Zašto NATO nije demantovao otmicu Dodika na RTRS-u?

Pravi razlog taktičkih razmještanja i sveukupnih aktivnosti NATO-a su navodne pripremne radnje za protivpravno lišenje slobode Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH…

Zašto NATO nije demantovao otmicu Dodika na RTRS-u?

Sve je počelo 24. marta kada je srpski portal iz Crne Gore IN4S objavio informaciju da NATO sprema otmicu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ona bi se realizovala munjevitom akcijom kopnenih snaga NATO-a uz helikoptersku podršku, nakon čega bi se Dodik avionskim letom NATO-a nasilnim putem prebacio u neku od trećih zemalja.

Isti dan to prenosi RTRS u tekstu pod naslovom „IN4S: NATO sprema otmicu Dodika!?“ u kojem se kaže: „(…) pravi razlog ovakvih taktičkih razmještanja i sveukupnih aktivnosti NATO-a su navodne pripremne radnje za protivpravno lišenje slobode Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH. Portal navodi da bi formalni razlog otmice Dodika bio sadržan u činjenici što on nije osudio specijalnu vojnu operaciju i denacifikaciju u Ukrajini, ili pak kroz fingirane sudske procese zbog navodne korupcije. U svakom slučaju, povod bi bio trivijalnog, a akcija izuzetno nasilnog karaktera, piše portal. Prema procjenama izvora IN4S, ovo bi bio samo međukorak u okviru jedne šire strategije destabilizacije Balkana, a ona se svodi na izazivanje adekvatnog odgovora i reakcije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, s obzirom na strategijsku važnost i značaj Republike Srpske za Srbiju. Takođe, stratezi NATO procenjuju da Srbija i Srpska u ovom trenutku ne mogu dobiti značajniju podršku Ruske Federacije zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, te shodno tome razvijaju navedene subverzivne varijante ne samo po pitanju Republike Srpske, već i pitanju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije“.

Morate priznati da sve ovo zvuči pravo zanimljivo i prava je šteta što je izvor anoniman, a ne postoji nijedan materijalni dokaz kojim bi potkrijepili gore iznesene tvrdnje.

Ipak, to nije priječilo RTRS da već 25. marta prenosi izjavu Milorada Dodika „da nema saznanja da NATO sprema napad na njega, ali da ga brine to što niko nije demantovao te informacije“.

Kao što vidimo, ni Dodik ne vjeruje baš u ovo, ali pušta da priča teče čekajući demanti.

Naravno, RTRS ne staje ovdje, već i sljedećeg dana, 26. marta, ponavlja izjavu Milorada Dodika iz prethodnog dana, ali to nadopunjuje i izjavama zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i Sredoja Novića koji kažu  da su ovakve informacije uznemirile građane, ali i pripadnike Oružanih snaga BiH iz Srpske, i traže da NATO to demantuje.

Onda je 29. marta došao demanti od NATO-a u kojem se kaže: „Navodi koji su nedavno objavljeni na crnogorskom portalu ‘IN4S’ o planovima NATO-a da izvrši akciju kidnapovanja srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika su besmislice, priča plasirana bez dokaza. Već više od dvije decenije NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“.

RTRS nikada nije objavio ovaj demanti te vjerujemo da veliki broj ljubitelja Milorada Dodika još uvijek strepi za bezbjednost svoga ljubimca, i vjerovatno, kao i svi dobri jataci, spremaju planove, zalihe i bajte kako bi ga sakrili i zaštitili.

 

About The Author