TUNIS: Protesti povodom nadolazeće posjete saudijskog princa

Političari i grupe civilnog društva u Tunisu usprotivili su se nadolazećoj posjeti saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana toj zemlji. Posjeta je dio njegove prve turneje nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu. Saida Qarash, glasnogovornica vlade je rekla da Tunis osuđuje Khashoggijevo ubistvo i istakla da njena zemlja traži da se otkrije istina. […]

TUNIS: Protesti povodom nadolazeće posjete saudijskog princa
Foto: AP

Političari i grupe civilnog društva u Tunisu usprotivili su se nadolazećoj posjeti saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana toj zemlji.

Posjeta je dio njegove prve turneje nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu.

Saida Qarash, glasnogovornica vlade je rekla da Tunis osuđuje Khashoggijevo ubistvo i istakla da njena zemlja traži da se otkrije istina.

Grupa advokata iz Tunisa navela je da će podnijeti tužbu u ime blogera i novinara koji zahtijevaju da se posjeta zabrani.

U otvorenom pismo Essebsiju sindikat novinara navodi da je cilj posjete princa Tunisu “oprati njegove krvave ruke zbog njegove umiješanosti u kršenja ljudskih prava”.

Obavještajni zvaničnici i analitičari kažu da operacija ubistva Khashoggija, koji je kritizirao princa, ne bi mogla biti izvedena bez Bin Salmanovog znanja. Kraljevina negira njegovu umiješanost.

U pismu se Bin Salman opisuje kao prijetnja sigurnosti i miru u regiji i svijetu, te istinski neprijatelj slobode izražavanja.

“Khashoggijeva krv još se nije ohladila, a ubica Bin Salman nije dobrodošao u državu Tunis”, napisao je na Facebooku predsjednik novinarskog sindikata Naji Baghouri.

Više na AJB

About The Author