Slovenija predlaže evropsku verziju Netflixa

Iako direktno ne spominje Netflix, niti neku drugu streaming platformu, Slovenija sugerira da bi države članice Unije i Komisija trebali razmisliti o evropskoj digitalnoj i tehnološkoj suverenosti
Evropa treba vlastitu streaming platformu poput Netflixa, smatra Slovenija koja trenutno predsjedava Vijećem evropske unije

Slovenija predlaže evropsku verziju Netflixa

Slovensko predsjedništvo Unijom predložilo je da evropske prijestolnice i Evropska komisija razmotre uspostavu evropske internet platforme za filmove, navedeno je u dokumentu u koji je Politico dobio uvid.

Dokument od 1. oktobra ne spominje direktno Netflix, niti neku drugu stranu streaming platformu, ali sugerira da bi države članice Unije i Komisija trebali “razmisliti o evropskoj digitalnoj i tehnološkoj suverenosti” i potaknuti uspostavu evropske streaming platforme s evropskim sadržajem “za što je više građana moguće”.

Američki Netflix i Amazon Prime najveće su streaming platforme u Evropi s više od 80 miliona pretplatnika. Na trećem mjestu je Disney+ s 10 miliona evropskih pretplatnika.

Europski pružatelji radiotelevizijskih usluga ograničeni su teritorijalnim pravilima koja ograničavaju distribuciju sadržaja, dok strane platforme emitiraju na području cijele Unije.

Slovenija smatra da države članice Unije i Komisija moraju učiniti više kako bi se sačuvala kulturna raznolikost sadržaja dostupnog Evropljanima i promovirao lokalni sadržaj.

Države članice razgovarat će o tom prijedlogu na samitu koji će sutra biti održan na Brdu kraj Kranja u Sloveniji “Evropska unija-zapadni Balkan”.

Izvor: Al Jazzera

About The Author