AFERA „POTKIVANJE“: RTRS o progonu srpskih kadrova, a BNTV daje prostor i Tegeltiji i Dodiku i Mektiću…

Javni RTV servis uskratio je niz bitnih informacija o ovom slučaju, a bijeljinska televizija je ponudila cjelokupnu sliku afere, uključujući i reakcije javnosti

AFERA „POTKIVANJE“: RTRS o progonu srpskih kadrova, a BNTV daje prostor i Tegeltiji i Dodiku i Mektiću…
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

RTRS: Obračun sa srpskim kadrovima

  1. – 26. maj 2019.

O „POTKIVANJU“ BEZ KLJUČNIH INFORMACIJA: Žurnalovo objavljivanje teksta, a potom i videosnimaka o korupciji u koju su umiješani predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija i jedan od inspektora SIPA-e ponovo nas je uvjerilo da je uredništvo Dnevnika javnog RTV servisa bh. entiteta Republika Srpska kadro uvijek načiniti i korak više u neprofesionalnom izvještavanju.

„VSTV plebiscitarno je podržao Tegeltiju nakon medijskog linča novinara bliskih ministru sigurnosti BiH i direktoru OSA-e“, naveo je u izvještaju (Dnevnik 23. maja) Gvozden Šarac. Saopštio je gledateljima i da VSTV zahtijeva da Tužilaštvo BiH podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su Tegeltiju klevetali. Gledatelji su imali priliku čuti šta o svemu ima kazati i Tegeltija, koji je ustvrdio da iza svega stoji „političko-obavještajna grupa“, a čuli su šta o svemu ima reći i njegova zamjenica Ružica Jukić. Za komentar je upitan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji „zna Tegeltiju, zna da je nevin i da je u pitanju obračun Sarajeva sa srpskim kadrovima“. Jednom riječju, kao na traci nizali su se svi koji su po svaku cijenu nastojali osporiti pisanje Žurnala. Ali ključna stvar, a to je sadržaj napisanog, ono je za što su gledatelji ostali uskraćeni.

Žurnal je objavio i videosnimak susreta Tegeltije s inspektorom SIPA-e i biznismenom iz Velike Kladuše iz kojeg je evidentno da je tražena usluga za posredovanje pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, da je Tegeltija dao obećanje da će to uraditi, te da je kladuški biznismen dao posredniku, inspektoru SIPA-e, za to novac, odnosno cijelu stvar “potkovao“. Od svega toga u Dnevniku 24. maja jedva da je išta emitovano. Biće da se nije imalo vremena od napora da se Tegeltija odbrani. Po cijenu i manipulacije izjavom advokata Vlade Adamovića koja u interpretaciji novinara RTRS-a glasi: „Struka je jasna: krivi su primalac i davalac mita.” Tegeltija kome je uslugu trebalo platiti, ne. Gledaoci su čuli i reakcije nekih od međunarodnih zvaničnika u BiH koje su se sastojale od opštih mjesta da se „slučaj treba istražiti“.

Šta je opozicija u RS-u kazala o ovom pravosudnom skandalu, šta su na to imali kazati predstavnici nevladinog sektora, to je prešućeno.

U ODBRANI NEZAVISNOSTI PRAVOSUĐA: Ovim slučajem bavili su se novinari Dnevnika i 25. maja u kontekstu poziva ministra sigurnosti BiH upućenog građanima putem Twittera da se okupe pred sjedištem VSTV-a i zahtijevaju ostavku Tegeltije. Bila je to dobra prilika da se ponovo stane u odbranu „Tegeltije i nezavisnosti pravosuđa“, te lamentira nad njegovom ugroženom sigurnosti u Sarajevu. Očekivanja da će se za pojašnjenje svog stava pozvati i Mektić bila su uzaludna.

VIJEĆE MINISTARA I MAP: Kada će biti formirano novo Vijeće ministara BiH politička je tema koja je dominirala sadržajem emitovanih dnevnika. Kako se pregovori između ključnih partnera ne pomjeraju s mjesta, ovo je pitanje iskorišteno kako bi se odgovornost za ovu situaciju adresirala na Stranku demokratske akcije, odnosno njenog lidera Bakira Izetbegovića. Branki Kusmuk to je razmahalo krila, jer kad se nema ništa novo reći onda dobro dođu njena pitanja na koje daje i odgovore, vlastite opservacije, zluradosti. „Zanesen klicanjem poslušnika u stranci, satelite skupljao po sarajevskoj čaršiji iftareći u Zenici.“ Izetbegović srpskoj strani ne dozvoljava da ostvari svoja ustavna prava i da stranke pobjednice na izborima do kraja uđu u strukture vlasti na nivou BiH. O suštinskim zahtjevima SDA, a to je aktiviranje MAP-a, i odbijanju SNSD-a da se to pitanje riješi, gotovo da ništa nije rečeno.

PET PUTA U PET MINUTA: Kako bi uredništvo RTRS-a koncipiralo Dnevnik da nije Milorada Dodika? Teško – zaključujemo. Ali Dodika nikada ne manjka. U prvom dijelu Dnevnika 22. maja, u pet vijesti i izvještaja svoje je stavove iznosio Milorad Dodik, bilo kao lider SNSD-a ili predsjedavajući državnog predsjedništva.

