AMERIKA I ABORTUS: Vrhovni sud protiv prava žena

NOVA BLOG PRIČA

AMERIKA I ABORTUS: Vrhovni sud protiv prava žena

Odlukom Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država ukinuto je pravo na abortus, pravo koje su, kao društveno i civilizacijsko dostignuće Amerikanke uživale pola vijeka. Preciznije rečeno, u presudi abortus nije zabranjen, ali sada pojedine države dobijaju zakonsku dozvolu da preispitaju i ženama ograniče mogućnost da same odlučuju o sopstvenoj trudnoći. Tako je još jednom povučena granica iza koje počinju ekstremi: dobar dio nacije koja ima pravo na privatno oružje od petka najvjerovatnije nema pravo na prekid neželjene trudnoće.

Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na BBC, izvještava u prvim satima nakon odluke da će polovica američkih država, kako se očekuje, uvesti nova ograničenja ili zabrane. Trinaest ih je već donijelo zakone koji će zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda: pretpostavlja se da će pristup pobačaju biti onemogućen za oko 36 miliona žena u reproduktivnoj dobi. Sasvim očekivano, odluku je pozdravio bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je  imenovao tri konzervativna suca na Vrhovnom sudu tokom mandata. “Bog je donio ovu odluku”, kazao je za Trump Fox News. Ne znamo šta posljednjih dana radi taj Trumpov Bog, ali postoje ozbiljne indicije da je na podužem godišnjem odmoru dok u Ukrajini ginu civili i razaraju se gradovi, dok talibani pretvaraju sekularne škole u medrese, dok planeta gori pod klimatskim promjenama, a u Americi, evo, zabranjuju abortus. Kad god se država i (mahom muška) administracija umiješaju u privatni život pojednica na način koji ograničava njegova prava, izbila je na put bez povratka. Društvenim mrežama diljem svijete mnogo se raspravlja o ovoj odluci, u diskusijama se ukazuje na socijalnu i klasnu dimenziju zabrane, jer imućne Amerikanke i dalje će imati pristup abortusu, a mjera će, kao i uvijek, pogoditi siromašne slojeve stanovništva. Odnosno žena. I dodatno uvećati stepen i intenzitet njihovog siromaštva. Od Justina Trudeaua i Borisa Johnsona, preko Emmanuela Macrona do Michelle Obame, uslijedila je globalna podrška Amerikankama, one ostaju bez prava koje bitno utiče na kvalitet njihovog života.

Vrhovni sud, suštinski prožet Trumpovim političkom filozofijom i istim takvim kadrovima, postaje regulacijsko tijelo, ekstremno desno orijentirano, koje će dubinski preobraziti američko društvo u narednim godinama. Već se sada naziru pravci budućeg djelovanja. Meta će im biti LGBTI populacija, kontracepcija, seksualne i svake druge slobode. A ono što Amerika uradi danas dobar dio svijeta jedva čeka da uradi već sutra. Dovoljno moćni i bogati pojedinci u stanju su, na žalost, kreirati društvene trendove uprkos volji većine. Danas, izgleda, svako ima svog Putina.

About The Author