Sloboda medija u svijetu: BiH stagnira, pretres Klixa predstavljen kao negativan primjer

Indeks slobode medija (World Press Freedom Index) za 2015. godinu našu zemlju postavio je na 66. mjesto među 180 zemalja koje su obuhvaćene u izvještaju Reportera bez granica.   Istu poziciju Bosna i Hercegovina zauzimala je i u izvještaju za 2014. godinu, pa se može reći kako BiH stagnira kada su u pitanju medijske slobode. […]

Sloboda medija u svijetu: BiH stagnira, pretres Klixa predstavljen kao negativan primjer

Indeks slobode medija (World Press Freedom Index) za 2015. godinu našu zemlju postavio je na 66. mjesto među 180 zemalja koje su obuhvaćene u izvještaju Reportera bez granica.

 

Istu poziciju Bosna i Hercegovina zauzimala je i u izvještaju za 2014. godinu, pa se može reći kako BiH stagnira kada su u pitanju medijske slobode.

Region se nalazi u sličnoj situaciji, gdje Hrvatska zauzima 58. mjesto, Srbija 67., dok Crna Gora drži najgoru poziciju i na 114. je mjestu. Iza nje je samo Makedonija na 117. mjestu.

Bosna i Hercegovina je slobodnija od Italije (73. mjesto), Grčke (91. mjesto) i Turske (149. mjesto), dok su ispred nas Slovenci (35. mjesto), Sjedinjene Američke Države (49. mjesto) i cjelokupna Zapadna Evropa.

Kao napade na medijske slobode Reporteri bez granica ističu pretres prostorija portala Klix.ba koji se desio 29. decembra 2014. godine.

Najslobodnije zemlje su Finska, Norveška, Danska, Holandija i Švedska, dok novinari najviše problema imaju u Eritreji, Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Siriji i Kini.

klix.ba

About The Author