UKAZANJE IVE SANADERA: Ćaća se fakat vraća

IZDVAJAMO

Pitate li se ima li igdje na svijetu takvog slučaja? Događa li se igdje da osoba, usred višegodišnjeg postupka za teško kazneno djelo, živi s VIP akreditacijom oko vrata? Ima toga, kako ne.

UKAZANJE IVE SANADERA: Ćaća se fakat vraća

Skoro pa spektakularno, popularni Ćaća s Facebooka, odnosno optuženik u devet godina dugom sudskom procesu, ukazao se s VIP akreditacijom na Svjetskom prvenstvu

Piše: Vladimir Matijanić

Ivo Sanader ovih je dana efektno odgovorio na popularno pitanje “di su pare”: dio je investiran u njegovo putovanje u Kalinjingrad, gdje je, uoči prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu protiv Nigerije, pozirao s VIP akreditacijom oko vrata, u društvu razdraganih navijača. Protiv Sanadera se već devet godina vode kazneni postupci zbog optužbi da je organizirao pljačku desetina milijuna javnih kuna. Dvaput je i osuđen, jednom čak pravomoćno, ali Ustavni je sud požrtvovanim uklizavanjem u sudačkoj nadoknadi ukinuo tu presudu.

I danas mu se sudi; koliko se točno postupaka protiv njega vodi i kakvi su mu izgledi, znaju valjda samo on i njegovi odvjetnici. To odavno nikog ne zanima. U međuvremenu, postao je kultni Ćaća koji se vraća, odmetnik iz internetske zafrkancije, VIP gost s tribine. Vjera u pravdu i vladavinu prava prepuštena je ljubiteljima bajki.

Pitate li se ima li igdje na svijetu takvog slučaja? Događa li se igdje da osoba, usred višegodišnjeg postupka za teško kazneno djelo, živi s VIP akreditacijom oko vrata? Ima toga, kako ne. Na primjer, znamo za slučaj muškarca sumnjičenog, optuženog i na koncu pravomoćno osuđenog zbog ratnih zločina nad civilima. I njemu je Ustavni sud ukinuo presudu, a suđenja koja i dalje traju prate samo on i njegovi odvjetnici. Kad nije u sudnici, sjedi u državnom parlamentu i, kao član tanke vladajuće većine, sudjeluje u donošenju zakona. Muškarcu je ime Branimir, prezime Glavaš, a sve opisano se, naravno, dogodilo i događa u Republici Hrvatskoj.

Postupci protiv Sanadera i Glavaša započeti su uoči hrvatskog ulaska u Evropsku uniju. Bilo je to vjerojatno zadnje doba kad se vjerovalo da bi ovdje zbilja moglo biti bolje. Poslije će se ispostaviti da je sve bio “samo fol” i “samo jeftin trik” te da se pravosuđe vraća starom standardu – popustu na količinu, pa najgore prolaze oni koji ubiju malo ljudi ili ukradu sitnu svotu. EU će se, barem u odnosu na pravosuđe, ispostaviti lijepom samo dok se čeka, dok od sebe samo nagovještaj da.

A kada se postane član, sve opet ode kvragu. Ili u Kalinjingrad. Ili u parlamentarnu većinu. Ovisi o kutu gledanja.

About The Author