Bursać i Hajderi dobitnici novinarske Nagrade za solidarnost

Udruženje SOG kaže da je nagrada za solidarnost namijenjena podršci novinarima koji se izlažu opasnosti kako bi objektivno izvještavali

Bursać i Hajderi dobitnici novinarske Nagrade za solidarnost

Novinar i kolumnista iz Bosne i Hercegovine Dragan Bursać i novinarka s Kosova Una Hajdari dobitnici su ovogodišnje Nagrade za solidarnost novinara iz jugoistočne Evrope, saopćilo je njemačko udruženje Društvo jugoistočne Evrope (SOG) koje dodjeljuje tu nagradu.

Udruženje je u saopćenju navelo da su u uvjetima velike polarizacije i politizacije medija, kritički glasovi često izloženi kritici ili čak fizičkom nasilju, a nagrada za solidarnost je namijenjena podršci novinarima koji se izlažu opasnosti kako bi objektivno izvještavali i dali doprinos većoj demokratiji, vladavini zakona i slobodi medija.

– Nagrada je također namijenjena doprinosu većoj simboličkoj zaštiti novinara na terenu kroz pažnju koju privlače i prepoznaje postignuća dobitnika nagrade – dodaje se.

Dragan Bursać je rođen u Bihaću 1975. godine, a karijeru je počeo u Radiju Banja Luka, radio je na portalu Buka, kao i za Al Jazeeru, Radio Sarajevo te Antenu M iz Crne Gore.

Dobitnik je velikog broja novinarskih nagrada poput nagrade Srđan Aleksić, nagrade UNHCR-a za novinare u Bosni i Hercegovini i Evropske nagrade za štampu u kategoriji “Mišljenje”.

Bursaćev rad fokusiran je na ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bavi se prošlošću i humanošću u ratu. Danas živi i radi u Banjoj Luci, a iako ga je njegov rad pretvorio u metu prijetnji smrću i napada, ograničavajući njegovu individualnu slobodu ipak nastavlja raditi kao novinar i kolumnist.

Una Hajdari je kao freelance novinarka iz Prištine izvještava za američke i medije iz srednje i istočne Evrope poput The New York Timesa, The Boston Globea, The New Republic, The Nation, Foreign Policy i drugih.

Izvještava o svim zemljama bivše Jugoslavije, u tekstovima o nacionalizmu, etničkim manjinama, desničarskim pokretima, suočavanju s prošlošću, slobodi medija i poratnim društvima. Rad na tim temama često znači suočavanje s neprijateljstvom i prijetnjama.

Usprkos svim izgledima, Hajdari istrajno istražuje i nastavlja kritički propitivati lokalne prilike, boreći se protiv stereotipa i predrasuda. Uključena je u Reportere bez granica i regionalne novinarske inicijative, a zalaže se i za slobodu medija za šta često plaća visoku ličnu cijenu, navode iz SOG-a.

Izvor: SOG

About The Author