Turska protjerala sirijskog novinara koji radi za saudijski TV kanal

RSF smatra da je ovakva odluka turskih vlasti predstavlja ograničenje slobode informiranja

Turska protjerala sirijskog novinara koji radi za saudijski TV kanal
Foto: geo.tv

Reporteri bez granica (RSF) osudili su odluku Turske o protjerivanju sirijskog novinara iz Istanbula Zidanea Zenglowa, a naredba o protjerivanju krši slobodu informiranja, upozorava RSF, pozivajući turske vlasti da dozvole Zenglowu slobodan rad.

Novinaru koji je pobjegao iz Sirije u Tursku gdje radi za arapski TV kanal Al-Arabiya, finansiran od Vlade Saudijske Arabije, naređeno je da napusti Tursku u roku od nekoliko dana, iako su mu vlasti prethodno dale dozvolu da izvještava sa sirijske granice.

– U pitanju je potpuno proizvoljna odluka koja predstavlja ograničenje slobode informiranja – kazala je voditeljica Ureda RSF-a za Bliski Istok Sabrina Bennoui.

Kako je dodala, niti zabrana izvještavanja, a ni nalog za protjerivanje nisu opravdani, ocjenjujući da nema razloga za sprečavanje ovog novinara da obavlja svoj posao, bez obzira na prirodu odnosa između turskih i saudijskih vlasti.

Zenglow je bio u Akçakaleu, na turskoj strani granice, kada je pozvan u privremeni centar za medije gdje mu je rečeno da mu je povučena dozvola za izvještavanje po nalogu iz Ankare.

Na putu do svog doma u Istanbulu Zenglowu je naređeno da se ponovo vrati u pogranično područje. Tamo su ga ispitivali o njegovom poslu za Al Arabiyu.

Potom su mu stavljene lisice i priveden je, a na kraju je i dobio nalog za protjerivanje u kojem je navedeno da novinar predstavlja “prijetnju unutrašnjoj sigurnosti i javnom redu”.

Turska je na 157. mjestu od ukupno 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author