Ocjena: 1

BNTV: Daleko je Tuzla

  1. – 26. maj 2019.

SVEOBUHVATNO O „POTKIVANJU“: Pravosudna afera u čijem se centru našao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija bila je jedna od ključnih tema o kojoj su gledatelji informisani. Javnosti su na uvid ponuđeni svi ključni elementi iz sadržaja teksta koji je objavio Žurnal, kao i videosnimak kojim su potvrđene tvrdnje u umiješanosti prvog čovjeka VSTV-a u korupciju. Kako se afera u RS-u nije stišavala, osim o izjavama samog Tegeltije, koji je, kao i lider SNSD-a Milorad Dodik, negirao odgovornost, gledatelji su informisani i o reakcijama opozicije, stavovima čelnih ljudi misija OSCE-a i Evropske unije u BiH. Izbalansiranost u prenošenju stavova bilježimo i u reagiranju Tegeltije na poziv koji je putem Twittera građanima uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić da na protestima pred sjedištem VSTV-a traže Tegeltijinu smjenu, ali i dodatno obrazloženje državnog ministra sigurnosti BiH zašto se na taj korak odlučio.

TAJKUNSKA PRIVATIZACIJA: Kako izgledaju i kako završavaju tajkunske privatizacije u BiH, gledatelji su imali priliku vidjeti na primjeru stanja Žitoprometa iz Bijeljine. Najvećeg prerađivača pšenice u BiH kupio je Slobodan Pavlović i uspješnu firmu doveo na granicu stečaja. Radnici stoga već mjesecima protestuju tražeći zarađene plate i povezivanje radnog staža, ali se situacija ne miče s mrtve tačke.

O MASAKRU NA TUZLANSKOJ KAPIJI NI RIJEČI: Slađana Jašarević pripremila je 25. maja izvještaj o pomenu na civilne žrtve srpske nacionalnosti u mjestu Bradina. Istog dana, nijednom riječju nije spomenut 25. maj 1995. godine i masakr na Tuzlanskoj kapiji, kada su pripadnici vojske RS-a ispaljenom granatom ubili 72 mladih ljudi.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Kako jedan te isti događaj može imati dvije verzije, uvjerili smo se na primjerima izvještavanja o novoj pravosudnoj aferi u BiH, u čijem je središtu predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. Javni RTV servis RS-a ponovo je pogazio postulate profesionalnog izvještavanja kada je stao na Tegeltijinu stranu i javnosti uskratio niz bitnih informacija o ovom slučaju. Gledateljima je pak uredništvo Dnevnika BNTV-a ponudilo cjelokupnu sliku ove afere i upoznalo ih s reakcijama koje je  izazvala.

About The Author

IZDVOJENO
Pripadnici Armije BiH su u mjestu Bradina u opštini Konjic 25. maja 1992. godine ubili 48 srpskih civila, a ostale odveli u logore. Istog dana 1995. godine, granata ispaljena sa srpskih položaja u Tuzli je ubila 72 mladih ljudi. O sjećanju na zločine u Bradini dat je temeljit izvještaj, i to smatramo sasvim korektnim. O zločinu na Tuzlanskoj kapiji nijedna riječ. No od medija koji se ne tako davno svim silama u svojim izvještajima trudio da dokaže kako je “granata ispaljena s položaja Armije BiH“, ili pak da su „eksploziv nosili bombaši samoubice“, bolje je i prešućivanje nego ponovo bezočno guranje prsta u oko porodicama žrtava.
Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Niz izvještaja emitovanih u Dnevniku 22. maja koji su oslikali socio-ekonomsku zbilju BiH. Posebno izdvajamo izvještaj koji se bavio studijom MMF-a o stanju javnih preduzeća u BiH. Gledatelji su upoznati sa nizom poražavajućih pokazatelja o gubicima koji se godinama gomilaju zbog loših upravljačkih struktura iako javna preduzeća čine 20 posto bh. privrede i zapošljavaju 27.500 radnika, što je 10 posto ukupno zaposlenih u našoj zemlji.

IZDVOJENO
U Dnevniku emitovanom 25. maja donijet je izvještaj o otvaranju duhovno-kulturnog pravoslavnog centra u Brčkom, čiju je izgradnju pomogla i Vlada RS s pola miliona maraka. Nakon toga uslijedio je i prilog u kojem je javnosti upućen apel za pomoć osmočlanoj porodici iz Bijeljine koja ima troje bolesne djece i u kojoj su roditelji nezaposleni i nemaju vlastiti dom. Cijenimo okrenutost novinara BN-a ljudima kojima je pomoć društva potrebna, no isto tako očekujemo da otvore pitanje prioriteta u vladinom upravljanju javnim novcem.
Minus sedmice

RTRS
Prilozi emitovani u dnevnicima koji su se bavili novom koruptivnom aferom u bh. pravosuđu u koju je umiješan predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Dužnost je svakog medija da javnost objektivno informiše o svim ključnim događajima, a odgovornost javnih emitera mora biti posebno naglašena. Umjesto toga, manipulacijom podacima ili pak njihovim prešućivanjem, uredništvo Dnevnika bezrezervno je stalo na stranu Tegeltije, a javnost uskratilo za objektivno i cjelovito informisanje.
BNTV
Nijedan izvještaj.