Avaz mora isplatiti 212.000 KM sudskih penala

Odluka suda, ukoliko bude prihvaćena kao uvriježena sudska praksa, može imati ozbiljne reprekusije i na ostale izdavače i medije u Bosni i Hercegovini

Avaz mora isplatiti 212.000 KM sudskih penala

 

Općinski sud u Sarajevu donio  je odluku kojom je s računa “Avaz-roto pressa” skinuto 212.000 KM sudskih penala, a koji će biti uplaćeni tužiteljici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Jasminki Djedović. Tužiteljica je ranije dobila presudu za klevetu protiv te „Avaz-roto pressa“ 2016. godine i po osnovu koje joj je već isplaćeno 5.001 KM.

Odluka je donijeta 22. juna, a već 25. juna s računa „Avaz-roto pressa“ skinuto je 207.900 KM sudskih penala, uvećanih za 4.256 KM troškova izvršnog postupka, što ukupno iznosi više od 212.000 KM.

Za ovakvu odluku uredništvo i novinari Dnevnog avaza, čiji je izdavač „Avaz-roto press“, krive politiku posebno identificirajući bračni par Izetbegović, Sebiju i Bakira, te direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića za koje kažu da imaju sve motive i interes da ušutkaju i ekonomski unište „Dnevni avaz“, tvrdeći da je javna tajna da oni kontroliraju Općinski sud u Sarajevu.

Sporni tekst zbog kojeg je tužiteljica Jasminka Djedović dobila presudu za klevetu nije objavljen u „Dnevnom avazu“, nego u tabloidu „Express“, čiji je izdavač „Avaz-roto press“, a objavljen je 2. jula 2009. godine. Oštećena tužiteljica Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle Jasminka Djedović koja se spominje u tekstu podnijela je tužbu za klevetu 23. septembra 2009. godine.

Općinski sud Sarajevo je prvostepenu presudu po njenoj tužbi donio 6. jula 2012. godine. „Avaz-roto pressu“ je naloženo da na ime nematerijalne štete zbog klevete Djedović isplati 5.001 KM, uvećano za iznos sudskih troškova.

Taj iznos u zakonskom roku je isplaćen po pravomoćnosti presude, ona je i objavljena u tabloidu „Express“ 27. oktobra 2016. godine no Djedović je zatražila od Suda da naloži ponovno objavljivanje presude, što je nakon provedenog sudskog postupka i učinjeno 8. oktobra 2020. godine.

Advokatski tim „Avaz-roto pressa“ 1. juna 2021. godine podnio je pritužbu Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a protiv tužiteljice Jasminke Djedović. Između ostalog, advokatski tim je naveo da „tužiteljica pokušava preko sudskih penala naplatiti naknadu koju joj Sud nije dosudio“.

Novinari i urednici „Dnevnog avaza“ očekuju adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ambasada u Sarajevu, kao i novinarskih udruženja, a zbog udara na egzistenciju, novinari i uposlenici organizirat će protest ispred Općinskog suda u Sarajevu u srijedu, 30. juna.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH izrazio je veliku zabrinutost odlukom Suda te su ne ulazeći u razloge ovakvog postupanja i uvažavajući pravosudni sistem BiH, ocijenili da je tako visoka novčana kazna “Avaz-roto pressu”, izdavaču “Dnevnog avaza” koji je punopravni član Vijeća, protivna svojoj svrsi jer je izrečeni iznos neproporcionalan.

Takva odluka ugrožava poslovanje medija, te dovodi u pitanje daljnji rad medija, egzistenciju desetina urednika, novinara i medijskih radnika, te njihovih porodica.

Smatraju da takva odluka, ukoliko bude prihvaćena kao uvriježena sudska praksa, može imati ozbiljne reperkusije, ne samo na rad “Avaz-roto pressa”, već i ostalih izdavača i medija u Bosni i Hercegovini.

– Ovakvim postupanjem obeshrabruju se, ne samo postojeći, nego i novi akteri na medijskoj sceni koji mogu doprinijeti razvijanju, promoviranju i zaštiti vrijednosti slobode izražavanja – saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

About The Author