Ubijen novinar na sjeveru Meksika

Oko 100 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. godine, a više od 90 posto ovih zločina ostaje nekažnjeno

Ubijen novinar na sjeveru Meksika
Foto: Ilustracija

Reporteri bez granica (RSF) osudili su ubistvo meksičkog novinara Abrahama Mendoze u Moreliji, glavnom gradu zapadne države Michoacán i pozivali istražitelje da ne zanemaruju niti jedan trag.

Nekoliko sati nakon što je 38-godišnji Mendoza ubijen iz vatrenog oružja dok je pješačio od gimnazije do svog automobila, državno tužilaštvo u Michoacánu saopćilo je da je uhapsilo trojicu osumnjičenika te da nastavlja istragu.

Mendoza je radio za Radio Voces od 2013. godine kao urednik vijesti, producent i voditelj programa. Također je izvještavao za EXA-Morelia, još jednu lokalnu radio stanicu, i vodio programe na Central TV AM, te na radiju Grupo Acir i programu Observatorio sa Univerziteta Vasco de Quiroga.

Na društvenim mrežama često je bio otvoren u kritikama političke korupcije na lokalnom, ali i državnom nivou, a u posljednje vrijeme nije prijavio da je primao prijetnje.

– S najmanje tri novinara koja su već ubijena ove godine u Meksiku, koliko će još žrtava biti potrebno prije nego što vlasti napokon poduzmu hrabre mjere za zaštitu medijskih radnika – pitao je šef ureda RSF-a za Latinsku Ameriku Emmanuel Colombié.

Naglasio je da Tužilaštvo Michoacán i lokalna policija moraju provesti istragu ubistva Abrahama Mendoze i ne isključiti bilo koju informaciju, uključujući moguću vezu s njegovim novinarstvom.

RSF još uvijek provodi vlastitu istragu Mendozinog ubistva s ciljem utvrđivanja da li je taj slučaj povezan s njegovim izvještavanjem.

Još najmanje dva novinara ubijena su zbog svog rada od početka 2021. godine.

Gustavo Sánchez Cabrera bio je žrtva egzekucije u južnoj državi Oaxaca 17. juna. U više je navrata izvijestio da je primao prijetnje i čekao je zaštitu od Državnog mehanizma za zaštitu novinara.

Tijelo Benjamina Moralesa Hernándeza, osnivača i urednika internetske vijesti Noticias Xonoidag, pronađeno je uz cestu između Caborce i Sonoyte, u sjeverozapadnoj državi Sonora, 3. maja, na Svjetski dan slobode medija.

Meksiko je na 143. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2021. godinu.

Oko 100 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. godine, a prema organizacijama za slobodu medija, više od 90 posto ovih zločina ostaje nekažnjeno.

Izvor: RSF

About The Author