Vlada Srbije zabranila izjave u vezi sa virusom, dozvolu ima samo Krizni štab

Brojni novinari saglasni su da je zbog zatvorenih institucija ionako teško doći do zvaničnih informacija, a da će posle ove odluke to biti nemoguće

Vlada Srbije zabranila izjave u vezi sa virusom, dozvolu ima samo Krizni štab

Vlada Srbije donijela je odluku da je za sve informacije u vezi s novim virusom korona Covid-19 isključivo zadužen Krizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

U zaključku Vlade objavljenom u današnjem Službenom glasniku kaže se da svi gradonačelnici, predsjednici općina i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave sve informacije u vezi s novim virusom u njihovim mjestima šalju isključivo i samo Kriznom štabu.

To isto treba da rade i sve zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravni subjekti koje obavljaju zdravstvenu djelatnost, navodi se u zaključku.

– Medicinske informacije isključivo u dijelu mjera koje sami provode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmjeravaju ka Kriznom štabu stoji u zaključku.

Također, navedeno je da sva obavještenja o preduzetim zdravstvenim mjerama i drugim informacijama data od „neovlaštenih osoba“ ne mogu da se smatraju „tačnim i provjerenim“, a dodaju da ako se to desi mogu da se primjene i sankcije uz pomoć „propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posljedice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja“.

To praktično znači da će novinari za potvrdu bilo koje informacije morati da se obraćaju samo Kriznom štabu. Taj zaključak u posebno težak položaj stavlja lokalne medije, jer su svi lokalni zvaničnici onemogućeni da daju bilo kakve informacije.

Iako za urednicu portala Južne vesti Gordanu Bjeletić ova situacija nije novina jer njihova pitanja inače nisu dobrodošla u lokalnim samoupravama na jugu Srbije, u vanrednom stanju je kako kaže „obaveza da građani budu potpuno i pravovremeno informirani porasla“.

– Ova je situacija iznad problema slobode medija, ovo sada još više utiče na sve građane Srbije među kojima raste osjećaj nepovjerenja i nezadovoljstva – kazala je Bjeletić.

Na Twitter nalogu reagirao je i glavni urednik televizije N1 Jugoslav Ćosić koji je napisao da je Vlada tom odlukom „suspendirala sve državne izvore informacija osim štaba i vlastitih saopćenja“.

– To je neodrživo. Jeste vanredno, ali nije ratno stanje. Opasne su samo lažne informacije, tačne su za građane korisne. Nisu opasni izvori sami za sebe. Opasni su izvori lažnih vijesti – upozorio je.

Na zaključak Vlade, reagirale su i pojedine nevladine organizacije.

Građanske inicijative tako navode da ovo rješenje nije u skladu s apelima eksperata Ujedinjenih nacija, kao ni apelom predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da se novinarima omogući nesmetan rad kako bi se građanima osigurali pristup ključnim informacijama.

Izvor: Cenzolovka

About The Author