BHT1 I FTV: KOGA NEMA U DNEVNICIMA? PREMIJERA I NJEGOVE KĆERKE

PLUS SEDMICE

BHT1
BHT1 je uspješno obradio vijesti iz svijeta koje su bile u žiži interesovanja u cijeloj Evropi.
FTV
U srijedu, 30. novembra, Edina Šečerović donosi kratki portret uhapšenog Damira Hadžića, bivšeg načelnika Opštine Novo Sarajevo. Javnost se mogla upoznati s političkim usponom i padom bivšeg ministra i načelnika. 

MINUS SEDMICE

BHT1
Dnevnicima i prilozima nedostaje snažniji autorski pečat. Potpisi novinara i urednika se rijetko prepoznaju. Jedno od rijetkih prepoznatljivih imena je izvanredni briselski dopisnik Elvir Bucalo.
FTV
Najveći minus je ono čega nije bilo u protekloj sedmici, a tiče se udarne vijesti o zapošljavanju premijerove kćerke.

BHT1 I FTV: KOGA NEMA U DNEVNICIMA? PREMIJERA I NJEGOVE KĆERKE

Geslo naših javnih televizija protekle sedmice moglo bi se sažeti u: nas ne interesuje ono što interesuje javnost, makar to bila sumnja u namješteni posao po političko-porodičnoj liniji koja vodi do samog premijera

 

BHT1: Vijesti iz svijeta i stilska jednostavnost

29. novembar – 5. decembar 2016.

VRIJEME JE ZA VIJESTI IZ SVIJETA: Referendum u Italiji i predsjednički izbori u Austriji otvorili su Dnevnik 2 u nedjelju, a dan poslije, u uredničkoj pripremi Adele Topalović, posvećena im je ozbiljna pažnja. Predah od domaćih aktuelnosti uključio nas je u evropska politička gibanja, a zahvaljujući pametnom izboru, iz agencijskih vijesti saopštene su najbitnije informacije.

JEDNOSTAVNOST ILI STILSKA JASNOĆA: BHT1 je u protekloj sedmici emitovao nekoliko uradaka koji su se isticali jasnoćom i stilskom preciznošću u vidu kratkih, dobro povezanih rečenica. Jezik nije bio kitnjast, već informativan, a sve kako bi se pokrilo ono što je vrijedno pomena. Naprimjer, izvještavanje Danijela Lepira o pregovorima socijalnih partnera u Republici Srpskoj. Jednostavnost je uvijek poželjna osobina u TV formatu, ali ne po cijenu da se naškodi složenosti teme ili autentičnosti događaja o kojem se izvještava. Iskusniji novinari kao što je Elvir Bucalo, pored jednostavnosti u stilu, s lakoćom znaju začiniti izvještavanje, pa je posjeta Mladena Ivanića Bruxellesu (srijeda, 30. novembar) isporučena i s pikanterijama o tome kako evropski zvaničnici primaju naše političare. Prema Bucalu, i vjerovatno neočekivano za gledateljstvo, iznenađujuće dobro.

IZDVOJENO:

U utorak je u Dnevniku 2 Blažice Krišto u dva navrata riječ pozicija korištena kao suprotnost od riječi opozicija, a sve kako bi se označila aktuelna vlast. Uvidom u rječnike našeg jezika/naših jezika utvrdiće se da latinizam pozicija znači položaj i da se ne može povezati s vlašću. Istina, uporna pogrešna upotreba ove riječi, naročito u medijima i javnom prostoru, prijeti da izmijeni njeno značenje ili da joj doda novi značenjski smisao. Ali zar ne bi javne televizije trebale voditi računa o pravilnom i lijepom izražavanju?

OCJENA: 6

FTV: Za informaciju ispred BHT1

29. novembar – 5. decembar 2016.

INFORMACIJA VIŠE: Faruk Durmišević je novinar koji priređuje priloge o predmetima organizovanog kriminala, ali i o (izakulisnim) dešavanjima u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Njegovi sažeci praćenijih suđenja, kao što je slučaj Radončić, spadaju u red opsežnijih izvještavanja, a urednička odluka da se jednom novinaru povjeri da duže vremena pokriva istu oblast čini se kao itekako ispravna. Durmiševićeve pripreme su studiozne, a temi daje na značaju. Uvijek ide po informaciju više od ostalih kolega ili nam daje informaciju više, a za razliku od mnogih drugih zna uvezati priču. Prvo obraćanje v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić na BHT1 stalo je u crtu, dok je FTV kroz Durmiševićev pristup išao tezu po tezu. Na kraju je još izdvojeno kako sutra počinje disciplinski postupak protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića. I to je ta informacija više o kojoj govorimo.

KADA JE PRISJEĆANJE NEOPHODNO? Prvo decembarsko veče u Dnevniku 2 Amre Zaklan gledali smo prilog o stručnoj raspravi o novom Zakonu o radu. Da li smo se približili evropskoj praksi? Kakva su prva iskustva u primjeni? I ostala stručna, naizgled neideološka pitanja. Ali kad god se govori o novom radnom zakonodavstvu u nas, javna televizija je dužna prisjetiti se kako je i pod kojim okolnostima donešen novi zakon, kao i koliki je bio odijum radnika i sindikata. U suprotnom, stiče se dojam da se prećutkuje najznačajnije pitanje, a to su ideološki sukobi koji se prelamaju preko i oko Zakona.

LOKALNE POLITIČKE TRZAVICE: Federalni Dnevnik nerijetko s pažnjom prati političku scenu na lokalnoj razini. I u četvrtak smo saznali ko će činiti većinu u Velikoj Kladuši i Gradu Sarajevu, gdje su postojale različite koalicione prognoze. Ovdje je uputno napomenuti da kada se izvještava o marginalizovanoj opštini koja nije često u nacionalnim medijima onda bi možda bilo poželjno natuknuti i nekoliko podataka o ekonomskoj stvarnosti tog kraja. Nešto kao razglednica s osnovnim podacima, jer našim TV repertoarom promiču samo Sarajevo, Banjaluka, Mostar i još poneko zvučno mjesto.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Prvo je portal Klix objavio da se kćerka federalnog premijera Fadila Novalića zaposlila u Finansijsko-informatičkoj agenciji bez konkursa, i to je odmah odjeknulo kao udarna vijest diljem društvenih mreža i svih drugih medija. Osim, ispostaviće se, u mikrokosmosu naših javnih televizija. Zatim smo saznali da je premijerova kći iz moralnih razloga dala otkaz. Javnost je i dalje brujala. Ništa od toga nismo mogli saznati na BHT1 i FTV-u. Ono što je vijest u novim medijskim formatima ne postoji u konvencionalnim medijskim izrazima. Vruća priča s naslovnica nije bila dovoljno atraktivna da bi bila povod za tematski pristup fenomenima kao što su nepotizam i stranačko zapošljavanje. Al Jazeera je bila drugačijeg mišljenja, pa su iskoristili vijest kao povod za tematsku obradu. Izgleda da ono što intrigira cijelu javnost nije dostojno pozornosti naših javnih medija. Šta je opredijelilo urednike da ne progovore o premijerovoj kći? Njena politička osjetljivost? Geslo naših javnih televizija protekle sedmice moglo bi se sažeti u: nas ne interesuje ono što interesuje javnost, makar to bila sumnja u namješteni posao po političko-porodičnoj liniji koja vodi do samog premijera.

About The Author