Uspostavljeni kontakti u vezi s novinarom Gershkovichom

Rusija optužuje novinara za špijunažu, što on negira

Uspostavljeni kontakti u vezi s novinarom Gershkovichom
Foto: https://www.themoscowtimes.com/

Rusija je saopćila da postoje “određeni kontakti” sa Sjedinjenim Američkim Državama oko slučaja pritvorenog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, ali da ih ne želi objaviti.

Kremlj je to rekao dan nakon što je američkoj ambasadorici Lynne Tracy dopušteno tek drugi put posjetiti Gershkovicha u moskovskom zatvoru.

Nekoliko sati kasnije, ruska ambasada u Sjedinjenim Državama saopćilo je da je njegovo osoblje posjetilo Vladimira Dunaeva, ruskog državljanina koji se nalazi u istražnom zatvoru u Ohiju zbog optužbi za kibernetički kriminal.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan je na svom dnevnom brifingu pokazuje li vrijeme dvaju posjeta da je pregovarački proces u toku.

– Rekli smo da postoje određeni kontakti o tom pitanju, ali ne želimo ih iznositi u javnost, oni se moraju odvijati i nastaviti u potpunoj tišini. Što se tiče zakonskog prava na konzularne kontakte, to pravo, naravno, mora biti osigurano s obje strane – rekao je Peskov.

Rusija optužuje novinara za špijunažu, što on negira.

Rusija je u prošlosti pristala na razmjenu zatvorenika visokog profila sa Sjedinjenim Državama, posljednji put prošle godine kada je američka košarkaška zvijezda Brittney Griner, osuđena u Rusiji zbog droge, razmijenjena za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem osuđenog u SAD-u.

Rusija je rekla da ne može biti razmjene koja uključuje Gershkovicha dok se ne donese presuda u njegovom slučaju. Za sada nije najavljen datum suđenja.

Washington je rekao da je predan vraćanju kući Gershkovicha i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji u Rusiji služi 16-godišnju kaznu zbog špijunaže. I on je odbacio optužbe, a Washington je obojicu označio kao “nepravedno pritvorene”.

Izvor: Reuters

About The Author