ATV i TV1: Promotivni niz ATV-a se nastavlja, TV1 uzvraća nizom kritičkih priloga

PLUS SEDMICE

ATV
Bez obzira na to što ATV i dalje ne tematizuje napad na novinara Vladimira Kovačevića, pozitivno je što se ovaj događaj makar spominje i prati u vijestima.
TV1
Izvještavanje TV1 o migrantima u hotelu „Nacional“ u Sarajevu: klasičan primjer kako analitičko novinarstvo može dovesti do konkretnih rješenja.

MINUS SEDMICE

ATV
Niti jedna izjava pripadnika vladajuće koalicije se ne propituje, nego se samo nekritički prenosi. Posebno kad je u pitanju predsjednik RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
TV1
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić često dobija priliku da sam komentariše određene događaje (ovaj put je to migrantska kriza).

ATV i TV1: Promotivni niz ATV-a se nastavlja, TV1 uzvraća nizom kritičkih priloga

Predizborna kampanja samo što nije zvanično otpočela, a ATV je već odavno krenuo veličati postojeću vlast u RS-u. TV1 kritičkim pristupom temama od javnog interesa djeluje sve odgovornije

 

ATV: Ko o čemu, ATV o SNSD-u

29. avgust – 4. septembar 2018.

ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADA RS-a I SRBIJE: Glavni događaj 29. avgusta je bila zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije u Trebinju. Uživo se javio Bojan Nosović, koji u javljanju ponavlja riječi koje se često čuju na ATV-u: „Kao što si već rekla…“, aludirajući na opširne najave voditelja. U prilogu Đurđijane Vujović smo čuli po dvije izjave predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i premijerke RS-a Željke Cvijanović. Pored hvalospjeva Ane Brnabić (napominje kako Vlada RS-a bilježi odlične rezultate i da čestita Miloradu Dodiku), glavna tema priloga je izgradnja graničnog prelaza kod mosta u Bratuncu. Prema riječima premijerke, entitet je završio svoj dio posla, a zapelo je na „dežurnom krivcu“, odnosno institucijama BiH. U nastavku uključenja je prikazan vezan prilog o otvaranju vrtića „Srbija“, što je bila još jedna „prilika“ da se vlasti RS-a prikažu u pozitivnom svjetlu. Ovdje želimo skrenuti pažnju da je ponekad i samom mediju teško praviti izbalansiran prilog o temi u kojoj su sve afirmativne izjave, ali to svakako ne amnestira medije u daljem postupanju s istom temom. Naime, nakon ovakvog priloga koji je afirmativan po svojoj prirodi, potrebno je uraditi analizu onoga što je rečeno: da li su rezultati Vlade RS-a zaista tako sjajni kako je rečeno, te na osnovu čega se to tvrdi; kakav je kontekst priče s mostom u Bratuncu, da li je stvarno zapelo u institucijama BiH; kolika su stvarna ulaganja Srbije u RS i slično. Konstantnim zanemarivanjem analize poteza vladajuće koalicije, ATV sam sebe svrstava u kategoriju zagovaračkog novinarstva.

ŠKOLA POČINJE, NEMA ANALIZE BROJA UPISANIH PRVAČIĆA: Iako je potvrđena činjenica o konstantnom smanjenju broja đaka u BiH, pa tako i u RS-u, ATV je 30. avgusta uradio prilog o početku školske godine – na način da se u prvi plan stavi Vlada RS-a i navodna „velika ulaganja“ u osnovno školovanje. U prilogu Kristine Sekerez se nalaze tri izjave koje veličaju poteze Vlade RS-a, bez ijednog odgovora na tri suštinska pitanja: prvo, koliki je trend opadanja upisanih prvačića u posljednjih 10 godina; drugo, kakvo je stanje svih osnovnih škola u RS-u, a ne samo onih u centru Banjaluke; treće, postoji li opasnost štrajka prosvjetnih radnika, s obzirom na dugogodišnje napomene o malim platama.

OPROBANI PROMOTIVNI RECEPT SNSD-a: Vrhunac promotivne kampanje SNSD-a je prilog od 31. avgusta, koji počinje videom o opuštenom nastupu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i potpredsjednice Željke Cvijanović. Na ATV-u nisu uvijek konzistentni s potpisivanjem zvaničnika, jer ih ponekad potpisuju kao funkcionere stranke, a ponekad kao funkcionere entiteta. Bez obzira na taj problem, skrećemo pažnju da je ovaj prilog o skupu Mladih socijaldemokrata na Jahorini urađen po istom šablonu kao prilog sa Kočićevog zbora: priče o prosperitetu i novim zapošljavanjima, zatim priče o tome kako su mladi na prvom mjestu, s obaveznom opaskom Milorada Dodika o tome kako je RS jedina funkcionalna. Šlag na tortu je pjevanje Milorada Dodika, kojim se na efektan način završava promotivni prilog.

IZDVAJAMO:

Promotivni prilozi SNSD-a se nastavljaju, nabrajaju se „radne“ posjete opštinama, nabrajaju se uspjesi i ulaganja, a načelnici samo ponavljaju pozitivne aspekte rada Vlade RS-a. Kao što smo pisali i ranije, ponovo ističemo da se spinuje teza kako RS ne bi bila „uspješna“ bez ovog sastava Vlade RS-a.

