(V)LAŽNE VIJESTI: Počinje Radna akcija Vranduk 2019. Horde Titinih akcijaša nadiru prema Bosni!

Samo nas nekoliko dana dijeli od početka najvećeg i najmasovnijeg poslijeratnog graditeljskog projekta u BiH. Vranduk mora pasti!

(V)LAŽNE VIJESTI: Počinje Radna akcija Vranduk 2019. Horde Titinih akcijaša nadiru prema Bosni!
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

„Mi gradimo Vranduk, Vranduk gradi nas!“ Ovaj restilizirani poklič mogao bi već od petka da zazvoni unutrašnjošću trenutno najpoznatijeg i najkontroverznijeg tunela u Bosni i Hercegovini. Kako ekskluzivno saznaje agencija Fake & Spin, bivši Titovi akcijaši, danas penzioneri načetog zdravlja i u ekstremno poznim godinama života, od 85 pa naviše, nisu mogli trpjeti javašluk bh. države i vlasti, pa su se samoorganizirali i kreću u novu radnu akciju. S tim što se zbog razumljivih razloga njihov poduhvat više neće zvati ORA (Omladinska radna akcija), nego VRA (Veteranska radna akcija). Tako za koji dan kreće eksplozivni, emocijama i suzama nabijeni projekat – VRA Vranduk 2019., a vrijedni poslenici naše agencije, koji izgaraju za informaciju više, uspjeli su doći do idejnih organizatora najvećeg poslijeratnog graditeljskog poduhvata. Evo njihovih izjava.

– Sine, šta da ti kažem – govori uzbuđeno Stefan (92) iz Niša, bivši mašinovođa. – To vaše odugovlačenje više ne može pod kožu da mi stane. Pa šta rade ti ljudi, za popravku tunela treba im deset meseci?! Gde to ima?! Mi Titovi akcijaši ne krivimo radnike, nego vaše vlasti. Mi kad se dokopamo krampa i lopata, tunel je gotov do ponedeljka. I odmah prelazimo na poddionicu Počitelj-Zvirovići. Mene muče prostata i bubrezi, na jedno oko uopšte ne vidim, na drugo do pola, ali kažem ti, deblokiraćemo Vranduk već do kraja vikenda.

Isti entuzijazam dijeli i Milka (87), umirovljena nastavnica iz Varaždina.

– Ne mogu vam opisati koliko sam se obradovala pozivu mojih bivših drugova. Mi ćemo taj tunel uništiti, ništa ne brinite. Nismo možda u najboljoj zdravstvenoj kondiciji, ali obećajemo bogat kulturno-umjetnički program u poslijepodnevnim satima. Ima da se cijela Bosna ori od naše pjesme. Pokazat ćemo mladima kako se kopa. Ja sam uvijek bila zadužena za svježu vodu. Sad me muči artritis, ali ovo ne bih propustila po cijenu života.

Agima (96) iz Prištine također je obradovao Stefanov i Milkin poziv. Uzbuđen je što će sa starim drugarima imati priliku da novim naraštajima pokaže kako se ginulo za dobrobit društva:

– Dijete moje, drug Tito je nama dao sve. Sad je došlo vrijeme da mu se odužimo. Ja sam imao dva moždana udara, ali taj praznik ne može proći bez mene. Više ćemo mi iskopati preko vikenda nego svi vaši bosanski bageri što su do sada uradili.

Svi učesnici slažu se u jednom: Vranduk do ponedjeljka mora pasti. A onda kreću na nove dionice, gdje već dolazi do ideoloških razilaženja. Jedan dio akcijaša je za poddionicu Počitelj-Zvirovići, dok bi drugi radije krampama, lopatama i kariolama napali nedosanjani put Neum-Stolac, koje bosanskohercegovačke vlasti nisu u stanju napraviti već dvije decenije. I sad kad su krenuli, trebat će im godine. Ipak, da sve ne bude tako crno i neperspektivno s bh. strane, pobrinule su se Autoceste Federacije BiH. Iz ovog kolektiva, kao znak srdačne dobrodošlice akcijašima, napravili su prekrasnu 3D animaciju završenog tunela Vranduk, pravo malo tehnološko čudo, koja će se premijerno prikazati u petak, na svečanom otvaranju VRA Vranduk 2019. Ovu manifestaciju uveličat će, kako saznajemo, brojne visoke zvanice iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Dolazi politička krema mlade postdejtonske države. I dok su valovi optimizma preplavili centralnu jugoslovensku republiku, iz potaje se svim ovim zanesenjacima smije tunel Crnaja, čija obnova kreće u oktobru i koji je izgleda prošao ispod radara ljubiteljima brze gradnje. Ipak, ne budimo uvijek pesimisti. Vrijedni penzioneri otvaraju sasvim nove perspektive te uvode inovativne načine djelovanja & razmišljanja u pomalo uspavanu Bosnu i Hercegovinu. Poželimo im sreću – to je najmanje što možemo uraditi – tradicionalnom akcijaškom pjesmom: Drugarska se pjesma ori, pjesma koja slavi rad…

        (Ovaj tekst je depresivno-satiričnog karaktera)    

About The Author