Učesnici protesta upali su u londonsko sjedište televizije ITN

Mnogi su novinari zbog incidenta spriječeni u obavljanju svog posla

Učesnici protesta upali su u londonsko sjedište televizije ITN

Učesnici protesta organiziranih protiv uvođenja blokada zbog sprečavanja širenja koronavirusa prisilno su ušli u urede britanske televizijske kuće ITN, ostavivši neke novinare zatvorene u svojim uredima.

Stotine učesnika protesta pridružilo se maršu u centru Londona, a mala grupa potom je provalila u sjedište emitera.

Na videu objavljenom na internetu vidi se kako je voditelj vijesti Jon Snow bio verbalno napadnut dok je ulazio u zgradu, dok su mnogi novinari zbog incidenta “spriječeni u obavljanju svog posla”, potvrdila je glasnogovornica ITN -a.

– Osoblju ITN -a, uključujući i one koji rade u ITV News, Channel 4 News i 5 News, savjetovano je da ili ostanu u zgradi ili se drže podalje dok se situacija ne riješi – dodala je.

– Zlostavljanje novinara zbog njihovog izvještavanja o koronavirusu zabrinjavajući je razvoj koji ITN pomno prati i osigurava da je osoblje svjesno mjera opreza kako ne bi došlo do bilo kakve nezgode – poručila je.

Policija koja je pozvana, samo je saopćila da su demonstranti napustili zgradu kada su oni došli, ali zgrada je tokom popodneva bila pod jakom policijskom zaštitom.

– Protivimo se masovnom testiranju sumnjivim PCR testovima i vakcinaciji djece – rekla je za France Press jedna od učesnika protesta.

Početkom augusta nekoliko desetina ljudi okupilo se ispred prostorija BBC-ja na zapadu Londona, ali ih je policija rastjerala.

Vakcinacija protiv Covida-19 nije obavezna u Velikoj Britaniji gdje je antivakserski pokret vrlo ograničen, oko 90 posto odraslih dobilo je najmanje jednu dozu vakcine.

Izvor: AFP

About The Author