Nezavisni mediji u Rusiji na udaru i označeni kao ‘strani agent’

Sve više medija i novinara označeni su kao ‘strani agenti’ otkako je stroži zakon stupio na snagu u martu ove godine

Nezavisni mediji u Rusiji na udaru i označeni kao ‘strani agent’
Foto: DomainTrip

Ruska vlada proglasila je IStories Media “stranim agentom”, pojačavajući kampanju u kojoj su neki od najboljih nezavisnih medija u zemlji ove godine stavljeni na tu crnu listu.

Novinske organizacije i novinari s tom oznakom moraju se identificirati da su strani agenti svaki put kada objave bilo što, što im stvara značajne finansijske teškoće. Neki mediji su primijetili da su im prihodi od oglašavanja presušili zbog toga i bili su prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Suosnivač i glavni urednik Organized Crime and Corruption Reporting Projecta (OCCRP – Projekat izvještavanja o kriminalu i korupciji) Drew Sullivan nazvao je odluku “konačnim napadom na nezavisne medije u Rusiji”.

IStories, koji je prošle godine osnovao Roman Anin, jedan od vodećih ruskih istraživačkih novinara, centar je i za članove OCCRP-a čiji izvještači često sarađuju s OCCRP-om i doprinose njihovim istragama.

Sam Anin, i još pet novinara IStoriesa – Roman Shleynov, Olesya Shmagun, Alesya Markhovskaya, Irina Dolinina i Dmitrij Velikovsky – također su dobili oznaku “stranih agenata”. Tako je bilo i s televizijskom kućom Dozhd.

– Otkad poznajem Romana Anina i njegov vrhunski tim u IStories Media, znao sam da je iskren i vrlo naklonjen Rusiji. On voli svoju zemlju i sad ga je Kremlj označio stranim agentom što je toliko ironično – rekao je Sullivan.

Otkako je u martu ove godine stupila na snagu stroža verzija zakona o stranim agentima, ruska ga je vlada koristila za ciljanje organizacija, novinara i aktivista za ljudska prava koji primaju bilo kakvu pomoć ili se finansiranje iz inostranstva.

I Meduza i IStories dodane su na crnu listu nakon što se Alexander Ionov požalio vlastima na IStories jer su dobijali sredstva izvana.

U službenom saopćenju IStories, koji je registriran izvan Rusije, rečeno je kako je o načinu njihovog finansranja uvijek bio otvoren.

– Od našeg osnivanja prije godinu dana, nismo skrivali od čitatelja da smo registrirani u inostranstvu. Učinili smo to kako bismo bili slobodni, a kako se ne bismo, poput ruskih državnih medija, pretvorili u informativnu službu vlade – navodi se u saopćenju.

Izvor: OCCRP

About The Author