Upućen apel Poljskoj da okonča napad na slobodu medija

Iako je potpisala UN rezolucije djelovanje na nacionalnom nivou u osnovi je u suprotnosti obvezama sadržanim u tim rezolucijama

Upućen apel Poljskoj da okonča napad na slobodu medija

ARTICLE 19 i Međunarodni institut za štampu izrazili su zabrinutost zbog trajnih represija slobode medija u Poljskoj, naglašavajući da je od 2015. godine stranka Zakon i pravda demontirala slobodu medija i vladavinu zakona te sistemski napada novinare.

Glavni cilj vlade bio je “dekoncentrirati” medijsko tržište kako bi ga stavilo pod svoju kontrolu. Umjesto zakonodavstva, vladajuća stranka je pionir u nacionalizaciji privatnih medijskih kompanija putem državnih i kontroliranih firmi.

U decembru je najavljeno da će PKN Orlen, državna naftna kompanija, kupiti Polska Press Group koja izdaje većinu lokalnih štampanih novina i posjeduje stotine web stranica s vijestima, s ukupnim dosegom od 17 miliona ljudi.

Nezavisni mediji i novinari sistemski su napadnuti strateškim tužbama (SLAPP) zbog bavljenja  istraživačkim novinarstvom. Većinu tužbi pokreće vladajuća stranka ili ljudi koji su s njom povezani, poput državnih kompanija i javnih servisa koji su postali glasnici vladajuće stranke.

Takve tužbe stvorene su da bi se ušutkalo kritičko izvještavanje jer za rezultat imamu skupe i dugotrajne sudske postupke što rezultira samocenzurom kako bi se izbjeglo pokretanje pravnih postupaka. Slično tome, mnoge se parnice pokreću i protiv novinara prema Krivičnom zakonu jer Poljska nije dekriminalizirala klevetu.

Vlada također koristi pandemiju Covida-19 za potkopavanje slobodnih medija. Nedavno je predstavljen nacrt zakona kojim bi se privatnim medijskim kućama nametnuo porez na prihod od oglašavanja.

Navodno zbog borbe protiv pandemije, a u stvarnosti bi taj porez bio usmjeren na medije koje kritički izvještavaju o vladi, jer bi ih takvi porezi dodatno finansijski iscrpili. Kao odgovor, u februaru je većina nezavisnih medija stupila u štrajk i jedan dan nisu ništa objavljivali.

Stvar pogoršava i situacija u kojoj su novinari u Poljskoj također suočeni s povećanim rizikom od fizičkog nasilja kada izvještavaju o protestima.

Posljednjih mjeseci policija je koristila suzavac, gumene metke ili pendreke protiv novinara, pri čemu je jedan novinar zadržan u pritvoru. Teško je povjerovati da su napadi bili slučajni, s obzirom na to da su gotovo svi povrijeđeni novinari nosili press oznake kako bi ih se moglo identificirati kao medijske djelatnike.

– Primjećujemo kako je Poljska sufinansirala rezolucije Ujedinjenih nacija o sigurnosti novinara. Ipak, njezino djelovanje na nacionalnom nivou u osnovi je u suprotnosti s obvezama sadržanim u tim rezolucijama. Mora postojati odgovornost za ugrožavanje slobode medija – piše ARTICLE 19.

Pozvali su sve države da iskoriste svoj glas i apeliraju na Poljsku da promijeni svoj kurs i poduzme hitne korake da okončaju napadi na slobodu medija i sigurnost novinara.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author