U Sloveniji otpuštena direktorica javnog servisa

Ranije ove godine Evropska komisija izrazila zabrinutost zbog prijetnji slobodi medija u Sloveniji

U Sloveniji otpuštena direktorica javnog servisa
Foto: Mladina

Slovenačka javna televizija otpustila je direktoricu Nataliju Gorščak što je izazvalo zabrinutost među zagovornicima slobode medija u zemlji, koji strahuju da bi to mogla biti još jedna ofanziva desničarske vlade premijera Janeza Janše.

Slovenačka vlada, optužena da kopira autoritarno ponašanje vlade mađarskog premijera Viktora Orbana čija je zemlja od 1. jula predsjedavajuća Evropskom unijom (EU), sve više je na meti kritika zbog napada na slobodu medija.

Janša je ubrzo po povratku na vlast u martu 2020. godine na Twitteru iznio oštre ocjene o izvještavanju javne televizije u kojem se kritizira rukovođenje vlade pandemijom koronavirusa.

Slovenački premijer je tada naveo da u toj televiziji “ima previše novinara koji su previše plaćeni”.

Prema navodima uprave televizije, Natalija Gorščak je smijenjena zbog “nedostatka vizije i grešaka u upravljanju”.

Gorščak je navela da je smijenjena jer nije ispunila “zahtjeve” generalnog direktora Radio-televizije Slovenije Andreja Graha koji je tražio izmjene programa i timova.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen izrazila je početkom jula zabrinutost zbog prijetnji slobodi medija u Sloveniji, podsjećajući da “slobodni i kritički mediji koji igraju ulogu u praćenju vladinih aktivnosti” predstavljaju “suštinu demokratije”.

U izvještaju Komisije, objavljenom u julu, se navodi da Slovenija nazaduje u oblasti slobode medija, ukazano je na zastrašivanja i prijetnje novinarima, a izražena je i zabrinutost zbog odbijanja Janšine vlade da finansira državnu novinsku agenciju STA u ovoj godini.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author