Višković potvrdio da će i novinari biti u grupi prioriteta za vakcinaciju

Novinari su od početka pandemije svakodnevno riskirali zdravlje kako bi pravovremeno informirali javnost

Višković potvrdio da će i novinari biti u grupi prioriteta za vakcinaciju

Gotovo sve zemlje svijeta počele su s procesom vakcinacije protiv koronavirusa, ali to nije slučaj s Bosnom i Hercegovinom jer još uvijek nije došla ni prva narudžba vakcina naručenih preko mehanizma COVAX i mehanizma Evropske unije.

Stoga je na ovosedmičnom sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i entitetskih premijera Zorana Tegeltije, Fadila Novalića i Radovana Viškovića zaključeno da će BiH krenuti u direktnu nabavku vakcina direktno od proizvođača.

Strukovna udruženja koja okupljaju novinare u BiH zatražila su da u prioritetnoj grupi za vakcinaciju budu i medijski djelatnici, a nakon tog sastanaka najavljeno je da će oni biti među prioritetima, ali samo u pola države – u Republici Srpskoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, naime, na pres-konferenciji nakon sastanka potvrdio je da će i predstavnici sedme sile biti u grupi prioriteta za vakcinaciju protiv koronavirusa. Takva potvrda još nije došla od čelnika Federacije BiH.

Inicijativu novinarskih udruženja podržali su i iz Evropskog pokreta u BiH, naglasivši da su novinari od početka pandemije svakodnevno riskirali zdravlje kako bi pravovremeno informirali javnost o ozbiljnosti situacije i mjerama štabova civilnih zaštita.

Stoga su mišljenja da u prvom kontingentu, kada u BiH stignu vakcine, predstavnike medija treba uvrstiti u izrazito prioritetnu kategoriju pored obavezne zastupljenosti medicinskog osoblja i starijih osoba.

Zemlje širom svijeta, ali i regije, prepoznale su da su novinari i medijski radnici, koji svakodnevno izvještavaju s terena u vrijeme pandemije u većem riziku od obolijevanja, zbog čega su svrstani u prioritetne grupe za vakcinaciju.

About The Author