VIŠE SMEĆA, MANJE CVIJEĆA: Otpad ujedinio podijeljeni Mostar

Deponija Uborak je namijenjena za komunalni kruti otpad, a na nju se dugo dovozio i odlagao i animalni, bolnički, medicinski…

VIŠE SMEĆA, MANJE CVIJEĆA: Otpad ujedinio podijeljeni Mostar
Foto: DAN.ba

Početak ljeta 2019. Hercegovina će pamtiti po vijesti o mulju na deponiji Uborak. Već je potvrđeno kako je deset tona kancerogenog otpada iz pročistača za otpadne vode završilo na deponiji Uborak.

Priča o zatrovanom mulju iz pročistača za tretman otpadnih voda u Mostaru, koji je, kako je to pokazala analiza Federalnog zavoda za agropedologiju, kontaminiran PCB-om, opasnim otrovom piralenom, kao i drugim kancerogenim kemijskim jedinjenjima, poprima sve drastičnije razmjere.

Iz JP Deponija d.o.o. se ograđuju od optužbi o prihvaćanju mulja uz obrazloženje da su prihvaćali samo komunalni otpad s rešetki kolektora.

Već dugi niz godina, mještani mostarskih naselja Vrapčići i Livač suočavaju se s problemom odlaganja otpada u blizini njihovih kuća, izražavaju sumnju da je deponija uzrok sve češćih kancerogenih oboljenja u ovim naseljima te traže premještanje regionalne deponije Uborak na koju se odlaže  200 kamiona otpada iz cijele Hercegovine, od čega se tek mali dio reciklira, a ostatak se nekontrolirano gomila.

Rak i leukemija

Zabrinuti mještanin naselja Livač ističe kako se sve odlaže, od sanitarnog otpada i namještaja do životinjskih leševa i medicinskog otpada, u jamu koja nema zaštite ni podloge te da sve ide u zemlju, a zatim kroz kolektore u Neretvu. – Mnogi su započeli iseljavanje zbog sve češćih oboljenja, a navode i kako je dvoje djece iz prve kuće do Uborka dobilo leukemiju, te da su doktori potvrdili s velikom sigurnošću da je povezana s ovim, a novih pet pokojnika su umrli od karcinoma.

Iako su ranije tražili pomoć nadležnih, do sada se nitko nije pozabavio ovim problemom, dok JP Deponija d.o.o. ističe kako je sve regularno i da posjeduje zakonom propisane dozvole za rad.

Građani iz sjevernog dijela Mostara organizirali su građanski prosvjed i iskazivanje bunta zbog odlaganja opasnog otpada u Uborku. Njih stotinjak okupilo se na ulazu deponije Uborak. “Mi, kao mještani i građani Gradskog područja Sjever, ozbiljno smo zabrinuti zbog najave deponiranja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i deponiranje animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija, koji direktno utiču na zdravlje ne samo lokalnih mještana nego i svih građana Mostara.”

Prosvjednici zahtijevaju hitnu reakciju vlasti te između ostalog:

  • Zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak
  • Ugrađivanje prečistača
  • Postepeno zatvaranje postrojenja deponije
  • Saniranje ekoloških posljedica.

Prosvjednici su vraćali kamione s otpadom te blokirali deponiju Uborak. Poručuju da su do sada prosvjedovali zbog spaljivanja ovaca uginulih zbog bruceloze, zakopavanja pasa lutalica koji su ubijani u gradu i odlaganja medicinskog otpada, ali bez ikakvih rezultata, te ističu da će ovaj put ići do kraja.

“Pamte se bolji dani Uborka, od prije 40 godina, sa zasadima malina i izvorom pitke vode.“

Nakon desetak dana blokade, gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvao je prosvjednike na dogovor o rješavanju problema, te su na tom sastanku dogovorili deblokadu deponije, nastavak odvoza smeća te započinjanje zajedničke suradnje na otklanjanju tog problema i traženju alternativne lokacije, odnosno nove deponije, kako navode mediji.

Mostar zatrpan smećem

Zbog cijele situacije oko Uborka, dogodilo se ono očekivano, a to je da su po cijelom gradu Mostaru nastale mini deponije usljed neodvoženja smeća.

Na veliki novonastali problem reagirala je i Američka ambasada te izrazila zabrinutost zbog smeća, Uborka i toksičnog otpada, navodeći kako “građani Mostara trebaju funkcionalnu vladu koja će se pozabaviti kritičnim pitanjima i ostalim stvarima. Građani Mostara trebaju izbore”.

Prilikom rješenja nastalog problema, smeće je počelo nestajati s određenih lokacija u gradu. Nakon dva tjedna nesnosne situacije, uklonjen je veći dio smeća ispred važnijih institucija i tržnih centara. U ostatku grada, odnosno u sporednim ulicama, stanje je nepromijenjeno.

Nije lako čistiti tone smeća na +50 stupnjeva, pa su radnici komunalnih poduzeća, čisteći gradske ulice, padali u nesvijest.

Medicinski otpad – razlog za brigu, čak i poželjan

Prilikom blokade deponije Uborak, nastala je, kako se i očekivalo, veća količina medicinskog otpada u krugu bolnice. Nakon odvoza otpada, aktivisti su prateći došli do lokacije u južnom dijelu grada, gdje je navodni vlasnik privatnog posjeda rekao kako je zamoljen od strane Civilne zaštite da preuzme stanovitu količinu smeća te da on nema pojma da se radi o medicinskom otpadu. Otpad je smješten na privatni posjed uz Neretvu, na putu prema Aluminiju.

Fotografija vrećice smeća odložene na ulazna vrata gradske Vijećnice postala je simbol prosvjeda u Mostaru.

Unatoč svemu, građani su započeli s iskazivanjem nezadovoljstva vlastima i gradskom upravom na skroman način – odlaganjem vrećice smeća ispred gradske Vijećnice. Može li jedna vrećica ispred Vijećnice ukrasti novopečenu slavu tonama i tonama smeća rasutim po cijelom gradu i zarazi u zraku?

U Mostaru, kao i obično – ništa novo.

About The Author