TV 1 i FACE TV: Minimalni propusti, odlični prilozi

Dnevnici TV 1 i FACE TV-a napravljeni su jednako profesionalno, s minimalnim propustima, na kojima valja raditi kako bi se otklonili. Kvalitetni izbori tema i sugovornika garantiraju zanimljive emisije   TV 1: Konačno zacrtali put 29. novembar – 5. decembar 2014. SOLIDNA SEDMICA: Iza dnevnika TV 1 je jedna više nego solidna sedmica u kojoj […]

TV 1 i FACE TV: Minimalni propusti, odlični prilozi

Dnevnici TV 1 i FACE TV-a napravljeni su jednako profesionalno, s minimalnim propustima, na kojima valja raditi kako bi se otklonili. Kvalitetni izbori tema i sugovornika garantiraju zanimljive emisije

 

TV 1: Konačno zacrtali put

29. novembar – 5. decembar 2014.

SOLIDNA SEDMICA: Iza dnevnika TV 1 je jedna više nego solidna sedmica u kojoj je kvaliteta ove informativne emisije bila na izrazito zadovoljavajućoj razini. Propusti su bili minimalni i, što je još važnije, nisu bili kardinalni. Stoga nećemo pretjerati zaključimo li kako je ova televizija konačno zacrtala put kojim bi njena glavna informativna emisija trebala nastaviti.

PONOVO REKLAMA U DNEVNIKU: Tri su propusta koja smo zabilježili kroz ovih sedam dana. Prije svega, riječ je o prilogu posvećenom turističkoj ponudi Sarajeva, emitiranom 29. novembra u dnevniku Ognjena Blagojevića. Neovisno o činjenici da to možda autorica priloga Ajla Obradović ne radi s nikakvom namjerom, ipak bi joj trebalo biti jasno da kada razgovara s voditeljem jednog hotela, nabrajajući detaljno što sve taj hotel nudi, radi zapravo reklamu toj hotelskoj kući, i to u središnjoj informativnoj emisiji, što je nedopustivo.

I JOŠ MALO CRNE HRONIKE: Drugi propust tiče se činjenice da su prva tri dnevnika u sedmici, kao goruće pitanje i glavnu vijest imali politička previranja oko formiranja vlasti u RS-u, kao da u najmanju ruku o tome ovisi egzistencijalna sutrašnjica građana zemlje. U konačnici, treći propust vezan je uz dnevnik Nikoline Veljović, emitiran prvog decembra, kada je opet dobar dio dnevnika pretvoren u vijesti iz crne kronike. Pa smo tako dobili detaljne izvještaje o čitavom nizu stvari koje bi trebale spadati u redovan posao policije i sudstva.

PREVLADAVA KVALITET: S druge pak strane, kvalitetnih priloga i pristupa bilo je znatno više. Pitanje ljevice u BiH obrađeno je kroz nekoliko dnevnika jako dobro, i to s naglaskom na ujedinjenje SDP-a i Unije socijaldemokrata, što je tema koja je bila logično zaključena gostovanjem Mire Lazovića u dnevniku od prvog decembra. Kvalitetne priloge o stanju u SDP-u napravio je Adem Mecavica. Najupečatljiviji prilog sedmice emitiran je trećeg decembra, u dnevniku Nikoline Veljović, vezan uz demonstracije radnika u Tuzli, čime je novinar Vahidin Mujagić pokazao konstantu kvalitetnog obavljanja reporterskog posla. U konačnici, u dnevnicima Ognjena Blagojevića, od četvrtog i petog decembra, vrlo je profesionalno obrađena tema posjeta predstavnika Europske unije, Federice Mogherini i Johannesa Hahna Bosni i Hercegovini, od strane novinara Kenana Ćosića. Isti novinar napravio je i drugi najbolji prilog sedmice, vezan uz politički trenutak Bosne i Hercegovine, konzultiravši čitav niz kvalitetnih sugovornika, Slavu Kukića, Damira Miljevića i Milimira Mučibabića, i studiozno pristupajući temi, u dnevniku od četvrtog decembra.

DOBRI SAGOVORNICI: Treba na kraju istaknuti da je i inače izbor sugovornika, pogotovo gostiju dnevnika bio kvalitetan kroz svih sedam dana, od čega je gostovanje Esada Bajtala kod Ognjena Blagojevića 29. novembra bilo najupečatljivije, s obzirom na izrečeno. Bajtal je između ostalog istaknuo kako su prioritet buduće vlasti kriminal i ekonomija, te ponudio zanimljiv zaključak o odgovornosti međunarodne zajednice i potrebi donošenja novog Daytona, budući da je ovaj na prošlogodišnjim prosvjedima, kako je rekao Bajtal, reklamiran.

PLUS SEDMICE:

Kao i obično, novinar Vahidin Mujagić još jednom je pokazao ozbiljan talent za proizvodnju televizijskih reportaža, zahvaljujući čemu svaki njegov izvještaj iz Tuzle może biti korišten kao podloga ozbiljnog dokumentarnog filma.

