Australski sud proglasio medije odgovornim za komentare čitatelja na Facebooku

Sud navodi da mediji igraju ključnu ulogu u pružanju pristupa, ohrabrivanju a samim tim i omogućavanju postavljanja komentara na FB

Australski sud proglasio medije odgovornim za komentare čitatelja na Facebooku

Viši sud Australije potvrdio je značajnu presudu o kleveti koja je utvrdila da su medijske kompanije zapravo “izdavači” objava trećih strana na njihovim Facebook stranicama, čineći ih odgovornima za izjave i komentare koje čitatelji ostavljaju na tim stranicama.

Tom presudom odbijena je žalba nekih od najvećih medija u zemlji, uključujući i The Sydney Morning Herald i The Australian.

Bivši pritvorenik sa sjevernog teritorija Dylan Voller tužio je medijske kompanije pred Vrhovnim sudom Novog Južnog Walesa zbog komentara koje su drugi ostavljali na njihovim Facebook stranicama.

No, slučaj je usporen sporom o tome jesu li mediji bili izdavači komentara, za koje Voller tvrdi da su ga oklevetali, prenose lokalni mediji.

Viši sud Australije ustanovio je da su kompanije tvrdile da su “samo administrirale javnu Facebook stranicu na kojoj su treće strane objavljivale sadržaj”, pojašnjavajući pred Apelacionim sudom da su te kompanije “ono što su dobavljači papira vlasnicima novina”.

Međutim, Viši sud složio se s Apelacionim sudom, rekavši da medijske kompanije “igraju ključnu ulogu u pružanju pristupa, ohrabrivanju a samim tim i omogućavanju postavljanja komentara od korisnika Facebooka što ih zapravo čini “izdavačima tih istih komentara”.

Izvor: DPA/RSE

About The Author