Turska će novčano kazniti društvene medije zbog kršenja novog internetskog zakona

Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube i TikTok platit će više od 1,1 miliona dolara zbog nepoštivanja turskih propisa

Turska će novčano kazniti društvene medije zbog kršenja novog internetskog zakona
Foto: EurActiv

Turska je kaznila globalne kompanije za društvene medije, uključujući Facebook, Twitter i Instagram, s po 10 miliona lira (1,18 miliona američkih dolara) zbog nepoštivanja novog zakona o društvenim mrežama.

Novi zakon, koji je na snagu stupio prošlog mjeseca, zahtijeva da platforme s više od milion dnevnih korisnika u Turskoj imenuju odgovornog predstavnika, pridržavaju se naloga za uklanjanje “uvredljivog” sadržaja u roku od 48 sati i poštuju obavezu pohrane korisničkih podataka unutar Turske.

Kritičari su rekli da će zakon razviti neslaganje s ljudima koji su pribjegli internetskim platformama nakon što je Vlada pojačala nadzor nad mainstream medijima.

Te kazne prvi su potez na skali kazni koje mogu završiti blokadom 90 posto propusnosti internetskog prometa stranice.

Omer Fatih Sayan, predsjednik Uprave za informacijske i komunikacijske tehnologije, kazao je u srijedu na Twitteru da će Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube i TikTok biti kažnjeni.

– Stranim kompanijama koje posluju u Turskoj i koje dnevno imaju više od miliona korisnika saopćena su pravila koja moraju poštivati – kazao Sayan, koji je i zamjenik turskog ministra saobraćaja i infrastrukture.

Sayan je dodao da će mjere, u slučaju daljnjeg nepridržavanja, uključivati novčanu kaznu od 30 miliona lira (3,5 miliona USD), zabranu oglašavanja i smanjenje propusnosti za 50 posto u roku od pet mjeseci.

Kompanijama koje se još uvijek ne pridržavaju zakona smanjit će se propusnost za 90 posto, najavio je, što će u biti značiti blokadu tih stranica. No, ukoliko se budu pridržavale novog zakona Sayan je kazao da će ograničenja biti ukinuta i da će biti naplaćena četvrtina izrečene kazne.

– Naš cilj nije da budemo u sukobu s pružateljima tih usluga koji opslužuju milijarde ljudi širom svijeta – tweetao je Sayan.

Turska je prethodno blokirala web stranice, uključujući YouTube, Twitter i Wikipediju, zbog uvredljivog sadržaja kako su tvrdili.

Izvor: Al Jazeera

About The Author