TVSA I RTVZE: U Sarajevu muk o 200.000 maraka, u Zenici previše gradonačelnika

Dok je TV Sarajevo opet nastavila pratiti događaje na nivoima koji prevazilaze kantonalni značaj, dotle je RTV Zenica centralnu informativnu emisiju posvetila velikim dijelom aktivnostima Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića

TVSA I RTVZE: U Sarajevu muk o 200.000 maraka, u Zenici previše gradonačelnika
Foto: USKinfo.ba

TVSA: Ni riječi o 200.000 maraka

  1. – 29. juni 2019.

SNSD I ŽANDARMERIJA: Tendencija da televizija prati sve relevantne događaje koji prevazilaze kantonalni nivo nastavila se i u protekloj sedmici: od izvještavanja o uvođenju žandarmerije u RS, preko činjenice da se delegati SNSD-a nisu pojavili na sjednici u Domu naroda Parlamenta BiH, do povlačenja apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi Ustava FBiH. Valja ipak napomenuti kako se u Dnevniku TVSA nađe dosta servisnih informacija, ali ostaje primjedba da bi manje vijesti s federalnog i državnog nivoa značilo i više životnih priča o svakodnevnim problemima građana Sarajeva, kojih, svakako, ne manjka.

KOME JE DODIJELJENO 200.000 KM? Usvojen je rebalans budžeta, uvećan za 114 miliona KM, te će novac biti utrošen za realizaciju strateških projekata kao i na mjere Vlade za poboljšanje života stanovnika KS. Iako je građane Sarajeva proteklih dana iznenadila informacija o 200.000 KM dodijeljenih relativno nepoznatom udruženju za projekte iz kulture, ova se vijest nije našla u Dnevniku TVSA. U posmatranoj sedmici popraćena je većina aktivnosti aktuelnih događaja u Kantonu, a možda jedna od važnijih je da će se na ulicama Sarajeva, prvi put nakon 40 godina, naći 25 novih trolejbusa, a GRAS se vraća u fokus TV izvještavanja.

Ocjena: 4

RTVZE: Previše gradonačelnika  

  1. – 29. juni 2019.

VRANDUK I TERETANA NA OTVORENOM:  Novinari informativne emisije Zenica info i dalje prate sve detalje obnove tunela Vranduk i probleme u odvijanju saobraćaja ovom dionicom. Urađen je odličan prilog o reakciji iz Grupacije poslodavaca ZDK koji traže utvrđivanje odgovornosti, jer zbog otežanog saobraćanja trpe privredni subjekti. Zenica info i dalje prati sve aktivnosti gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji daje izjave o svemu: od pomoći u izgradnji kuća ljudima koji su ostali bez domova tokom poplava u maju 2014., do stava o otvaranju prve teretane na otvorenom u Zenici. I dalje se prate sukobi na relaciji Kanton – Gradska uprava, s tim što Zenica info daje primat gradonačelniku i njegovim obrazloženjima u ovom tihom ratu.

KAKO OD DEPONIJE NAPRAVITI IZLETIŠTE: Zenica info je, uprkos favoriziranju Gradske uprave i aktivnosti gradonačelnika Kasumovića, ipak javni servis građana, pa se najvećim dijelom prate aktuelni problemi Zenice, a veliki naglasak je na zaštiti okoline, što se da primijetiti i u ranije analiziranim emisijama. Ovaj put pažnju su usmjerili na nekadašnje izletište Janjićka ada, koje je pretvoreno u divlju deponiju smeća, te čelnici Mjesne zajednice Janjići traže od vlasti da im pomognu vratiti ovoj omiljenoj destinaciji Zeničana stari sjaj.

Ocjena: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba lokalna TV servisa, čini se, svojom obavezom smatraju da u centralnim informativnim emisijama ugoste predstavnike vlasti, što onda ostavlja nedovoljno prostora za glas građana. Preporuka novinarima i jedne i druge TV kuće je da, kad dobiju najavu za neki događaj, probaju osmisliti priloge tako da što više koristi imaju  gledatelji, a ne političari.

About The Author

Plus sedmice

TVSA
Praćenje posjete Orhana Pamuka Sarajevu, sa svim relevantnim informacijama.
RTV Zenica
Priča o prinovi u porodici zeničkog paroha Marka Maleša, čija je supruga Stana rodila trojke, pa je kroz prilog data i dodatna dimenzija o padu nataliteta u BiH.

Minus sedmice

TVSA
Prilogu o tome kako Sarajevo kao glavni grad i administrativni centar ne može i neće biti mjesto okupljanja migranata na javnim površinama, što je zaključak sastanka predstavnika MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima, nedostajalo je informacija o tome gdje migranti mogu da borave i na koji se način država odlučila pobrinuti za njihov smještaj.
RTV Zenica
Iako je prilog o odlivu ljekara iz naše zemlje dobro započeo, sa sugovornicima iz Ljekarske komore FBiH, nedostajao je ugao pacijenata, odnosno informacija o tome koliko se manjak medicinskog osoblja najkonkretnije osjeti na svakodnevnim uslugama u domovima zdravlja i bolnicama.

VIJESTI

Vijesti

Latest