BH novinari zatražili hitnu istragu u slučaju paljevine automobila novinarke RTRS-a iz Trebinja

Napadi na novinare, posebno oni koji se manifestiraju kroz vandalske činove uništavanja njihove lične imovine, predstavljaju najveću prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu

BH novinari zatražili hitnu istragu u slučaju paljevine automobila novinarke RTRS-a iz Trebinja

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su paljevinu automobila u vlasništvu novinarke Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) Nataše Miljanović-Zubac, koja se noćas dogodila u Trebinju, i zahtijevaju od nadležnih organa da hitno istraže slučaj, pronađu i uhapse počinioca ili više njih.

Kako je saopćeno iz Policijske uprave Trebinje, policijskoj stanici Trebinje 15. juna oko 03.45 sati prijavljeno je da je došlo do požara na parkiranom putničkom vozilu Ford koji je vlasništvo N.M.Z. iz Trebinja.

Vatru su ugasili pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje. U toku je uviđaj i utvrđivanje okolnosti nastanka požara.

Novinarka Nataša Miljanović-Zubac u februaru prošle godine bila je žrtva verbalnih napada i uvreda koje joj je javno uputio Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, a zbog čega je trenutno u toku proces koji se vodi pred sudom u Beogradu.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima izrazili su duboku zabrinutost zbog ovog, najnovijeg napada na novinarku RTRS-a iz Trebinja.

Napadi na novinare i novinarke, posebno oni koji se manifestiraju kroz vandalske činove uništavanja njihove lične imovine, predstavljaju najveću prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu i unose strah i nesigurnost u cijelu novinarsku zajednicu, naglašavaju.

– BH novinari i Linija za pomoć novinarima očekuju od policije i Okružnog tužilaštva Trebinje da ovom slučaju daju najveći prioritet, te da provođenjem efikasne i detaljne istrage pošalju poruku cjelokupnoj javnosti da ovakvi napadi neće i ne smiju proći nekažnjeno – naveli su u saopćenju.

Najavili su da će o ovom slučaju također obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author