TV RAZGLEDNICE IZ REGIONA: PITKO, ZABAVNO I PRECIZNO

IZDVAJAMO

Oba javna servisa očito pridaju važnost regionalnim zbivanjima, stavljajući ih u fokus kad god urednici procijene da to privlači pažnju naše publike. Regionalni dopisnici i njihov način izvještavanja mogli bi biti primjer i domaćim novinarima kako se odnositi prema aktuelnostima, ne zaboravljajući da je njihov glavni zadatak pružiti tačnu i preciznu informaciju.

TV RAZGLEDNICE IZ REGIONA: PITKO, ZABAVNO I PRECIZNO

Regionalni dopisnici BHT1 i FTV-a, Dejan Kožul, Božo Skoko i Biljana Petrušić, daju važan doprinos informativnom segmentu javnog servisa

TV razglednice iz regiona su u programu javnih televizija ako ne svakodnevne, onda redovne. I to je razumljivo ako se zna da postoji interesovanje domaće javnosti za okolne zemlje i prilike u njima. Ono što posebno raduje jeste izbor dopisnika na našim javnim televizijama. Dejan Kožul na FTV-u crta političke aktuelnosti iz Srbije u kratkim, informativnim i, često, zabavnim prilozima. Zajedljive opaske o vodećim političarima, i kada su oštre, ne pretvaraju se u pamfletske komentare u njegovim obradama, niti stavljaju sjenu na ulogu odmjerenog hroničara. Njegov jezik je pitak, žurnalistički sveden i uvijek su mu u središtu pikanterije ili ilustrativni događaji koji itekako zanimaju regionalnu javnost. Pored toga, Kožul je znao pripremiti iscrpne i seriozne tematske osvrte poput onog sredinom mjeseca o iskustvu Srbije u pripremi odgovora na upitnik Evropske komisije.

Zagrebački dopisnik FTV-a Božo Skoko rjeđe se oglašava, i to je obično u trenucima kada Hrvatsku potresaju afere. Skoko svojim javljanjima uspijeva približiti sve aktere izmještajući se u poziciju objektivnog, ali i analitički angažovanog posmatrača. U vrijeme pada Karamarkove Vlade znao je ponuditi i opširniji uvid, dajući prognoze i ocjene, ali uvijek s potrebnom mjerom.

Saradnica BHT1 iz Beograda, Biljana Petrušić, u novije vrijeme je osvježila pokrivanje događaja na državnom javnom servisu češćim i dužim javljanjima. Njeni izvještaji donose sažet pregled aktuelnosti i ostavljaju utisak ažurnosti. Oba javna servisa očito pridaju važnost regionalnim zbivanjima, stavljajući ih u fokus kad god urednici procijene da to privlači pažnju naše publike. Regionalni dopisnici i njihov način izvještavanja mogli bi biti primjer i domaćim novinarima kako se odnositi prema aktuelnostima, ne zaboravljajući da je njihov glavni zadatak pružiti tačnu i preciznu informaciju. Izvjestioci FTV-a i BHT1 iz Hrvatske i Srbije vode računa da izdvoje ono što je najbitnije i da dočaraju atmosferu kratkim i efektnim opažanjima. Kvaliteti koji ih posebice odvajaju jesu elokventnost, autentični žurnalistički pristup i to što su prevashodno vođeni motivom da informišu javnost.

About The Author