Veća solidarnost znači bolju zaštitu od napada i pritisaka na medije i novinare

Ekonomski položaj novinara nikada nije bio lošiji – više od 53 posto novinara imaju plate niže od prosječne neto plate u BiH

Veća solidarnost znači bolju zaštitu od napada i pritisaka na medije i novinare

Tokom 2021. godine registrirana su 26 slučaja napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medije u Bosni i Hercegovini. Od tog broja, zabilježeno je osam slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarkama, tri više u odnosu na prethodnu godinu, te 17 prijetnji smrću novinarima, verbalnih i drugih oblika prijetnji i političkih pritisaka na novinare i medije. Prijavljeno je i šest napada i prijetnji upućenih medijskim kućama, te tri fizička napada na novinare i uposlenike u medijima.

Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja “BH novinari”, prošle godine je zabilježila 71 slučaj kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda, u što spadaju i radni sporovi, mobing i tužbe za klevetu, rečeno je danas u Sarajevu tokom predstavljanja izvještaja „Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2021.“ Udruženja BH novinari, nastalog u okviru Regionalne platforme zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara (www.safejournalists.net) i uz podršku Evropske unije.

– Najbrojniji su bili slučajevi prijetnji i zastrašivanja novinara, kao i različiti oblici pritisaka, koji su često dolazili od predstavnika institucija sa različitih nivoa vlasti. Kada je riječ o prijetnjama i uznemiravanju, povećan je broj slučajeva prijetnji novinarima putem društvenih mreža, odnosno online nasilja nad novinarima – kazala je autorica izvještaja Maja Radević iz Udruženja BH novinari.

Dodao je i da se prijetnje sve češće upućuju i ženama u akademskoj zajednici koje su aktivne i u medijima, kao i organizacijama koje se bave medijima i pitanjima sigurnosti novinara.

Kako je rečeno ekonomski položaj novinara nikada nije bio lošiji – više od 53 posto novinara imaju plate niže od prosječne neto plate u BiH.

– Novinari rade u jako lošim uvjetima, radna prava se ne poštuju, poslodavci im uglavnom daju ugovore na određeno vrijeme, a prekovremeni rad se ne plaća, tako da su novinari unutar svojih redakcija izloženi velikim pritiscima i stresu. Sve to odražava se i na kvalitet njihovog izvještavanja i rada – naglašava Radević.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković kaže da stanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini zapravo oslikava “dobro poznatu skraćenicu SMS”.

– To su strah, mržnja i siromaštvo koju vlast proizvodi i kontinuirano njeguje, a najbolja ilustracija je nedavni izvještaj Reportera bez granica, gdje je BiH nazadovala čak za devet mjesta. Kako god pogledamo ekonomski, pravni i sigurnosni položaj novinara sve je gori – dodao je.

Kaže da je jedan od razloga za to što je i ukupna situacija u BiH sve gora i što smo kao profesionalna zajednica vrlo podijeljeni. Smatra da je jedino rješenje javno iznošenje podataka o napadu i prijetnji na novinare, te međusobna solidarnost unutar novinarske zajednice.

Tokom predstavljanja izvještaja naglašena je i potreba formiranja sindikata medijskih radnika, koji bi štitio radna prava svih novinara.

Izvor: BH novinari

About The Author