BH novinari uputili protestno pismo premijeru Slovenije Janezu Janši

Nezadovoljstvo pisanjem medija ne rješava se krivičnim progonima novinara nego demantijima neistinitih navoda i eventualno sudskim tužbama za klevetu

BH novinari uputili protestno pismo premijeru Slovenije Janezu Janši
Foto: sds.si

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je danas protestno pismo premijeru Republike Slovenije Janezu Janši, izrazivši duboku zabrinutost zbog jučerašnje objave na Janšinom zvaničnom Twitter nalogu u kojoj se najavljuje “suđenje za više krivičnih djela” bh. istraživačkom novinaru Avdi Avdiću.

– Vašu objavu s Twittera, to jest prenošenje komentara slovenačkog novinara Luke Perša, jutros su objavili brojni bosanskohercegovački mediji, protumačivši je kao direktnu prijetnju i pritisak na novinara Avdića zbog tekstova koji su objavljivani na njegovom portalu Istraga.ba, a u kojima se spominje i Vaše ime, kao i imena Vaših najbližih saradnika – stoji u pismu.

Kako navode, bez bilo kakve namjere da ulaze u detalje o Avdićevom novinarskom izvještavanju, Upravni odbor Udruženja BH novinari, kao krovne novinarske organizacije koja okuplja medijske profesionalce iz cijele Bosne i Hercegovine, smatra da je nedopustivo da on, kao predsjednik Vlade Republike Slovenije, na Twitteru javno “proziva” bilo kojeg novinara, a pogotovo da takvim činom indirektno daje podršku krivičnim progonima novinara Avdića zbog njegovog novinarskog rada.

Naglašavaju da je posebno zabrinjavajuće, ali i znakovito što je Janša ovakvu objavu podijelio 3. maja, na Svjetski dan slobode medija, kada sve demokratske države svijeta i njihovi predstavnici daju punu podršku nezavisnom, istraživačkom i slobodnom novinarstvu, u savremenim društvima prihvaćenom kao imperativ koji se nikada ne smije zanemariti.

– Naravno da Vi, kao i bilo koji drugi građanin, imate pravo da budete nezadovoljni tekstovima koje o Vama objavljuju mediji u Sloveniji, BiH ili bilo gdje drugo. Međutim, sigurni smo da Vam je poznato kako se, u okvirima Evropske unije, čija je ponosna članica i Republika Slovenija, takva vrsta nezadovoljstva ne rješava krivičnim progonima novinara od javnih zvaničnika, već demantijima neistinitih navoda i eventualno sudskim tužbama za klevetu – napominju iz Udruženja.

Istaknuli su da to jedini demokratski ispravan način reagiranja u slučajevima kada je neko nezadovoljan načinom pisanja pojedinih novinara jer krivični progon novinara zbog njihovih tekstova ili samo najava takvih postupaka predstavljaju perfidni pokušaj cenzure i zaustavljanja novinara  u istraživanju tema od javnog značaja.

Iz Udruženja BH novinara najavili su da će ovo protestno pismo poslati i kolegama iz Udruženja novinara Slovenije i svih drugih novinarskih udruženja u regiji zapadnog Balkana, kao i sa svim institucija Evropske unije, uključujući i Evropski parlament.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author