BHT1 I FTV: Kakva je uloga TV prezentera?

PLUS SEDMICE

BHT1
Više puta smo isticali da Dnevnicima nedostaju ekonomske vijesti. Urednice Samira Krehić i Blažica Krišto u četvrtak su ispravile tu nepravdu. U posebnoj rubrici izdvojene su najznačajnije vijesti iz ekonomije i biznisa, pa su gledatelji mogli saznati za koliko je porasla potrošačka korpa. Ali i da je industrijska proizvodnja u padu. Brojke iz svijeta ekonomije moraju biti redovno dnevničko štivo.
FTV
Obrada bitne teme kao što je nestašica citostatika.

MINUS SEDMICE

BHT1
Forsiranje ministra za kojeg se nije čulo četiri godine u vrijeme izborne kampanje.
FTV
BHT1 je imao dosta bogatiju i bolju pripremu referenduma u Makedoniji. Federalna je dan poslije istorijskog glasanja Makedonaca vijest prilično zapostavila.

BHT1 I FTV: Kakva je uloga TV prezentera?

Prezenteri donose vijesti nacionalne televizije, te ih svojim čitanjem ponovno oblikuju. Njihova uloga je bitna, pa FTV pruža dobar primjer državnoj televiziji kako bi to trebalo raditi

 

BHT1: Dnevnik po mjeri ministra

25. septembar – 1. oktobar 2018.

ODMJERENIJE O KOSOVU: Subotnji događaji na Kosovu doveli su do toga je Aleksandar Vučić podigao stepen pripravnosti Vojske Srbije. Na svu sreću, to nije bio okidač za vanredni informativni program naše javne televizije. Pripremi vijesti pristupilo se trezveno i odmjereno, uz navode iz više izvora. Ranije se svaka varnica na Kosovu uvećavala do te mjere da se činilo kako će svakog momenta izbiti novi rat. Urednice Adela Malkoč i Adisa Dedić-Kološ spustile su loptu i napokon izvještavale kao da rade za Dnevnik susjedne zemlje.

KO JE JOSIP GRUBEŠA I OTKUD ON SADA? BHT1 je potpisivanje ugovora o tehničkom prijemu državnog zatvora ispratio studijskim razgovorom s ministrom pravde Josipom Grubešom (petak, urednici Milan Đurović i Blažica Krišto). Zanimljivo je da je ovo drugo pojavljivanje ministra u studiju u tijeku izborne kampanje, a da je povod ugovor koji vodi realizaciji bitnog projekta. Prvi put je to bio ministar prometa. Grubeša inače ne slovi za naročito aktivnog ministra, a rijetko ga se kad moglo vidjeti u medijima. No, u kampanji nam se ukazao kako bi nam pojasnio da je sve u najboljem redu i da napredujemo krupnim koracima. BHT1 HDZ-ovog ministra nije uspio ili nije htio dovesti u studio kada su to nalagale mnogo pozvanije okolnosti, kao što je uporno neusvajanje Zakona o krivičnom postupku. Ili pokušaj izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama, kada je ministarstvo na čijem je čelu Grubeša pokušalo umanjiti postojeće medijske slobode. Tada su sagovornici bili službenici, dok nam se sada u svečarskoj atmosferi konačno pojavljuje ministar čije je lice sve vrijeme mandata u ugodnom hladu vlastite anonimnosti. Da su urednici bili iole pošteni prema svom pozivu, tamo bi ga i ostavili i u kampanji, kada svako traži svojih pet minuta.

IZDVOJENO:

Vijest da je protiv patologa Željka Karana podnijet policijski izvještaj banjalučkom Tužilaštvu, na FTV-u je bila u naslovnoj špici, dok je BHT1 isporučio u vidu kratke crte. To nije prvi put da državna televizija minorizuje značaj slučaja Davida Dragičevića. Prioritet je ovoga puta dobio ministar Grubeša, kog su izvukli iz anonimnosti kako bi gledatelji u predizbornim danima napokon saznali ko je uopšte ministar pravde.

OCJENA: 4

FTV: Raznovrsnije teme i bolje priče nego na BHT1

25. septembar – 1. oktobar 2018.

ŠTA SU ZADACI JAVNOG SERVISA: Federalna televizija je u utorak donijela bitnu priču o nestašici citostatika u dva kantona (urednica Jadranka Milošević). Ono što je posebno značajno jeste da je u prilogu konstatirano ko se ima smatrati odgovornim. Upravo je u tome uloga javnog medija: da osvijetli problem, ukaže na odgovorne i izvijesti javnost o problemu. Urednica Milošević je ovog puta sve to pokrila.

UMJEŠNO IZ SUDNICE: Faruk Durmišević je sačinio prilog o prvostupanjskoj presudi Sanjinu Sefiću, koji je prije pola godine usmrtio dvije studentice bahatom vožnjom, te zatim pobjegao s mjesta nesreće. Tragični događaj je zgrozio javnost i od tada izaziva veliku pažnju. Novinar je znalački pokrio čitanje presude, izvlačeći najbitnije detalje koji svjedoče o propustima sarajevskog Tužilaštva. Pravo je umijeće u nekoliko minuta sažeti sudsku presudu i sve pravne termine učiniti razumljivim široj javnosti. Durmiševiću to polazi za rukom.

IZDVOJENO:

Federalna je tijekom cijele sedmice donosila bolje priče, pa je u ponedjeljak otvorila temu Pelješki most. Ali ovoga puta ne iz dnevnopolitičkog ugla, već iz pravnog. Hoćemo li povesti međunarodni spor protiv Hrvatske? Ko je zagovornik tog rješenja? To su samo neka od pitanja na koja smo mogli saznati odgovor.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

BHT1 kao da podilazi nosiocima vlasti u izbornoj kampanji. Iznenadno gostovanje ministra kojeg nismo mogli pronaći ni u vijestima sa teleteksta ne služi ničemu drugom nego njegovoj ličnoj političkoj promidžbi. Ali i promidžbi stranke koju predstavlja. Obje televizije su stavile Kosovo na svoje mjesto, pa su gledatelji konačno mogli odahnuti gledajući odmjerene priloge u kojima se ne dižu tenzije i ne zaoštrava opis situacije na terenu.

BHT1 već neko vrijeme stalno mijenja TV prezentere, te gotovo svakosedmično se pojavi novo lice koje zatim opet nestane sa naših ekrana. Pristup FTV-a se čini razumnijim jer njihov Dnevnik 2 već duže vrijeme vodi nekoliko istih voditelja na koje je publika navikla. Tako se stiče i povjerenje publike jer kvalitet informativnog programa uveliko zavisi od uvjerljivosti lica koje prezentuje vijesti. Aida Mujan, naprimjer, ima prepoznatljiv stil koji odlikuju neutralnost u izričaju i besprijekorna staloženost. BHT1 bi trebala više povesti računa o ovom aspektu jer ne radi se tu samo o čitanju vijesti. Prezenteri donose vijesti nacionalne televizije, te ih svojim čitanjem ponovno oblikuju. Njihova uloga nije zanemariva, te bi javne televizije morale voditi računa kome daju privilegiju da naciji saopšti udarne vijesti u centralnoj informativnoj emisiji.

About The Author