ATV SVE BOLJA, FACE TV JEDNOLIČNA I DOSADNA

Za razliku od sarajevske televizije, ATV političke događaje interpretira zanimljivo i smisleno. Razlika je drastična   ATV: POVRATAK RADNIKA 5. – 11. februar 2015. RADNIČKE VIJESTI: U ponedjeljak, devetog februara, Rajna Radosavljević priredila nam je tzv. radničke vijesti. Ono što je ranije prigovarano ATV-u, a to je nedostatak priloga o radničkim protestima i problemima, ispravljeno […]

ATV SVE BOLJA, FACE TV JEDNOLIČNA I DOSADNA

Za razliku od sarajevske televizije, ATV političke događaje interpretira zanimljivo i smisleno. Razlika je drastična

 

ATV: POVRATAK RADNIKA

5. – 11. februar 2015.

RADNIČKE VIJESTI: U ponedjeljak, devetog februara, Rajna Radosavljević priredila nam je tzv. radničke vijesti. Ono što je ranije prigovarano ATV-u, a to je nedostatak priloga o radničkim protestima i problemima, ispravljeno je s nekoliko vezanih vijesti o ovoj temi. Saznali smo o generalnom štrajku radnika dobojskog Trudbenika, ali i o nastavljenim protestima radnika banjalučkog Kosmosa. Ipak, upečatljivo je nedostajalo smještanje radničkih protesta u širi kontekst, pa je preovladao utisak da se izvještavajući o radnicima zapravo izvještavalo o rijetkoj endemskoj vrsti koju je nemoguće posložiti u naše društveno-političke prilike. Radnička klasa nije zaslužila pristup letimičnog prelaska po posljednjim zahtjevima.

ČAK SE I O ZAKONU MOŽE GOVORITI ZANIMLJIVO: Dan poslije, novinarka Jelena Grahovac sačinila je i više nego zanimljiv prilog na posve jednostavan način. Iščitala je pred TV publikom dijelove prijedloga novog Zakona o javnom redu i miru, informišući javnost o strožijem kažnjavanju prekršaja i drugim uočenim zanimljivostima. Ispitujući građane na ulici o novom zakonu, upoznala nas je sa opštim raspoloženjem javnosti, a konačni efekat je da je i suvoparni zakonski tekst odjednom postao atraktivan i pažnje vrijedan. I sve to izvedbom jedne jednostavne ideje: čitanjem zakona naglas i propitivanjem građana.

OBJE STRANE PRIČE: Istog dana, Zorica Petković potpisala je prilog o protestima banjalučkih distrofičara demonstrirajući prisutnost tzv. obje strane priče. Pošto su prikazani stavovi prosvjednika, mišljenje su iznijeli direktor Zavoda za distrofičare, kom su upućene kritike, ali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite. Sučeljavanjem njihovih statova u svega nekoliko kadrova, novinarka je uspjela ocrtati dramatičnost sukoba, gradeći utisak nepristrasnog bilježnika.

ZANIMLJIVOST SEDMICE: To što je BiH dobila mandatara za sastav nove vlade prošlo je ispočetka gotovo neopaženo na ATV-u. Grešku je ispravio urednik Vlatko Vukotić u srijedu, stavljajući informaciju o tome odmah nakon sažetka o dešavanjima u Narodnoj skupštini RS. Na kraju je vijest o novom premijeru BiH dobila nešto veću pažnju od crtice, a daleko je bila od udarne, što je, opet, donekle i očekivano. Često se čini da banjalučka televizija namjerno gradi imidž medija koji se isključivo obraća javnosti Republike Srpske. Ne namjeravam dublje zalaziti u motive uredništva, ali treba imati na umu kako se ignorisanjem vijesti što se odnose na državnu vlast smanjuje uticaj i značaj tako uređivanog medija.

IZDVOJENO:

Vijesti urednika Vlatka Vukotića upečatljivo se razlikuju od potpisa njegovih kolega. Vukotić nerijetko uspijeva, pažljivim izborom sadržaja, načinom kako su prilozi ukomponovani i stepenovanjem informacija po njihovoj bitnosti, stvoriti jednu smislenu i dinamičnu cjelinu od prve vijesti pa do sportskog pregleda (kao u vijestima u srijedu, 11. februara).  Istog dana, novinar Slaviša Bajić potencirao je izjavu direktorice Agencije za bankarstvo RS Slavice Injac, kojom je rukovoditeljica jednog nadzornog tijela građanima najotvorenije poručila da sami kontrolišu rad banaka. Uvidom u sadržaj drugih medija, očevidno je da su mnogi propustili istaći spornu izjavu ili joj nisu dali na naročitoj bitnosti. To samo pokazuje koliko novinar političke redakcije koji poznaje političke prilike, kretanja, ali i propise, može doprinijeti podizanju svijesti o određenom problemu, Tačnije, o nedoličnom ponašanju odgovornih osoba. Sporna izjava bi u nekim srećnijm zemljama drugačije političke kulture podigla mnogo veću prašinu. U našem slučaju, hvale je vrijedno što je bar jedan novinar opazio njenu problematičnost i insistirao na njoj.

