14 GODINA OD UBOJSTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) vjeruje da je potrebno hitno obezbijediti uslove za sprovođenje nezavisne istrage ubistva Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevne novine „Dan“. Prošlo je 14 godina od ubistva našeg kolege Duška Jovanovića, a državni organi nisu uspjeli da otkriju, pronađu i uhapse izvršioce i nalogodavce najtežeg slučaja protiv novinara u istoriji […]

14 GODINA OD UBOJSTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) vjeruje da je potrebno hitno obezbijediti uslove za sprovođenje nezavisne istrage ubistva Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevne novine „Dan“.

Prošlo je 14 godina od ubistva našeg kolege Duška Jovanovića, a državni organi nisu uspjeli da otkriju, pronađu i uhapse izvršioce i nalogodavce najtežeg slučaja protiv novinara u istoriji Crne Gore.

Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije svog lista u Podgorici. Nakon 14 godina jedino je Podgoričanin Damir Mandić osuđen kao saizvršilac ubistva.

Nakon ovog ubistva, u narednim godinama, uslijedila je serija napada na novinare u Crnoj Gori ali je ostala jedna konstanta – nekažnjivost. Sindikat medija Crne Gore traži od nadležnih da konačno preuzmu odgovornost za takvo stanje.

Sindikat medija Crne Gore će, kao njihov član, izvijestiti Međunarodnu (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ), o ovom slučaju nekažnjivosti i tražiti od njih da slučaj ubistva Duška Jovanovića bude postavljen na Platformu Savjeta Evrope za bezbjednost i zaštitu novinara (CoE Media Freedom) koja prikuplja podatke o napadima, prijetnjama i teškoćama sa kojima se suočavaju novinari iz 47 zemalja širom Evrope.

safejournalists.net

About The Author