TURSKA: Pelin Ünker osuđena na 13 mjeseci zatvora zbog istrage Paradise Paper

Pelin Ünker, turska istraživačka novinarka koja je kao članica Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara radila na istrazi Paradise Papers, osuđena je na 13 mjeseci zatvora zbog klevete i uvrede jer je u novini Cumhuriyet objavila da bivši premijer Binali Yildirim i njegova dva sina imaju kompanije na Malti. Odbrana kaže kako optužbe nisu bile fer prema […]

TURSKA: Pelin Ünker osuđena na 13 mjeseci zatvora zbog istrage Paradise Paper
Foto: ICIJ

Pelin Ünker, turska istraživačka novinarka koja je kao članica Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara radila na istrazi Paradise Papers, osuđena je na 13 mjeseci zatvora zbog klevete i uvrede jer je u novini Cumhuriyet objavila da bivši premijer Binali Yildirim i njegova dva sina imaju kompanije na Malti.

Odbrana kaže kako optužbe nisu bile fer prema novinarki i kako je ono što je ona objavila i tačno i u interesu javnosti, te kako je zbog međunarodne istrage jedino Ünker procesuirana. Iako je njeno izvještavanje tačno – da sinovi Binalija Yildirima imaju kompanije na Malti – što optužnica i uzima u obzir, ipak je osuđena zbog toga što je objavila takve nalaze.

„Novinari se muče sa ovakvim stvarima u Turskoj godinama. Ja sam samo jedna od njih“, rekla je novinarka za Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, ICIJ.

Direktor konzorcija, Gerard Ryle, osudio je kaznu koju je dobila novinarka kao još jedan napad na slobodu govora u Turskoj i dodao kako je nepravedna i za cilj ima utišavanje istinitog izvještavanja.

Cumhuriyet je jedna od najstarijih turskih novina i među rijetkim je preostalim medijima koji su kritični prema vladajućim strukturama. U novembru 2017. godine objavili su seriju članaka o globalnoj istrazi Paradise Papers koja je otkrila kako mnogi svjetski političari, multinacionalne korporacije i kriminalci imaju skriveni novac u različitim mjestima u svijetu koja slove kao porezna utočišta. Ünker i Cumhuriyet su se fokusirali na tajanstvene poslove nekoliko najmoćnijih turskih pojedinaca uključujući i političke partnere i članove porodice turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Reporteri bez granica pozicionirali su Tursku na 157. mjesto od 180 zemalja na svjetskom indeksu medijskih sloboda za 2018. godinu. Ta organizacija Tursku je opisala kao „najveći svjetski zatvor za novinare“.

media.ba

About The Author