21 MJESEC ZATVORA TURSKOM NOVINARU ZBOG UVREDE ERDOGANA

Novinaru i bivšem uredniku turskog dnevnog lista Birgun, Barış İnce, dosuđena je zatvorska kazna u trajanju 21 mjeseca jer je uvrijedio predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavio je u srijedu taj dnevnik. Istraga protiv novinara prvotno je bila otvorena u decembru 2013. zbog članka u kojem je neizravno optužio Erdogana i njegova sina Bilala za korupciju. U […]

21 MJESEC ZATVORA TURSKOM NOVINARU ZBOG UVREDE ERDOGANA

Novinaru i bivšem uredniku turskog dnevnog lista Birgun, Barış İnce, dosuđena je zatvorska kazna u trajanju 21 mjeseca jer je uvrijedio predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavio je u srijedu taj dnevnik.

Istraga protiv novinara prvotno je bila otvorena u decembru 2013. zbog članka u kojem je neizravno optužio Erdogana i njegova sina Bilala za korupciju.

U konačnici je osuđen zbog svoje pisane odbrane u kojoj je sud prepoznao akrostih s porukom koja vrijeđa turskog predsjednika. Kada se prva slova svake rečenice pročitaju zajedno dobije se poruka »Hirsiz Erdogan«, što na turskome znači »lopov Erdogan«, piše Birgun.

Odbrana je najavila žalbu. Ince tvrdi da je to bio nesretan slučaj ili čak “Božije djelo”, međutim ipak je osuđen.

Otkako je u augustu 2014. Erdogan izabran za predsjednika, pokrenuto je više od 1800 postupaka po optužbama za uvredu predsjednika, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

novilist.hr

About The Author