TRENING ZA NOVINARE I NOVINARKE O OSNAŽIVANJU ŽENA KROZ BH MEDIJE

Fondacija Mediacentar i Fondacija Dokukino pozivaju novinare i novinarke iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće na dvodnevnom treningu posvećenom osnaživanju žena kroz profesionalno i odgovorno medijsko izvještavanje.  O treningu Trening će se održati 19. i 20. novembra u Sarajevu, i pomoći će polaznicima i polaznicima da dođu do odgovora na pitanja kako […]

TRENING ZA NOVINARE I NOVINARKE O OSNAŽIVANJU ŽENA KROZ BH MEDIJE

Fondacija Mediacentar i Fondacija Dokukino pozivaju novinare i novinarke iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće na dvodnevnom treningu posvećenom osnaživanju žena kroz profesionalno i odgovorno medijsko izvještavanje. 

O treningu

Trening će se održati 19. i 20. novembra u Sarajevu, i pomoći će polaznicima i polaznicima da dođu do odgovora na pitanja kako i gdje pronaći priče o uspješnim ženama u bh. društvu, te kako takve priče kvalitetno i kreativno predstaviti publici putem društvenih mreža. Trenerski tim sastoji se od iskusnih medijskih eksperata/ica, novinara/ki i aktivista/kinja koji će kroz razmjenu iskustava, moderirane diskusije i interaktivne radionice predstaviti polaznicima/ama najveće redakcijske izazove izvještavanja o ženama.

Neke od tematskih cjelina koje će biti tretirane tokom treninga su i:

• Rodno senzitivna komunikacija – zašto je važna?

• Gdje pronaći uspješne žene i kako ispričati njihove priče?

• Stereotipizacija i senzacionalizam – najčešće pogreške izvještavanja o ženama

• Kako povećati broj žena – izvora i sagovornica u emisijama?

• Kako iskoristiti društvene mreže za promociju uspješnih priča?

Organizatori treninga snose sve troškove smještaja, hrane i prijevoza za učesnike i učesnice treninga koji dolaze izvan Sarajeva.

Ko i kako se može prijaviti?

Trening je namijenjen širokom spektru bh. medijskih uposlenika/ca: direktorima/cama medijskih kuća, urednicima/ama, voditeljima/cama emisija, novinarima/kama i blogerima/kama. Prijave na trening možete slati do 1.11.2018. godine na e-mail adresu [email protected]. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na navedeni e-mail ili na broj telefona 033-715-840.

Priznanje za najbolje izvještavanje o ženama

U sklopu treninga, bit će predstavljeno priznanje za profesionalno medijsko izvještavanje o uspješnim bh. ženama. Svi učesnici i učesnice treninga imat će priliku da do decembra razvijaju svoje priče kojima pospješuju kvalitet izvještavanja o ženama, a pet najboljih ideja bit će nagrađene na ceremoniji dodjele priznanja koja će se održati u decembru u Sarajevu.

Trening za novinare i novinarke o osnaživanju žena kroz bh. medije je aktivnost UNDP BiH projekta „Žene na izborima u BiH“,  koji je finansijski podržala Vlada Švedske uz  partnersku podršku UN Women BiH i bh. institucija –  Centralne izborne komisije BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Komisije za ravnopravnost spolova Parlamentarne skupštine BiH. 

media.ba

About The Author