prethodnih sedmica i ne dešavaju se više propusti kao što je onaj kada se zazivanje ekonomskih sankcija Republici Srpskoj uopšte nije prepoznalo kao vijest dana, ali i dalje pojedine teme ne dobijaju pažnju koju zahtijevaju. Usvajanje novog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj nije samo pitanje novog zdravstvenog propisa kojim se produbljuje politička kriza. To je i politički udar na ustavno i političko uređenje kakvo poznajemo. To dalje znači da to nije tema koja može stati u tri minute, kao što je bilo na BHT1. FTV, s druge strane, izgleda mnogo pripremljenije, dramatičnije i jasnije kada obrađuje aktuelna politička dešavanja. Zamjerka što su u prilogu o smjeni Gordane Tadić olako prešli preko stavova njene odbrane i što ih nisu prenijeli gledateljima.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Urednik Dejan Petrović se pita kako zaustaviti poskupljenja životnih namirnica. Šta da radi država u kojoj robnih rezervi ili nema ili su nedovoljne? Rješenja predlažu stručnjaci i građani, ali političari su i dalje nezainteresovani za ovu temu. Dobro je da je javna televizija drži u fokusu.

FTV

Politički prilozi su po pravilu atraktivniji i slobodniji od onih na BHT1.

 

Minus sedmice

BHT1

Na dan kada je usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj, vijest je zahtijevala posvećeniju obradu.

FTV

Prilog o smjeni Gordane Tadić morao je biti ispraćen i stavom odbrane sada već bivše glavne tužiteljice.

 

About The Author