MINUS SEDMICE:

Ne postoji prilog koji zaslužuje taj epitet.

PLUS SEDMICE:

Uzbudljivo čitanje Jelene Grahovac novog Zakona o javnom redu i miru. Edukativno i atraktivno u isti mah, kao i Bajićevo insistiranje na izjavi Slavice Injac.

OCJENA: 9

 

FACE TV: DNEVNIK KOJI UREĐUJU  POLITIČARI

5. – 11. februar 2015.

ZA VAS UREĐUJE ŽELJKO KOMŠIĆ: Dnevnik televizije Face ove se sedmice, kao i prethodnih, mahom svodio na politička potkusurivanja u prvim minutama. Nova dimenzija je dosegnuta u uredničkom izdanju Adalete Merkez u utorak, desetog februara, kada kombinacije oko podjele resora u Savjetu ministara prati nekoliko izjava zaredom visokih stranačkih funkcionera. U jednom momentu, to je bilo gotovo farsično i djelovalo je kao da su te duge izjave, poput govorancija Komšića, same sebi svrha. Dnevnik je opet izmakao u neku drugu formu, a političari su preuzeli kormilo uređivanja. Povod vijesti izgubljen je u dužini puštene izjave. U najboljem slučaju, mogli ste se zaboraviti i pomisliti da gledate popularni Dvougao koji sučeljava različita mišljenja političara njihovim uporedno datim izjavama. Problem je samo što je u Face-dvouglu svaki smisao izgubljen.

O CIJENAMA, ONAKO: U nedjeljnom dnevniku Srđana Kureljušića, poslije duže vremena priređen je prilog koji najneposrednije interesuje publiku. Ticao se potrošača i cijena u BiH u svjetlu posljednjih pojeftinjenja nafte. Ostaje žal što su dominirala opšta mjesta i što se potrošači nisu mogli bolje upoznati s kretanjima cijena. Ako se uzme u obzir da u izvedbi nije konsultovano niti jedno od udruženja potrošača u zemlji, onda je valjda jasno zašto je gledateljstvo ostalo uskraćeno za detaljnije informacije.

KAKO KORISNO OBILJEŽITI ZOI 1984? U nedjelju je poslije zaista duže vremena prikazan sveobuhvatan prilog koji ostavlja gledatelje u uvjerenju da su saznali sve potrebne informacije. Tema je bila obilježavanje godišnjice Olimpijskih igara u našem glavnom gradu, a domišljato je iskorištena da se progovori o stradaloj infrastrukturi, mogućnosti obnove i onome što je do sada učinjeno. Iscrpno i informativno. A pohvalno je što je obljetnica iskorištena kao mjesto progovaranja o bitnim stvarima, kao što je obnova porušenih staza. Nije se podleglo kulturi prigodnog i beskorisno ugodnog sjećanja na mnogo sretnije dane.

OPREZ! Urednica i voditeljica Adaleta Merkez u utorak je olako najavila vijest o nastavku sukoba u Ukrajini rečenicom: “Pogledajte današnju razmjenu vatre!” U nastavku zaista najviše gledamo uznemirujuće ratne snimke i otužna činjenica jeste da se rat odavno tretira kao TV spektakl. No, bilo bi umjesno izbjeći rečenice kao što je citirana jer normalizuje nasilje. U formatu jedne običnosti, kao što je najava vijesti, saopštava vam se da ćete gledati nimalo običan sadržaj. Ukratko, navikavate se na prizor nasilja kao na podrazumijevajući spektakl. Poručuje vam se da su vizuelni efekti razmjene vatre usputna i uobičajena dnevna doza informacija. Zbog toga bi bilo poželjno da prezenteri vijesti budu naročito pripravni kada pripremaju i najavljuju vijesti iz zaraćenih područja.

OCJENA: 4

MINUS SEDMICE:

Otvaranje dnevnika u utorak mnogobrojnim izjavama, što je dovelo do toga da na momenat zaboravite da emitovani sadržaj uopšte iko uređuje.

PLUS SEDMICE:

Prilog o godišnjici ZOI. Izdašno o stradaloj olimpijskoj infrastrukturi i mogućnosti obnove.

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Dnevnici Face TV-a i dalje olako iskliznu u žanrovsku zbrku, a prezentacija vijesti je neubjedljiva i nedovoljno zanimljiva. Imenovanje mandatara za sastav Savjeta ministara praćeno je s  predvidivim i suviše dugim izjavama političara. Utisak je blago popravljen u odnosu na prošlu sedmicu pojavom nekoliko životnih tema i jednim iznimno kvalitetnim prilogom o godišnjici Olimpijskih igara. ATV, za razliku od sarajevske televizije, izvještavanje o političkim događajima rješava slobodnim novinarskim interpretacijama i daleko raznolikijm pristupom, a u protekloj sedmici dominirao je opet kvalitet novinara političke redakcije. Kad je riječ o televiziji Face, primjetno je da je u protekloj sedmici bilo znatno manje intervjua u dnevnicima, što u njihovom slučaju izgleda kao preporučljivo osvježenje.

(U ponedjeljak, 16. februara čitajte analizu Dragana Markovine: TV1 i TV Hayat)

About The Author