Google upozorio svoje uposlenike na chatbotove

Oko 43 posto stručnjaka koristilo je ChatGPT ili druge alate umjetne inteligencije od januara, potvrdilo je istraživanje

Google upozorio svoje uposlenike na chatbotove
Foto: Izvor: Reuters/Hannah McKay

Alphabet Inc (GOOGL.O) upozorio je zaposlenike na korištenje chatbotova, uključujući vlastiti Bard, dok u isto vrijeme plasira korištenje programa širom svijeta, potvrdile su Reutersu četiri osobe upoznate s tim pitanjem.

Savjetovali su zaposlenicima da ne unose njihove povjerljive materijale u AI chatbotove, potvrdili su izvori, ali i kompanija pozivajući se na dugogodišnju politiku zaštite informacija.

Chatbotovi, među kojima su Bard i ChatGPT, su programi koji koriste takozvanu generativnu umjetnu inteligenciju za održavanje razgovora s korisnicima i odgovaranje na bezbroj upita, ali istraživači su otkrili da umjetna inteligencija može reproducirati podatke koje je apsorbirala tokom obuke, stvarajući rizik od njihovih curenja.

Alphabet je također upozorio svoje inženjere da izbjegavaju direktnu upotrebu računarskog koda koji chatbotovi mogu generirati.

Upitani za komentar, kompanija je rekla da Bard može dati neželjene prijedloge koda, ali svejedno pomaže programerima. Google je također rekao da želi biti transparentan u pogledu ograničenja svoje tehnologije.

Zabrinutost pokazuje kako Google želi izbjeći štetu poslovanju od softvera koji je lansirao u konkurenciji s ChatGPT-om. Na kocki u Googleovoj utrci protiv pokrovitelja ChatGPT-a OpenAI i Microsoft Corp (MSFT.O) su milijarde dolara ulaganja i još uvijek neizreciv prihod od oglašavanja i oblaka od novih AI programa.

Googleov oprez također odražava ono što postaje sigurnosni standard za korporacije, naime upozoravanje zaposlenika na korištenje javno dostupnih programa za chat.

Sve veći broj kompanija širom svijeta postavio je zaštitne kodove na chatbotove s umjetnom inteligencijom, među njima Samsung (005930.KS), Amazon.com (AMZN.O) i Deutsche Bank (DBKGn.DE), potvrdile su ove kompanije Reutersu.

Otprilike 43 posto stručnjaka koristilo je ChatGPT ili druge alate umjetne inteligencije od januara, često bez da su rekli svojim šefovima, prema istraživanju koje je provelo Fishbowl na gotovo 12.000 ispitanika, uključujući i vodeće kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Do februara je Google rekao zaposlenicima koji su testirali Bard prije njegovog puštanja u javnost da mu ne daju interne informacije, javio je Insider. Sada Google uvodi Bard u više od 180 zemalja i na 40 jezika kao odskočnu dasku za kreativnost, a njegova se upozorenja proširuju i na prijedloge kodova.

Google je rekao Reutersu da je imao detaljne razgovore s irskom Komisijom za zaštitu podataka i da se bavi pitanjima regulatora, nakon što je Politico objavio da kompanija odgađa lansiranje Barda za Evropsku uniju ove sedmice dok čeka da dobije više informacija o utjecaju chatbota na privatnost.

Takva tehnologija može sastavljati e-mailove, dokumente, čak i sam softver, obećavajući znatno ubrzanje obavljanja zadataka. Međutim, u ovaj sadržaj mogu biti uključene dezinformacije, osjetljivi podaci ili čak zaštićeni odlomci iz romana o Harryju Potteru.

Googleova obavijest o privatnosti ažurirana 1. juna također navodi: “Nemojte uključivati povjerljive ili osjetljive informacije u svoje Bard razgovore.”

Neke su kompanije razvile softver za rješavanje takvih problema. Na primjer, Cloudflare (NET.N), koji brani web-stranice od kibernetičkih napada i nudi druge usluge u oblaku, reklamira mogućnost za kompanije označe i ograniče protok nekih podataka da procure.

Google i Microsoft također nude alate za razgovor poslovnim korisnicima koji će imati veću cijenu, ali se suzdržavaju od apsorbiranja podataka u javne modele umjetne inteligencije. Zadana postavka u Bard-u i ChatGPT-u je spremanje historije razgovora korisnika, koju korisnici mogu odlučiti izbrisati.

Izvor: Reuters

About The Author