YouTube suspendirao senatora Johnsona zbog dezinformacija o Covidu

Platforma zabranjuje sadržaje o virusu koji šire dezinformacije u suprotnosti sa smjernicama zdravstvenih tijela

YouTube suspendirao senatora Johnsona zbog dezinformacija o Covidu

 

Kanal republikanskog senatora Rona Johnsona na YouTubeu suspendiran je nakon što je objavljen video na kojem tvrdi da vakcine protiv koronavirusa nisu sigurne.

Senator iz Wisconsina suočit će se s jednosedmičnom suspenzijom nakon što je video, koji je prekršio YouTubeovu politiku o dezinformacijama o COVID-19, učitan.

– Ažurirane brojke danas su 17.619. To je 225 puta veći broj smrtnih slučajeva u samo 10-mjesečnom razdoblju u odnosu na godišnju brojku za vakcinu protiv gripe – rekao je Johnson u videu tokom rasprave na okruglom stolu.

Republikanac se pozivao na brojke iz Sistema za prijavu štetnih učinaka vakcina (VAERS), koji je nacionalna baza za prijavu reakcija na vakcinu.

Ipak, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da promjene u brojkama “ne znače nužno da je vakcina izazvala zdravstveni problem” jer ih svako može podnijeti, a VAERS tretira sve prijave.

– Još jednom, velike internet kompanije cenzuriraju istinu. Zašto ne dopuštaju osobama s nuspojavama od vakcina da ispričaju svoje priče, a medicinski stručnjaci daju drugo mišljenje. Zašto ne možemo razgovarati o štetnim učincima – upitao je Johnson.

Druga osoba u videu također je prekršila pravila YouTubea navodeći da vakcine protiv Covida-19 ne sprječavaju smrt. Platforma zabranjuje sadržaje o virusu koji šire dezinformacije koje su u suprotnosti sa smjernicama zdravstvenih tijela ili koje predstavljaju ozbiljnu opasnost.

Glasnogovornik YouTubea rekao je za The Hill da je video s okruglog stola uklonjen s njegove platforme, ali je omogućio da kraća verzija ostane na mreži.

– Izrađujemo svoje politike kako bismo smanjili rizik od štete u stvarnom svijetu, ažurirajući ih kako se službene smjernice razvijaju, a kontekst videozapisa razmatramo kako bismo napravili iznimke koje uravnotežuju otvorenu raspravu o iskustvima ljudi sa sprječavanjem širenja štetnih dezinformacija – rekao je glasnogovornik u saopćenju.

Ako Johnsonov račun ponovno prekrši YouTubeova pravila u roku od 90 dana, bit će suspendiran na dvije sedmice. Treće kršenje će rezultirati  trajnom obustavom kanala prema pravilniku kompanije.

Senatorov kanal također je privremeno suspendiran u junu zbog kršenja YouTubeove politike dezinformacija. Zatim je njegov kanal izgubio privilegije za učitavanje nakon što je objavljen video o alternativnim terapijama za liječenje virusa. Johnson je tada politiku platforme nazvao “cenzurom”.

Kanal njegovog kolege republikanskog senatora Randa Paula, koji predstavlja Kentucky, također je suspendiran u augustu zbog lažne tvrdnje da maske ne sprječavaju učinkovito širenje virusa.

Izvor: Newsweek

About The Author