MINUS SEDMICE:

Onda kad se među urednicima i novinarima TV 1 razvije svijest o tome da je detaljna prezentacija određenih firmi ili hotelskih kuća u suštini besplatna reklama u elitnom terminu, više se neće emitirati prilozi koji zapravo prerastaju u propagandni program.

Ocjena sedmice: 8

 

 

FACE TV: Povratak korijenima

29. novembar – 5. decembar 2014.

 

ŽIVOTNE TEME, KVALITETNI RAZGOVORI: Dnevnik FACE TV-a se nakon sedmice konceptualnog promašaja vratio standardima na koje nas je kao gledatelje naviknuo. Bilo je tu pregršt životnih tema, kvalitetnih razgovora, ali i tema koje naizgled nisu medijski atraktivne, ali su od životne važnosti.

ZAR NE MOŽE BEZ PRIVATIZACIJE? Krenimo od nedostataka. Predstavljajući aktivnosti Kruga 99, koje se odnose na ekonomsku i socijalnu stvarnost zemlje, Erna Saljević je 30. novembra u dnevniku ugostila Zlatka Hurtića, stručnjaka za međunarodnu ekonomiju. On je u tom razgovoru detaljno predstavio vlastito viđenje pogrešaka u privatizaciji, kojom se, po njegovom mišljenju, kupovao socijalni mir. Iako je novinarka razgovor s Hurtićem odradila rutinski profesionalno, ipak je, potpadajući pod dvadesetpetogodišnje neproblematiziranje liberalnog kapitalizma, propustila postaviti pitanje koje se od početka razgovora nametalo samo po sebi: zbog čega je privatizacija uopće nužna? Drugim riječima, zar doista država nema kapitala i dovoljno sposobnih ljudi da vode firme, dok su, naprimjer, Njemačka i Francuska još uvijek u većinskom vlasništvu svojih najjačih kompanija? Pored ovog propusta, uvjetno govoreći, kao drugi bismo mogli navesti prilog emitiran prvog decembra, u dnevniku Srđana Kureljušića. Neovisno o činjenici da je riječ o korektnom prilogu Amine Hundur, ipak bi vrijedilo razmisliti čemu glorifikacija oružanih snaga u zemlji kojoj je nakon posljednjeg rata nužno potrebna demilitarizacija?

SVE ŠTO STE HTJELI DA ZNATE O LJEVICI: S druge pak strane, većina prošlotjednih priloga i tema bila je kvalitetno obrađena. Vidjeli smo tako ozbiljnu problematizaciju ujedinjenja ljevice kada je u dnevniku od prvog decembra prvo emitiran iscrpan prilog Vedrane Živković i Emina Gabele na tu temu, da bi nakon toga u razgovoru novinarke Živković sa Mirom Lazovićem gostu bio postavljen čitav niz konkretnih pitanja o tome što ovo ujedinjenje donosi ideji socijaldemokracije. Jednako kvalitetan pristup ovom problemu pokazala je i Erna Saljević, ugostivši trećeg decembra u dnevniku Besimu Borić, jednu od kandidatkinja za novu čelnicu SDP-a, problematizirajući demokratičnost unutarstranačkih izbora i ozbiljnost promjena u toj partiji.

ZAVIDNA RAZINA PROFESIONALIZMA: Uz kvalitetno obrađenu temu ljevice, značajan je broj emitiranih priloga koji su s jedne strane predstavili gledateljima realne probleme zemlje, a s druge iskazali zavidnu razinu profesionalizma. To se odnosi na prilog Rašida Halilovića od 30. novembra, kada je realizirao priču o teško bolesnom Kenanu Hadžiću, čovjeku čija obitelj živi ispod granice siromaštva. Jednako dobar prilog napravili su trećeg decembra Srđan Kureljušić i Emin Gabela, problematizirajući socijalnu politiku i odnos prema djeci, a istog dana je predstavljena važna knjiga Zarije Seizovića “Konstitutivni narodi i ustavne promjene”, nakon čega je kroz razgovor s autorom iznesena poražavajuća činjenica o tome kako su svi građani BiH, na ovaj ili onaj način izravno diskriminirani.

PLUS SEDMICE:

Prilog Srđana Kureljušića i Emina Gabele o socijalnoj politici i odnosu države prema problemima djece predstavlja ogledan primjer kako se odabranoj temi pristupa odgovorno i profesionalno te kako odabir teme može mijenjati društvenu svijest.

MINUS SEDMICE:

Izostanak problematiziranja privatizacije kao takve, tj. njezine navodne neophodnosti, u razgovoru Erne Saljević i Zlatka Hurtića.

Ocjena sedmice: 8

 

Komparativna analiza:

Ove sedmice, dnevnici TV 1 i FACE TV-a napravljeni su jednako profesionalno, s minimalnim propustima, kvalitetnim izborom tema i sugovornika, te dobrim prilozima. Iako s jedne strane ostaje činjenica da FACE TV u pravilu donekle iscrpnije obradi istu temu, kao što je bio slučaj ljevice ili ekonomskih prijedloga Kruga 99, izborom sugovornika i sjajnim prilozima iz Tuzle TV 1 anulirao je tu malu prednost.

(U utorak, devetog decembra čitajte analizu Amera Tikveše: N1 i Al Jazeera)

About The Author