Uzbunjivač Twittera: Kompanija obmanula regulatore o zaštiti podataka korisnika

Zatko je optužio kompaniju da je obmanula regulatorna tijela o tome na koji način rješava problem lažnih naloga

Uzbunjivač Twittera: Kompanija obmanula regulatore o zaštiti podataka korisnika

Bivši šef kompanije Twitter zadužen za sigurnost uložio je žalbu kod američkih vlasti kao uzbunjivač, navodeći da je kompanija obmanula regulatore o svojim mehanizmima za odbranu od cayber napada, i problemima s lažnim nalozima.

Peiter Zatko, koji je bio šef Twittera za sigurnost dok nije otpušten početkom godine, podnio je žalbu prošlog mjeseca američkoj Komisiji za vrijedonosne papire (SEC), Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC) i Sekretarijatu za pravosuđe.

Washington Post, koji je imao uvid u žalbu, prenio je da je među najozbiljnijim optužbama ta da je Twitter prekršio pravila jedne pogodbe sa FTC, (nezavisnom vladinom agencijom zaduženom za provođenje antimonopolskog zakona i zaštitu potrošača) lažnim tvrdnjama da ima jak plan za čuvanje privatnosti podataka.

Prema medijskim izvještajima, u žalbi na 84 stranice, Zatko je također rekao da je upozorio svoje kolege da polovina servera kompanije koristi zastarjele softvere podložne hakiranju.

Zatko je također optužio kompaniju da je obmanula regulatorna tijela o tome na koji način rješava problem “spamova”, ili lažnih naloga, što je tvrdnja koja je osnova za pokušaj milijardera Elona Muska da se povuče iz dogovorene kupovine Twittera za sumu od 44 milijarde dolara.

Zatko je ekspert za cayber sigurnost koji se istakao u toj sferi 1990-ih, a kasnije radio na visokim položajima u Agenciji za napredna odbrambena istraživanja Pentagona, kao i u Googleu.

Pridružio se Twitteru na poziv tadašnjeg izvršnog direktora Jacka Dorseyja krajem 2020. godine kada je kompanija pretrpjela neprijatne incidente u vezi sa narušenom sigurnosti, uključujući hakovanje Twitter naloga svjetskih lidera, poznatih ličnosti i direktora tehnoloških kompanija, među kojima je Musk, u pokušaju da se njihovi pratioci prevare i opljačkaju korištenjem bitcoina.

Twitter je saopćio da je Zatko bio otpušten zbog “neefikasnog liderstva i slabih rezultata”, kao i da su “navodi, i vrijeme njihovog objavljivanja, smišljeni da skrenu pažnju i nanesu štetu Twitteru, njegovim klijentima i dioničarima”.

– Ono što smo do sada vidjeli je lažni narativ o Twitteru, našoj privatnosti i praksi zaštite podataka, koji je pun nedosljednosti i netačnosti, i nedostaje mu važan kontekst – saopćila je kompanija.

Pravna neprofitna organizacija za pomoć uzbunjivačima, koja zastupa Zatka, potvrdila je autentičnost dokumenta u utorak, ali je rekla da iz pravnih razloga ne može da ga podijeli sa javnošću. Ista grupa je zastupala Frances Haugen, bivšu radnicu Facebooka, koja je svjedočila pred Kongresom prošle godine kada je optužila kompaniju da joj je profit bio važniji od čuvanja privatnosti korisnika.

Među najalarmantnijim žalbama je Zatkova tvrdnja da je Twitter svjesno dozvolio vladi Indije da svoje agente zaposli u kompaniji, te da su oni imali “direktan pristup sistemima kompanije i podacima korisnika”.

Izvor: VoA

About The Author