(V)LAŽNE VIJESTI: SDA od HDZ-a traži pomoć u namicanju sjevernokorejskih rezultata

Bliži se kongres Stranke demokratske akcije. Raste neizvjesnost, ali lideri stranke, izgleda, imaju ubojitu ideju

(V)LAŽNE VIJESTI: SDA od HDZ-a traži pomoć u namicanju sjevernokorejskih rezultata
Foto: Analiziraj.ba/Ilustracija

Kongres Stranke demokratske akcije, na kojem se biraju rukovodstvo i predsjednik, održat će se 14. septembra 2019. godine. Tim povodom u stranci traju ubrzane pripreme za ovaj grandiozni događaj. Kao što je očekivano, najveća pažnja posvećuje se izboru novog predsjednika.

U stranci već mjesecima struji izvjesna kandidatska nelagoda. Još od Fikreta Abdića vodeća bošnjačka partija ima problema s otpadnicima, a cijeli je taj proces kulminirao u posljednjem izbornom ciklusu, kada iz stranke izlaze i u ljutu opoziciju prelaze Mirsad Kukić, Senad Šepić, Dino Konaković, nešto prije njih Fuad Kasumović… Broj već izašlih disidenata, kao i onih koji se tek spremaju to postati je alarmantan, pa u vrhu stranke intenzivno tragaju za novim rješenjima koja bi utvrdila postojeće stanje.

Tako je neko od najuglednijih članova SDA predložio da za pretkongresnog savjetnika izaberu Dragana Čovića, višedecenijskog neprikosnovenog lidera HDZ-a. Ideja je naprosto genijalna, jer je na posljednjim stranačkim izborima Čović postigao rezultat zbog kojeg mu se danas klanja Evropa, posebno njen desničarski dio: em je bio jedini kandidat, em je na unutarstranačkim izborima pobijedio s fascinantnim 481 glasom, od ukupno 486 – koliko ih je glasalo. Tim povodom, hrvatski lider je izjavio:

„Protivkandidati mogu da se žale kome hoće, ali moja pobjeda je čista kao suza. Mi smo sve radili transparentno, kako i dolikuje modernoj političkoj stranci.“

Divno ironijsko zapažanje o protivkandidatima, kojih zapravo nije ni bilo, nagnalo je čelnike Stranke demokratske akcije da ozbiljno razmisle o Čoviću kao savjetniku. Iskusni politički vuk sigurno bi im imao šta reći o tome kako se postaje jedini kandidat prilikom glasovanja, kako ugušiti disonantne stranačke tonove, kako napraviti političku teritoriju bez ijednog opozicionog medija, jednom riječju – kako postati apsolutni gospodar svega na svom terenu. Očekuje se da će ovaj prijedlog za mudrog Čovića biti čast, ali i obaveza, te da će on prihvatiti unosnu ponudu i odazvati se vapijućoj braći u nevolji.

Ako prijedlog prođe i ako se Čović odazove, politički analitičari predviđaju da bi novoizabrani čelnik SDA 2020. mogao biti u najužem izboru za ličnost godine Večernjakovog pečata, što je također dio liderskog think tank paketa koji nudi akademik dr. Dragan Čović. Također, analitičari nagađaju da će ovim povodom državno Ministarstvo finansija ostati u Čovićevim rukama do 2050. godine, što najviše veseli – nećete vjerovati – Milorada Dodika i Zorana Tegeltiju.

Tim povodom jučer je u centralu Stranke demokratske akcije stigao telegram podrške iz dalekog Pjongjanga:

„Narod Sjeverne Koreje upućuje velike socijalističke pozdrave bratskom narodu Bošnjacima. Pozdravljamo vašu odluku da za pretkongresnog savjetnika uzmete našeg političkog gurua Dragana Čovića. Mi u Pjongjangu otkako koristimo njegove usluge više nemamo nikakvih problema. Uz Draganovu originalnu recepturu svaka opozicija je nestala, a procenti pobjede našeg velikog vođe Kima Jong-una skočili su u nebesa. Akobogda, tako će sad i vaš Bakir.“

                (Ovaj tekst je satiričnog karaktera)

About The Author