Ocjena: 2

 

TV1: Kritičke i tematske analize rada institucija BiH

29. avgust – 4. septembar 2018.

TROŠENJA JAVNIH SREDSTAVA: Dnevnik od 2. septembra je primjer kako se rade kritičke priče o različitim događajima, ali koji su zajednički povezani jednom temom: trošenje javnih sredstava u BiH. Objavljeno je ukupno šest vezanih priloga u udarnom terminu Dnevnika. Počelo je s kritikom odbornika iz Banjaluke Draška Stanivukovića (koliko se troši na rampe u BiH), nakon čega Slađan Tomić odgovara na pitanje na šta se troše sredstva koja dobijaju boračka udruženja. Od ostalih izdvajamo još priču Adise Herco o broju NVO u BiH, koja se takođe može indirektno vezati za glavnu temu, jer se značajna sredstva izdvajaju i za ovaj sektor. Tematizovanje ovog problema je u javnom interesu, pogotovo prije predizborne kampanje, jer se građanima treba skrenuti pažnja na trošenje njihovog novca. Kada se trenutni funkcioneri hvale šta su sve uradili za određene opštine, građani često zaborave da oni taj novac ne daju iz svog džepa, te da se radi o klasičnoj zloupotrebi sredstava u promotivne svrhe.

POLOŽAJ UČENIKA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU: Stanje u osnovnom školstvu u BiH je alarmantno, pa TV1 kao prvu vijest 31. avgusta emituje priču o djeci s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo. Novinarka Jovanka Nina Todorović izvještava o problemima ove djece kroz priče roditelja, dok kantonalni zvaničnici skidaju odgovornost sa sebe i krive neusklađenost organizacija. Ovim prilogom je otvorena značajna tema personalnih asistenata, jer je ostalo nejasno kako i zašto Kanton Sarajevo ne ulaže sredstva koja su na raspolaganju u ove namjene. Odgovor na ova pitanja smo dobili u novom udarnom prilogu iste novinarke od 3. septembra. Ovaj put se predstavljaju dvije strane priče koje su najznačajnije: roditelji djece s poteškoćama u razvoju tvrde da sami plaćaju personalne asistente svojoj djeci, dok zvaničnici tvrde da su oni unajmili asistente. Iako rješenje nije pronađeno, ovi prilozi pokazuju da itekako ima prostora za priče od javnog interesa, i to da budu kao prva vijest u dnevnicima. TV1 ne troši minute za hvalospjeve stanja u školstvu, nego iz drugog ugla analizira dodatne probleme.

KAKVA JE KORIST OD USVAJANJA ENERGETSKE STRATEGIJE BiH: Prije nekoliko sedmica TV1 je izvještavao o tome kako je BiH jedina zemlja koja još nema usvojenu energetsku strategiju. Zbog toga BiH nije bila u mogućnosti da povuče sredstva iz IPA fondova. U dnevniku od 29. avgusta ova priča je ponovo top tema, jer je strategija konačno usvojena. Sagovornici Jovanke Nine Todorović su predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar Mirko Šarović. Oni su ponovili kako je ovo sjajna priča, iako Šarović napominje da je usvojena srednja varijanta zbog neslaganja entiteta. Pošto ovaj prilog ne daje dovoljno informacija o kompletnoj priči, 30. avgusta smo dobili analitički prilog Adise Herco, koja je predstavila drugu stranu: Janez Kopač, stručnjak za energetiku, smatra da je strategija potpuno beznačajna jer nema nikakvu pravnu obavezujuću snagu. Mirko Šarović je dobio prostor da ponudi svoj odgovor, ali nije suštinski opravdao poteze ministarstva. Kao i u prethodnom slučaju, jasno je da se odgovornost nekog medija treba sagledavati u kontinuitetu, jer određene teme se mogu sagledati iz različitih uglova i emitovati u dva ili tri uzastopna dana.

IZDVAJAMO:

TV1 je 29. avgusta takođe izvještavao o zajedničkoj sjednici vlada RS-a i Srbije, a prilog se sastojao od identičnih izjava učesnika kao na ATV-u. Međutim, posmatrajući ovaj prilog u kontekstu analitičkog novinarstva, možemo reći da je TV1 jedan od najvećih kritičara SNSD-a, pa samim tim nije bilo potrebe za dodatnom kritičkom tematizacijom.

Ocjena: 10

Komparativna analiza:

Uzimajući u obzir da predizborna kampanja zvanično počinje za nekoliko dana, značajno je istaći da je ATV već krenuo u projekat veličanja vlasti u RS-u, dok TV1 (makar za sada) djeluje sve bolje i efektnije. U svim značajnijim temama ATV koristi priliku da jednostrano poveća značaj i uspjehe Vlade RS-a i predsjednika Milorada Dodika, a za analizu znaju samo kada je u pitanju opozicija. S druge strane, TV1 nas je navikao na kontekstualne analize za koje je potrebno strpljenja, ali se na taj način ispunjava zaštita javnog interesa. U navedenoj analizi možemo uočiti antipode: promotivna funkcija ATV-a protiv kritičke i analitičke funkcije TV1.

About The Author