Student koji je pomogao smijeniti predsjednika Stanforda

Izvještavanje univerzitetskog novinara Thea Bakera utrlo je put ostavci Marca Tessier-Lavignea

Student koji je pomogao smijeniti predsjednika Stanforda
Foto: matthew-guay-Q7wDdmgCBFg-unsplash

Theo Baker brucoš na Univerzitetu Stanford, tek nekoliko mjeseci radeći kao univerzitetski novinar već je bio fiksiran u pronalaženju radnika u biotehnološkoj kompaniji Bay Area, gdje je predsjednik Stanforda nekad bio najviši izvršni direktor, da pomno ispita istraživanje koje je nadgledao.

Bakerovi roditelji isprva su bili zabrinuti i skeptični kad im je rekao za optužbe u vezi sa istraživanjem koje bi moglo implicirati Marca Tessier-Lavignea, neuronaučnika koji je upravo završio svoju šestu godinu kao voditelj Stanforda.

– Budi oprezan. Ovaj tip je svjetski poznati naučnik, a ti si klinac od 17 godina – prisjeća se Peter Baker kako je rekao svom sinu.

Kao novinari, roditelji Thea Bakera izvještavali su o ratovima i predsjednicima. Njegova majka, Susan Glasser, bivša je urednica Washington Posta, a sada je spisateljica u New Yorkeru. Peter Baker, bivši novinar Posta, glavni je dopisnik New York Timesa iz Bijele kuće.

Istraga Thea Bakera uskoro će mu donijeti posebnu nagradu George Polk. Ne samo da je njegovo izvještavanje za Stanford Daily dospjelo u Genentech (biotehnološka korporacija sa sjedištem u San Franciscu) nego je također pridonijelo Tessier-Lavigneovoj ostavci.

Odrastajući s dva poznata novinarska imena, Baker je učio kroz primjere. Prije nego što je uspio čitati ili tipkati, Baker se petljao po redakciji Washington Posta. Neke od njegovih najljepših uspomena, kaže, vezane su za rad na neobjavljenim naslovima s majkom kada je imao sedam ili osam godina.

– Moji su me roditelji uvijek uključivali, čak i kad nisu imali obvezu – rekao je Baker. Dobio je lekcije iz prve ruke o zahtjevima ciklusa vijesti 24/7. Baker je vidio kako njegovi roditelji skraćuju odmore i večere zbog udarnih vijesti. U više navrata zamalo je prošetao pred kamerama u pidžami, a sada sam radi TV intervjue.

– Odmalena mu je bila usađena brzina kruženja vijesti – rekla je Glasser o svom sinu. Kao srednjoškolac tokom Trumpove administracije, Baker je imao postavljena višestruka upozorenja o vijestima na svom telefonu i često bi slao poruke svojim roditeljima, raspitujući se o implikacijama posljednje predsjednikove objave ili izvršne uredbe.

Baker je odabrao Stanford jer je to bilo mjesto na kojem se mogao baviti nizom interesa, poput humanističkih nauka i etike umjetne inteligencije. Bio je domaćin hackathona u kampusu i pridružio se studentskoj grupi amaterskih vozača trkaćih automobila.

Prošle jeseni, jedan od Bakerovih prijatelja, koji je nedavno diplomirao na Stanfordu, uputio ga je na post na PubPeeru – web stranici na kojoj naučnici postavljaju pitanja o objavljenim istraživanjima – koji je ukazivao na odstupanja u izvještajima istraživačkog tima Tessier-Lavigne.

Početkom oktobra Baker je angažirao naučne stručnjake da pregledaju dokumente čiji je koautor Tessier-Lavigne, a koji su sadržavali slike za koje su stručnjaci tvrdili da su manipulirane. Bakerov izvještaj angažirao je više naučnih stručnjaka da ispitaju, potkrijepe i naposljetku prošire zabrinutosti iznesene na PubPeeru.

Dana 30. novembra, dan nakon što je Stanford Daily objavio prvu od više od desetak priča o optužbama, Univerzitet je sazvalo grupu stručnjaka da nezavisno ispitaju istraživanje Tessier-Lavigne. Oni su utvrdili da Tessier-Lavigne nije uspio ispraviti pogreške u godinama starim naučnim radovima i da je nadzirao laboratorije s “neuobičajenom učestalošću” manipulacije podacima.

Onda je 19. jula Tessier-Lavigne objavio da će odstupiti s mjesta predsjednika Univerziteta 31. augusta, ali će ostati na Stanfordskom univerzitetu. Tessier-Lavigne je također rekao da će tražiti da se tri rada povuku, a dva isprave.

U februaru, s 18 godina, Baker je osvojio posebnu nagradu Polk za svoje izvještavanje u Dailyju. On je najmlađa osoba koja je ikada osvojila Polk, iako nije neobično da fakultetski novinari imaju dubok uticaj na univerzitete.

Baker trenutno radi u Berlinu tokom ljeta s Fondacijom za borbu protiv korupcije, organizacijom ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, kako bi pronašao kompanije koje izbjegavaju sankcije kako bi Rusiji osigurale materijal za rat protiv Ukrajine.

Izvor: The Washington Post

About The Author